ROOD voert actie voor de studiefinanciering

Zwolle – Scholieren van het Thomas a Kempis spreken zich uit Maandag 28 januari was ROOD, jong in de SP, voor de derde maal op het Thomas a Kempis in Zwolle. De jongeren van ROOD verzamelden foto’s en handtekeningen van scholieren die het oneens zijn met de plannen van het huidige kabinet.

rood1.jpg

"Het kabinet wil fors bezuinigen op toekomstige studenten door studiefinanciering en gratis reizen af te schaffen. In plaats daarvan willen Rutte en Samsom een schuldenstelsel invoeren." ROOD vond veel steun van de scholieren. “Scholieren zijn zich ervan bewust dat het oneerlijke plannen zijn. Op deze manier heb je bij je afstuderen een schuld van gemiddeld € 30.000,- euro. Die potentiële schuld vormt een gigantische drempel voor toekomstige studenten. Het moet niet zo zijn dat de dikte van de portemonnee van je ouders bepaalt of je kunt studeren of niet,” aldus woordvoerder Emma Ringelberg. Ook docenten reageerden enthousiast en zetten hun handtekening.

Door het hele land vinden acties van ROOD plaats om scholieren zich uit te laten spreken tegen de plannen van het kabinet. In verschillende steden hebben scholieren zich ondertussen georganiseerd in actiecomités. ROOD roept studenten, scholieren en ouders op om in actie te komen en flink van zich te laten horen. "De plannen voor het afschaffen van de studiefinanciering en de ov-studentenkaart moeten van tafel. Houd onderwijs toegankelijk voor iedereen!"

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

30 gedachten over “ROOD voert actie voor de studiefinanciering”

  1. Zozo. Dus scholieren maken zich druk voor studenten omdat ze dat mogelijk worden. Interessante constructie. Als diezelfde jongens en meisjes gaan protesteren onder de naam LAKS worden ze niet serieus genomen, waarom onder de naam ROOD wel?

  2. Toen 40 jaar geleden mijn kinderen gingen studeren, moesten de ouders dat ook zelf betalen. Studenten van heden denken alleen maar aan feesten, onnodige dingen kopen, en weet ik al niet meer, en ja dat moet je dan later terugbetelen. Is toch niet meer dan normaal.
    Studenten klagen en klagen, maar ga toch studeren.

  3. Hierom Tim, populaire kleur waar je alle kanten mee op kunt 😉

    Borsato – Rood

    Rood is al lang het rood niet meer
    Het rood van rode rozen
    De kleur van liefde van weleer
    Lijkt door de haat gekozen

    Dat mooie rood was ooit voor mij
    Een kleur van passie en van wijn
    Ik wil haar terug, die mooie tijd
    Maar zij lijkt lang vervlogen

  4. Henri, doe niet zo stom. Ik ben student.

    Studenten van heden denken alleen maar aan feesten, onnodige dingen kopen, en weet ik al niet meer, en ja dat moet je dan later terugbetelen.

    Ik ga 0 keer uit, woon noodgedwongen in het huis van mijn ouders en ik werk elke zesde dag in de week omdat ik anders mijn zorgverzekering, telefoonrekening en mijn collegegeld niet kan betalen. Houd die vooroordelen voor je, het is echt de dikste onzin die je uitkraamt.

  5. En Studenten mogen klagen, geen idee waar jij op doelt want in het artikel komen geen studenten maar scholieren voor. Die klagen over iets waar ze nog helemaal niet mee te maken hebben.

  6. Henri,

    vind je dat niet een beetje kinderachtige reactie?
    Tis duidelijk dat jou kinderen inderdaad 40 jaar geleden studeerden en niet in de 21ste eeuw, want jou beeld van de huidige student ligt nogal ver naast de werkelijkheid.

    Die valt in de categorie: “alle buitenlanders zijn werkloos”, of “alle ambtenaren werken amper en hebben vreselijk veel vakantiedagen”, etc.

    Met andere woorden: lekker stigmatiserend!

  7. Ik ben net klaar met studeren, samenwonend met mijn vriendin. Af en toe stappen maar altijd aan het werk voor onze studie en woonlasten. Natuurlijk heb je er een paar bij die student zijn om het student zijn maar dat betekend niet dat je alles over 1 kam moet scheren. Ook ik zit met een schuld maar mijn loon is ook hoger dan iemand die niet gestudeerd heeft. En inderdaad wordt het weer zoals vroeger dat ouders met vermogen hun kinderen wel kunnen laten studeren en ouder zonder niet, maar dat neemt niet weg dat je die ??30.000,- ook kan zien als een investering in je eigen toekomst die je altijd terug verdient als je een baan hebt waarvoor je gestudeerd hebt.

  8. Op mijn 18e (1994) met Havo diploma op zak begonnen met werken voor +/- 900 euro bruto per maand.
    Op mijn 24e (2002) +/- 1.300 euro bruto per maand.
    Toen beseft dat er iets moest gebeuren als ik meer wilde gaan verdienen. Dus een HBO opleiding gaan volgen en min of meer gedwongen een lening aan te gaan om dit te kunnen bekostigen.

    Op mijn 29e (2007) afgestudeerd met een 28.000 euro lening.
    kort daarna mijn 1e baan op HBO niveau die ik kreeg 2.200 euro bruto, een stijging van 900 euro per maand. 28.000 / 900 = 31 maanden “terugverdientijd”. Inmiddels is het salaris een stuk hoger en dus een kleinere terugverdientijd.

    Ik vind het een echte investering in mijn toekomst. Ik had ook kunnen kiezen om te blijven werken met mijn HAVO-diploma.

    Het is hoe je er tegenaan kijkt.

  9. @Tim
    Advies voor een “vrij” weekend + goed salaris: werken in nachtdiensten bij TNT/Albert Heijn. Vrijdags om 18:00 naar bed, 22:00 opstaan en werken, daarna 08:00 weer in bed en 12:00 er uit. Mijn hele studie zo volgehouden. Had ik dat niet gedaan, was de lening wellicht dubbel zo hoog uitgevallen.

    Heb trouwens wel flink gefeest in die tijd. 🙂

  10. erikdan, ik ben met mijn opleiding buiten de colleges 36 uur bezig met studeren. Daar heb ik de avonden hard voor nodig. Het is niet alleen het geld dat me tegenhoud om uit te gaan. Ik heb er ook gewoon geen tijd voor. Daarnaast woon ik 15 km buiten zwolle, en om na nachtdiensten nog naar huis te moeten fietsen, gaat niet lukken.

  11. Advies voor een “vrij” weekend + goed salaris: werken in nachtdiensten bij TNT/Albert Heijn

    Nou vergeet dat maar hoor. Albert Hein neemt tegenwoordig echt geen mensen aan voor slechts 1 nachtje per week, ervan uitgaande dat je het over het distributiecentrum hebt. En bij PostNL is de situatie ook niet meer zo denderend als voorheen. Bij de post afdeling bestaan de nachten voornamelijk uit 3 uurs diensten, dus je verdient uiteindelijk geen zak maar bent wel je nacht kwijt. Bij de pakket afdeling zijn ze langzaam aan het minderen en verdwijnt eind van het jaar. Daarvoor komt een kleine vestiging terug.

  12. Sowieso wordt 71% van alle genoemde percentages ter plekke bedacht.

    O.T.: Ze kunnen met zo’n schuld er in ieder geval nog bij lachen!

  13. @Tim, waarom mag je als scholier, geen zorgen maken over de toekomst?

    Dus scholieren maken zich druk voor studenten omdat ze dat mogelijk worden.

    De studenten die nu op het HBO zitten krijgen nog een stusiefinanciering, dus die zal het een zorg zijn, wat er met de lichting studenten in 2014 zal gebeuren.
    Jij krijgt toch ook nog steeds een inwonenden studieuitkering? Geef toe het is niet veel, maar de student vanaf 2014 mag alle gaan lenen.

    Beetje kort door de bocht vind ik je reactie.

  14. Als diezelfde scholieren tussen de middag gewoon hun boterhammen opeten en niet naar de supermarkt lopen voor een blikje energy drank kunnen ze mooi sparen.

  15. Overigens, ‘vroeger was het ook zo’ is een gigantisch non-argument.
    Vroeger mochten homo’s ook niet trouwen, maar ik ben blij dat we van die situatie af zijn.

    Er zijn inderdaad studenten die veel zuipen en feesten en hun vakken niet halen, maar pak dát probleem dan aan.
    Door het invoeren van dit leenstelsel kost het voor iedereen veel geld om te gaan studeren, en zelfs het CBP (wat nou ook niet de meest linkse club ooit is) heeft uitgerekend dat een deel van de scholieren nu zal besluiten niet (door) te studeren.
    Geld mag nooit een reden zijn voor het afzien van een studie.

  16. Tuurlijk mag geld geen reden zijn om niet te gaan studeren. Wel is een feit dat we te veel hoog opgeleide mensen hebben en een tekort aan mensen in de zorg en techniek. De havens in R’dam halen al veel mensen uit het buitenland. Dit kost de regering ook veel geld, want hoog opgeleide mensen lopen bij de deur. Dat er minder mensen door gaan studeren is eigenlijk niet zo erg volgens mij. Alleen willen we allemaal heel veel keuzes hebben in allerlei vage studies. Ze moeten eerst eens dat gaan aanpakken. Het studeren mag ook wel wat moeilijker gemaakt worden, want een teveel aantal HBOers is ook een slechte zaak. Dan leiden we op voor werkeloosheid.

  17. Alles moet blijkbaar aan komen waaien, en de staat moet overal voor opdraaien? Als je als ondernemer iets wilt verdienen moet je je richten op de “student”, die hebben geld. slecht woord eigenlijk “student” om zo genoemd te mogen worden moet je toch op de universiteit zitten? Beter: leerlingen / studenten.

  18. @Zwolle zuid, belachelijk onderscheid, op zowel mbo als hbo als wo studeer je, wat gewoon een ander woord is voor leren. Dus in alle gevallen leerling of student.

  19. @ _japser,

    tenzij “zwolle zuid” een omhoog gevallen “student” van de universiteit is, die onderscheiden zich graag van de rest van de leerlingen/studenten….laat um lekker lullen, wat een flauwekul kraamt die vent uit!

  20. Ik vind het belachelijk dat het Thomas a Kempis deze politieke jongerenorganisatie toelaat op hun school om eenzijdige informatie te verstrekken aan haar leerlingen. Andere scholen in Zwolle proberen hun politieke objectiviteit te waarborgen door minstens twee PJO’s uit te nodigen voor een debat oid.

    Hier hebben de jongeren van de SP hun mening zonder enige tegenspraak kunnen verkondigen en de leerlingen letterlijk kunnen indoctrineren met hun halve waarheden. Al was het de tegenspraak van de JS (jonge socialisten, PvdA), maar dit vind ik onacceptabel voor een openbare middelbare school.

  21. Pff henri, je maakt jezelf belachelijk. Je kunt nog een voorbeeld nemen aan tim, die tenminste argumenten gebruikt inplaats van flauwe opmerkingen te maken.

Reacties zijn gesloten.