Exodushuis krijgt tweede kans in Zwolle

Zwolle – Maandagavond werd in de Zwolse gemeenteraad het evaluatierapport van de mislukte plaatsing van 17 ex- gedetineerden in een woning aan de Muijdermanstraat in Zwolle Zuid besproken. De komst van dit Exodushuis wekte veel beroering in de buurt en werd uiteindelijk afgeblazen. Op Weblog Zwolle werd dit item uitgebreid besproken. Maar Exodus krijgt een nieuwe kans in Zwolle.

De kinderrijke buurt werd afgelopen jaar onaangenaam verrast doordat er toen op korte termijn bij hun in de straat een huis voor ex- gevangenen zou komen. Er volgden acties, er verschenen artikelen in de media en de politiek werd erbij betrokken. Het proces werd na een rumoerige informatieavond gestaakt. De communicatie van de initiatiefnemers en de gemeente liet destijds te wensen over, zo was één van de conclusies deze avond. De situatie leek veel op het proces en het uiteindelijk afblazen van daklozenopvang De Herberg aan de Terborchstraat in het verleden. Het proces rond de komst van een Exodushuis kende verder enkel verliezers. Alle fracties waren het erover eens dat deze doelgroep een kans verdiend in Zwolle. Wethouder Vedelaar is inmiddels in gesprek met met Exodus. In haar reactie geeft Wethouder Vedelaar toe dat het helemaal fout is gegaan. Ze neemt de volledige verantwoordelijkheid op zich voor het mislukken van dit proces. Het spijt haar dat veel mensen hiervan wakker hebben gelegen. Ze spreekt waardering uit voor de betrokkenheid van de buurtbewoners. De buurt had niet overvallen moeten worden door een dergelijke voorziening. Een proces om opnieuw te komen tot een vestiging van een Exodushuis kan niet zomaar van vandaag op morgen worden opgepakt. Door de gedeelde ervaring met het mislukken van dit proces, ligt er wel een opdracht voor de toekomst voor de gemeente en de partners, dat begint met het vertellen van het verhaal. Tot slot zegt wethouder Vedelaar dat het een zware les is geweest. Er is iets verloren in de buurt, bij de doelgroep en voor de Openbaar verslag 3 eigen positie. Vedelaar: "Ik hoop dat we er steviger uitkomen."

Artikel delen:
Reacties 29
 1. er is een hele mooi kale vlakte op de plek waar vroeger beers zat geasfalteerd en al zetten ze daar dat huis maar neer. heeft niemand er last van.8)


  Maak melding

 2. En is het hele doel ook verdwenen. Het gaat juist om re-integratie. Dat gaat niet op een bedrijventerrein.

  Let op: deze mensen zijn al gestraft he.


  Maak melding

 3. waarom gaan ze dat huisje niet in staphorst bv zoeken dan heb je ook gelijk een mooie combinatie van mensen die heel beleefd vriendelijk en zorgzaam zijn(zoals de meeste staphorster over zich zelf denken) en de mensen die graag dat willen worden dus die gasten die terug in de maatschappij willen keren. Dan zou dat fijn zijn toch voor hun allemaal  Maak melding

 4. Laat ze maar komen in holtenbroek, tegenwoordig word alles afgebroken en komen facking dure koop huizen voor terug wat is met jullie man laat ze gewoon hier komen holtenbroek word tegenwoordig genoeg verpest met al die kakkers die hier komen te wonen laat het gewoon zijn zoals het was en maak het niet onbereikbaar voor mensen die altijd in holtenbroek hebben gewoond!!!!


  Maak melding

 5. @blaat:
  Bij japser in de straat? Maar ook dan als hij niet bij mij in de straat (of buurt) woont…..

  Het hele initiatief vind ik positief. De resultaten (het is al in een ander topic al aangedragen) echter bedroevend laag met veel teveel terugval.


  Maak melding

 6. Tja, het komt er toch wel. Ze zullen het nu wat diplomatieker aanpakken waarbij de buurt geinformeerd wordt en er schijn inspraak gegarandeert wordt, maar er toch gewoon straks ex gedetineerde in een wijk losgelaten worden. Ik heb hier geen problemen mee, maar
  @ Japser een pedofiel is dan misschien afgestraft, maar het blijft een pedofiel. En inderdaad dan Not in My Backyard…


  Maak melding

 7. We straffen pedoseksuelen, niet pedofielen.

  En ja, ze mogen bij mij in de straat, is toch al een verzameling van Jan en Alleman. Inclusief mensen die nog niet achter de tralies zitten 😛


  Maak melding

 8. @hbx: Het is een beetje het andere uiterste wat hier nu komt te wonen, maar het idee erachter is juist dat ze niet alle aso’s en/of allochtonen op 1 bult willen hebben, zoals de afgelopen tientallen jaren wel is gebeurd met Holtenbroek. Ik woon er ook (ik moest wat destijds), maar heb verder niets met de wijk. Voor de duidelijkheid, nee ik ben geen kakker.


  Maak melding

 9. pfffff, poteto potato Japser…
  Ze zijn allebei niet welkom in een kindvriendelijke wijk. Jij hebt geen kids hé? Verklaart ook veel trouwens…


  Maak melding

 10. Volgens Brandpunt/Reporter is 1% van alle mannen pedofiel.
  Er lopen meer pedo,s rond dan vastzitten.

  Dus dan heeft iedereen er wel een in de buurt wonen, misschien wel je buurman 😮


  Maak melding

 11. Alle woonwijken zijn kindvriendelijk. Dus daarmee zeg je dat pedofielen, die een nare ziekte hebben, die onderdrukken, het waarschijnlijk zelf ook verschrikkelijk vinden, niet welkom zijn om ergens te wonen, anders dan op een industrieterrein.

  Fijn dat veroordelen voor de misdaad…

  Nee, ik heb zelf geen kinderen. De huidige wereld is geen plek voor nieuwe kinderen.


  Maak melding

 12. Idd, ver buiten de samenleving en chemisch castreren als ze daardoor hun drang mee weg kunnen halen. Ja hoor ze hebben vast er veel moeite mee hoor samen…. heb er heul veul begrip voor de lijdende pedo die niet aan zijn driften kan toegeven…niet dus.
  Ik zou niet iemand veroordelen vóór een misdaad, maar voor pedofielen maak ik graag een uitzondering en met mij velen, maar die hebben veelal kinderen en dat snap jij niet. En de huidige wereld is geen plek voor nieuwe kinderen? hahaha jawel hoor, alleen heb je dan ook iemand nodig met wie je dat gaat doen en daar zal het bij jou vast aan ontbreken.

  @Blauwvinger, 1% van alle mannen? Gebasseerd op?

  @suze..huh?


  Maak melding

 13. Klopt 1stejohn, mijn vriendin waar ik mee samenwoon wil ook geen kinderen 😀

  En ga je eens verdiepen in de combinatie kapitalisme en grondstoffenproblematiek.


  Maak melding

Reageer