Fietsersbond pleit voor snelle westelijke route

Zwolle – Fietsersbond-Zwolle pleit voor een snelle en veilige fietsroute langs de westrand van het centrum. Maandagavond (28 januari) heeft de voorzitter van de bond, Marcel Span, voorafgaand aan het Raadsplein over de profielkeuze Pannekoekendijk de mening van de bond aan de raadsleden overgebracht.

droomroute.jpg
De heer Marcel Span nam de raad mee op een denkbeeldige fietstocht van de IJsselboog tot in Holtenbroek. Via de fietssnelweg langs de spoorbaan komen de fietsers uit bij de Koggetunnel. Daar sluit het fietsverkeer vanaf het toekomstige OV-knooppunt station-zuid zich aan. De tocht gaat verder over een breed dubbelzijdig fietspad aan de kant van de Kamperpoort en loopt vanaf de Veerallee tot aan de Burgemeester Roelenweg. Onderweg is er een afslag naar het centrum via de Rodetorenbrug, De afslag via de Kamperpoorternbrug wordt, tot genoegen van automobilisten op weg naar de parkeergarage, vermeden. Bij het centrum kan de fietser gebruik maken van een ruim aanbod aan goede fietsparkeerplaatsen aan het Willemsplein en Rodetorenplein. Vanaf de Burgemeester Roelenweg duikt het brede fietspad onder de Zwarte Waterallee door en zo belandt de berijder zonder fietsstress in Holtenbroek.

De Fietsersbond adviseert de raad haar kans te grijpen door de visie verder uit te laten werken. Zo kunnen de twee grote projecten Spoorzone en Pannekoekendijk voor fietsers logisch aan elkaar verbonden worden. De komende jaren zal het aandeel fietsers in het verkeer in grote steden nog verder toenemen. Volgens de bond is er in alle voorgestelde varianten van de inrichting van de Pannekoekendijk voldoende mogelijkheid om het droompad werkelijkheid te laten worden.
Aan het slot van de bijeenkomst liet Wethouder René de Heer weten positief te staan tegenover het idee. Hij nodigde de Fietsersbond uit om samen de mogelijkheden te onderzoeken.
Inspreektekst:

Dromen hebben een eigen dimensie. Niet gestoord door tijd en ruimte en zeker niet door de grenzen van een plangebied. Droomt u even mee met Fietsersbond-Zwolle….?

 

Een prachtige snelle route voor fietsers langs de westzijde van de stad. Daar gaat het over.

 

Vanaf de IJsselboog rijdt u over de nieuwe fietssnelweg langs het spoor. U rijdt door de mooie Koggetunnel of misschien wel via de nieuwe ontsluiting van de Spoorzone  Zuid.  Dan langs de Veerallee westzijde op een breed dubbelzijdig fietspad. 

U kunt doorfietsen, hebt geen last van afslaand autoverkeer de Westerlaan in. Dit geldt ook voor de Emmalaan. U fietst verder noordwaarts, waarbij ook het kruispunt bij de Kamperbrug snel gepasseerd wordt.  Afslaand verkeer richting binnenstad mijdt u hier eenvoudig. De vele automobilisten naar de parkeergarage zijn u hier dankbaar voor.

Jammer het uitzicht op de gracht is wat minder, maar u hoeft er niet te zijn. Het nieuwe Willemsplein, bank en restaurants: ze zitten  aan de westzijde langs de fietsroute. Pas na het nieuwe busstation net vóór de Katerdijk kiest u. De nieuwe Rodetorenbrug richting Maagjesbolwerk of toch maar door richting Holtebroek of Stadshagen? Gelukkig wandelaars vanaf de brug kruisen niet direct het fietspad als ze naar het busstation lopen. Een win-win situatie.

De rotonde bij de Schuttevaarkade wordt wat lastig of is het misschien mogelijk om veel fietsverkeer langs de nieuw te bouwen studentenwoningen te leiden? De rotonde wordt er door ontlast. Dat zou mooi zijn. Dan op de Burgemeester Roelenweg onder de A28 door, en gelukkig niet meer langs de gevaarlijke op- en afritten van de snelweg.  U duikt onder de Blaloweg door en ineens blijkt dat u de halve stad doorkruist hebt zonder verkeersstress.

 

Leden van de Gemeenteraad,

In steden wordt steeds meer gefietst. Met 49% fietsgebruik tot 7,5 kilometer voert Zwolle de nationale lijst aan. Verwacht wordt dat het fietsgebruik een extra impuls krijgt als de ov-kaart voor studenten daadwerkelijk wordt afgeschaft. De druk op de fietsroutes en fietsparkeervoorzieningen wordt alleen maar groter.

 

Gelukkig dient zich een unieke kans aan om in Zwolle aan de westrand van de binnenstad de verkeersroute zo in te richten dat fietsers in de toekomst, veiliger, sneller en aangenamer van en naar het centrum kunnen rijden. Wij hopen dat u die kans grijpt en adviseren u de door ons gedroomde fietsroute uit te laten werken. Ieder van de voorgelegde varianten biedt die mogelijkheid.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer