Wat vindt Zwolle van de troonsafstand van Koningin Beatrix

Zwolle – Koningin Beatrix maakte maandagavond op televisie en radio bekend dat zij afstand doet van de troon ten gunste van haar zoon kroonprins Willem-Alexander.

06-12-2012_opening_hanzelijn_beatrix_05.jpg
Koningin Beatrix was de vorige maand nog in Zwolle bij de opening van de Hanzelijn.

Beatrix werd op 30 april 1980 gekroond tot koningin. Premier Mark Rutte reageerde na de toespraak van koningin Beatrix via een korte toespraak vanuit het torentje in Den Haag. De Koningin vindt dit jaar een mooi moment omdat ze 75 jaar wordt en het 200 jaar geleden is dat Nederland een koninkrijk werd. Ze kijkt met veel voldoening terug op haar koningschap. Ze vindt het tijd voor een nieuwe generatie. Volgens Beatrix zijn prins Willem-Alexander en prinses Máxima klaar zijn voor het koningschap. Beatrix is dankbaar voor alle jaren dat ze staatshoofd mocht zijn. Wat vindt Zwolle van de troonswisseling?

hm_toespraak.jpg
Persfoto RVD

Artikel delen:
Reacties 71
 1. Mooi moment om zo afscheid te nemen, het is bewonderingswaardig hoe ze haar rol als staatshoofd heeft ingevuld.
  Als kanttekening valt op te merken dat er weer enorme mediahype van wordt gemaakt die niet zoveel toevoegd aan de boodschap van hare majesteit en de toevoeging van de minister president


  Maak melding

 2. Al vaak voorspeld, nu dan eindelijk een feit. Wel bijzonder dat ze vorige week nog zei dat ze 30 april gewoon in Amstelveen en De Rijp zou vieren. Dat zal wel niet door kunnen gaan.
  Hoewel ik persoonlijk geen voorstander ben van de monarchie, vind ik zeker dat Beatrix respect verdient voor de wijze waarop ze altijd door is gegaan, ook in persoonlijk moeilijke tijden. Ik verwacht dat Koning Willem IV het koningschap op zijn eigen wijze zal invullen, passend bij deze tijd, en dat hij het goed zal doen. Misschien met minder dossierkennis, zoals zijn moeder, maar dat is ook nergens voor nodig. Daar hebben we het kabinet en de Staten Generaal voor.  Maak melding

 3. Diep respect voor de gedrevenheid en waardigheid waarmee onze koningin haar taak zo lang en fantastisch heeft gedaan! Ik hoop dat ze het werk waar ze zo betrokken mee is los kan laten en van een welverdiend “pensioen” kan genieten.


  Maak melding

 4. Ze heeft het goed gedaan zoals ik het kan beoordelen. Maar het is wel tijd voor een opvolger die meer van deze tijd is denk ik. Ik vind het een frisse wind.


  Maak melding

 5. Bedankt Beatrix voor uw inzet maar vooral een mens met kennis van zaken en een bindende factor van nederland.Zij was zeker van deze tijd.
  En het kosten baten plaatje levert voor Nederland heel veel meer op als wat het kost.


  Maak melding

 6. Diep respect voor Beatrix, hoe ze zich de afgelopen 33 jaar heeft ingezet voor ons land.
  Zal wel wennen worden, want ik weet niet anders dan dat zij onze koningin is (ik was een paar maanden oud in april 1980).
  Hoop dat ze nog een tijdje zonder zorgen van haar oude dag kan genieten en dat Willem-Alexander een waardig opvolger zal zijn.


  Maak melding

 7. Als we kijken naar zoveel zogenaamde regeringsleiders in de wereld die als tirannen, despoten en machtwellustelingen hun bevolking uitbuiten en vermoorden dan mogen we hier dankbaar zijn voor een koningshuis als het onze.
  Koningin Beatrix heeft op waardige en aansprekende wijze de rol van moeder des vaderlands in binnen- en buitenland vormgegeven.
  En wat de kosten betreft? er wordt ieder jaar meer aan oudejaarsvuurwerk en graffitiverwijdering uitgegeven als aan dit unieke stuk “Holland promotion”
  Ik wens Prinses Beatrix nog een lange fijne oudedag op…… mischien wel kasteel Drakensteijn???


  Maak melding

 8. Een geweldige koningin! Bedankt!
  En voor alle zeurpieten over geld, wat dacht je dat een president kost.
  En ze zorgt voor netwerken tijdens de staatsbezoeken, zeer belangrijk voor het zakenleven.


