Michel Mulder op goudkoers bij WK Sprint

Zwolle – Michel Mulder doet bij zijn eerste Essent ISU WK Sprint een serieuze gooi naar het goud. De rappe Zwollenaar staat na twee afstanden op de eerste plaats in het klassement.

De Fin Pekka Koskela is vooralsnog de nummer twee op 0,19 seconde van Mulder. Hein Otterspeer staat op plek drie met een achterstand van 0,31 op de nummer één. Regerend wereldkampioen Stefan Groothuis sluit de eerste dag in Salt Lake City af als de nummer zes. Hij moet zondag 0,51 seconden goedmaken op Mulder om zijn titel succesvol te verdedigen. Op de 1000 meter trok Otterspeer aan het langste eind in 1.07,46. De Let Haralds Silovs werd tweede in 1.07,47, maar in het klassement speelt hij na een zwakke 500 meter geen rol van betekenis. Mulder noteerde met zijn 1.07,49 de derde tijd, voor Groothuis die vierde werd in 1.07,80.

  De vierde en laatste Nederlandse deelnemer Mark Tuitert kwam voor de tweede keer op rij niet over de finish. Op de 500 meter kwam hij ten val vanwege een blessure aan zijn linkerbeen. Van die kwetsuur had hij in de volgende race dusdanig veel last, dat al in de eerste meters duidelijk werd dat het een kansloze missie was om de 1000 meter uit te rijden.

Mulder: "Deze 1000 liep echt geweldig, van het begin tot het eind", zei hij. "Maar ik ben wel helemaal naar de kloten. Ik heb nog nooit zo’n bloedsmaak in mijn mond gehad.”

Met zijn vijfde plaats op de 500 en derde plek op de 1000 meter is Mulder de leider in het tussenklassement. Hij leidt met een behoorlijke voorsprong en lijkt door een aantal concurrenten al een streep te kunnen zetten. "Daar ben ik niet mee bezig", zei Mulder. "Ik kijk er alleen maar naar dat ik geen streep door mezelf hoef te zetten."

Daarvoor moet Mulder op zondag nog twee goede races op het ijs brengen, maar dan moet hij zijn zenuwen wel kunnen bedwingen. Daar maakt Mulder zich niet teveel zorgen over. "Ik had het bij het NK ook."

Bron: schaatsen.nl

Artikel delen:

Reageer