  Maak melding

 9. Heel slim van Max, met wie ik in Zwolle nog op een krantenfoto sta, dat ze de maatschappelijke discussie voor is: mijn ouders komen niet op de inhuldiging in mooi Mokum :D:D:D

  Verder: Bea is ook internationaal een topper. Max en Wim zijn een mooi setje. Genoten van Ramsi Nasr en Koos Postuma bij DWDD in de Koningshuis-special. Zoals ik overigens altijd van beide multitalenten geniet.


  Maak melding

 10. Veel respect!
  En ik heb liever een poppenkast die is opgevoed voor “het toneelstuk” dan iemand die vind dat hij wel even de hoofdrol kan spelen.  Maak melding

 11. Eigenlijk erg jammer dat zij aftreedt. Ik kan het wel begrijpen, maar ze vervult de functie nog steeds op prima manier.
  Ik ben op zich niet zo’n oranje aanhanger, maar toch vind ik dat zij groot respect verdient voor het beeld dat is verkregen van haar, haar familie en NL. Ondanks alle (persoonlijke) tegenslagen.
  Het heeft mij wel laten zien hoe sterk iemand kan zijn, en ook wat voor achterlijke personen in NL zijn (denk aan damschreeuwer/apeldoornse idioot/waxinelichtjes gooier etc).
  Ik denk dat zij daarom voor veel mensen ook een soort “moederrol” vervult (al-dan-niet bewust).
  Probeer die prestatie maar eens te evenaren voor een rol waarvoor je niet eens gekozen hebt, maar voor geboren bent 🙂  Maak melding

 12. Opmerkelijke analyse van de Daily Mail:

  It was widely rumoured that Queen Beatrix was no fan of anti-immigrant, eurosceptic politician Geert Wilders. She alluded in speeches to the need for tolerance and multi-culturalism, comments that were seen as criticisms of Wilders’ anti-Islamic views.

  Wilders’ poor showing at the last election and loss of influence in politics, could well have contributed to her decision to abdicate.

  De kop boven het artikel is trouwens ook leuk:

  Queen abdicates in favour of her middle-aged son! (no sorry, Charles, not THAT queen . . . the one in Holland)  Maak melding

 13. Beatrix, fantastische representante van ons land; het heeft ons geen windeieren gelegd! Gewetensvol heeft zij zich van haar taak gekweten. We hebben 33 jaar lang geen klagen gehad. Voor de tegenstanders en zuurpruimen: een president doet het ook niet gratis, het oranjehuis heeft het in zich mensen te verbinden (koninginnedag etc.) en dat zal straks zeker het geval zijn met Willem Alexander en Máxima!
  Beatrix, ga lekker genieten van uw zeer welverdiende rust! Veel dank!


  Maak melding

 14. Respect voor deze koningin. Jammer dat 30 april geen koningsdag blijft. Maar dat hij voor 27 april heeft gekozen.
  Leve de koning, hoera.


  Maak melding

 15. Het is toch een dure dame voor de belastingbetaler.
  Het jaarlijks onderhoud van haar jachtje kwam op ruim 120.000 euro, dat is meer dan absurd en kan niet kloppen.

  De verdere uitgaven ken ik niet maar als dat ook in die orde van grote zit dan heb ik enige twijfels in vergelijking met de mensen die niet meer rond kunnen komen a.g.v. verregaande bezuinigingen.  Maak melding

 16. Hebben wij de koninklijke familie en deze monarchie in Nederland nu echt nodig.Ze mogen straks in heel veel taken van de regering niet meer mee beslissen en kosten een enorme duit van ons belastinggeld.Ze zijn niet onaardig maar wat ze in het handje krijgen wil ik ook wel jaarlijks lintjes voor doorknippen en staatsbezoeken afleggen.Voor mij hoeft dat circus allemaal niet meer zorg maar beter voor de hardwerkende burgers in Nederland want die krijgen er niks bij en hun wel


  Maak melding

 17. Respect voor hoe onze koningin het gedaan heeft!

  Persoonlijk was ik al bang voor een koningsdag op 27 april… Ik heb altijd mooi de dag na mijn verjaardag vrij gehad…moest een keer een einde aan komen!


  Maak melding

 18. Ik ben ook niet zo’n monarchist, maar zolang ze/hij de investering terug verdiend heb ik er geen problemen mee.

  Het heeft toch ook wel wat, zo’n koningshuis. Lekker kneuterig, geeft veel mensen een gevoel van trots en we hebben iets dat de duitsers nooit zullen hebben. Mooi toch?  Maak melding

 19. En waar is dat allemaal op gebaseerd dan, dat ze zo enorm veel geld opbrengt voor de Nederlandse staat? Je kan het nooit meten want ze was er altijd. Maar hoe was het geweest met onze staatsfinanciën als we geen koningshuis hadden? Onmeetbaar dus.


  Maak melding

 20. De opbrengsten zijn onmeetbaar, maar zijn er wel. De kosten zijn met een president, en een hele rits oud-presidenten ook enorm hoog. En die worden er niet hun hele leven voor opgeleid.

  Leve het koningshuis. Hoezee!


  Maak melding

 21. En waar is dat allemaal op gebaseerd dan, dat ze zo enorm veel geld opbrengt voor de Nederlandse staat?

  Tijdens de diverse staatsbezoeken haalt ze voor het bedrijfsleven veel orders binnen, daar verdienen de bedrijven geld mee, deze bedrijven betalen belasting aan de staat wat de schatkast dus ten goede komt.
  Premier Rutte heeft veel minder aanzien in de wereld dan de koningin dus zal percentagegewijs minder bedrijven bereid vinden in Nederland te investeren.


  Maak melding

 22. IJdel dagdroompje: De Publieke Omroep nodigen deze heren nog 1x uit. Omdat ze wel raad weten met dit onderwerp natuurlijk en omdat ze nog leven:

  Het Simplistisch Verbond
  Jiskefet
  Onder bezielde coordinatie van Wim T. Schippers

  Dagelijks t/m vrijdag op prime-time 2 Zwolsche kwartiertjes (is al genoeg).
  * Als er een vrouw bij moet zijn, dan moet Kees v. K dochter Kimmetje maar meenemen.

  Vrees echter dat Henk Hangoor (of hoe heet ie) op een heel andere golflengte denkt. En de commerciële golflengte is vanzelfsprekend uitgesloten voor de heren. Gemiste kans 🙁


  Maak melding

 23. Gisteravond hebben 7,4 miljoen mensen op televisie de toespraak van koningin Beatrix gevolgd waarin ze aankondigde dat ze troonsafstand doet.

  Volgens de Stichting Kijkonderzoek (SKO) trokken de publieke zenders Nederland 1, 2 en 3 tussen 19.00 uur en 19.07 uur in totaal 5,6 miljoen kijkers. De uitzending van RTL werd toen door 1,8 miljoen mensen bekeken. De kijkersaantallen zijn volgens SKO geen record.

  Op een normale maandagavond kijken in totaal 5,4 mensen naar de publieke en commerciële zenders.  Maak melding

 24. Consumentenvertrouwen, dat op slot zat en zo essentieel is voor de economie.

  Hier geloof ik ook zeker in Dame op ’t CL

  Ik hoop dat het bedrijfsleven de mallen voor alle troonswisselingprullaria al klaar heeft; kunnen we nog wat verdienen ook. Een piek in het consumentenvertrouwen de komende maanden.

  Vanochtend was er al een Leeuwardense bakker bij De ontwakende Heer[/url]…hij had speciale “Welkom Wim & Max-gebak oid”. Toe te juichen 😀


  Maak melding

 25. Bericht door Mike70, op 29 januari 2013 om 08:48
  En waar is dat allemaal op gebaseerd dan, dat ze zo enorm veel geld opbrengt voor de Nederlandse staat?

  Tijdens de diverse staatsbezoeken haalt ze voor het bedrijfsleven veel orders binnen, daar verdienen de bedrijven geld mee, deze bedrijven betalen belasting aan de staat wat de schatkast dus ten goede komt.
  Premier Rutte heeft veel minder aanzien in de wereld dan de koningin dus zal percentagegewijs minder bedrijven bereid vinden in Nederland te investeren.

  Dus, het buitenland koopt onze troep (sorry, producten) omdat men de vorstin zo aardig vindt? Denk dat het niet zo in elkaar steekt. Die Neerlandse producten vinden hun weg naar het buitenland ook wel zonder een vorstenhuis. Wat zullen al die andere 150 landen op aard het moeilijk hebben omdat ze geen koningshuis bezitten.


  Maak melding

 26. HMDK, en straks ZMDK openen internationaal deuren die voor anderen gesloten blijven, Tsja.
  En bij meerdere aanbieders kan dat nou juist een mooi bettien schelen.;)


  Maak melding

 27. het buitenland koopt onze troep (sorry, producten)

  Het cynisme wat je hier noteert geeft al een beeld hoe je over je eigen land denkt dus heeft verder reageren weinig zin.


  Maak melding

 28. Ook bij Frits…voor de gelegenheid ff off-topic…

  Art Langerer aan de tafel 😀
  Hans Weijers (megatopper van oa een overbodige politieke partij, Akzo en Ajax) gaat iets groots mbt de kroning organiseren).


  Maak melding

 29. 3-werf-hoera voor mega-multitalent (hoe skitterrt ie ook met o.a. Kees Prins in “OVERSPEL”, hier wordt gesmacht naar deel 2) Ramsey Nasr….net precies in VARA’s theater DWDD :D:D:D én morgen mag ie weerkomen! Het gedicht staat overigens ook voorop het NRC van vandaag.

  nog Dichter de Vaderlands


  Maak melding

 30. Wat zou het positieve rendement zijn wat tegenover het best wel dure koningshuis staat?
  Kost dat geld of levert het geld op?
  Is dat ooit openbaar gemaakt?

  Wellcht is dat moeilijk in beeld te brengen?

  De Groene Draeck is een scheepje (Lemster Aak) van niks maar kwam destijds in het nieuws omdat er boven water kwam dat een beetje onderhoud (4 ton.. in een jaar) door de marine werd uitgevoerd en bij de gemeenschap werd gedeclareerd.
  Na enig schaamrood op de kaken van de koningin is ze het onderhoud daarna zelf gaan betalen.
  Maar vanaf 1957 tot aan het moment dat de absurde kosten openbaar werden heeft u dit betaald…

  Een driewerf Hoera!  Maak melding

 31. Jammer dat sommige mensen menen dat iemands meerwaarde valt af te meten aan financiële aspecten. Voor mij lag de meerwaarde van koningin Beatrix vooraleer in de menselijke maat die zij altijd heeft betracht. Leve de Koningin!


  Maak melding

 32. Niet alleen financiële aspecten ElRey. Ook morele. De kwestie van erfopvolging is natuurlijk niet meer van deze tijd. Je hebt gewoon geen grip op wat de opvolger kan / doet / wil.
  En menselijke maat: hoeveel mag zoiets kosten? Er zijn mensen die een menselijke maat betrachten en dat helemaal voor niks doen 😉


  Maak melding

 33. Ik hoop dat onze koning ook eens ergens ballen toont. De kroonprins van engeland zat in afganistan zijn plicht te vervullen. Als Willem alleen op de foto gaat met hulpbehoevenden en lintjes doorknipt dan mag die poppenkast eigenlijk wel bij Bea stoppen.
  Laat Willem zich inzetten tegen zinloos geweld of anders populistisch als het maar iets is waarmee hij zich gaat onderscheiden. Dan kan hij ook de meerwaarde van de monarchie laten zien in ons eigen land. Snap best dat ze een belangrijke rol kunnen hebben in diplomatieke betrekkingen en eens een leuke order naar binnen kunnen slepen in een of ander sjeikland waar onze economie weer van profiteert, maar daar is onze economie toch niet helemaal afhankelijk van? Of inmiddels wel?


  Maak melding

 34. Ik vond het een waardig afscheid van onze koningin, haar woorden raakten mij. Het cynische en soms respectloze commentaar hierboven hoort ook bij deze tijd. Jammer, ik heb alle vertrouwen in het nieuwe koningspaar, ons koningshuis (zeker onder leiding van koningin Beatrix) is een bindende factor in onze verdeelde samenleving. Ik hoop dat Willem-Alexander en Maxima deze lijn doorzetten. Ik kijk met grote dankbaarheid terug op de “regeerperiode” van Koningin Beatrix. Ik hoop dat haar nog vele gezonde jaren gegeven zijn!


  Maak melding

 35. Sir (zouden die overdreven Engels’n zeggen) Ramsey Nasr Vanavond wéér bij DWDD[/url] En wie weet morgen, de laatste dag van zijn “Dichter des vaderland-schap”.

  Dan wordt het onderhand wel hoognodig tijd voor

  OVERSPEL-2


  Maak melding

 36. Tweet van de dag
  di 29 januari 2013
  Een monarchie is niet van deze tijd, maar de kans dat Nederland in ??n republiek de macht aan vrouwen en allochtonen had gegeven, is nihil.

  Ewoud Butter  Maak melding

Reageer