Aandacht voor fair-play met aanvoerderband

Zwolle – Met een bijzonder project wordt dit jaar in Zwolle extra aandacht gegeven aan (het belang van) ‘fair-play’ tijdens sportevenementen. Tijdens schoolsportevenementen en reguliere voetbalwedstrijden wordt straks gespeeld met een speciaal ontworpen aanvoerdersband. Met aanvullende acties wordt in de Overijsselse hoofdstad extra aandacht gegeven aan eerlijk sporten en spelen.

Het idee is dat tijdens het schoolvoetbaltoernooi dit jaar elk team een aanvoerder aanwijst. Die aanvoerder krijgt namens de gemeente een pakket met daarin de bijzondere aanvoerdersband en een dvd. De dvd is bedoeld om vooraf, klassikaal op school te bekijken, en behandelt op aansprekende wijze de fair-playthema’s. Tijdens het voetbaltoernooi zelf beoordelen de aanvoerders – samen met de scheidsrechters – de sportiviteit van elkaars teams. Dat levert een mede door de scholieren zelf gekozen fair-playwinnaar op, en uiteindelijk de sportiefste school van Zwolle. Het idee is dat deze aanpak ook bij de reguliere voetbalverenigingen ingezet kan worden, en bij andere schoolsporttoernooien – zoals korfbal, handbal en basketbal.

Bekend

Al langere tijd wordt in Zwolle via Fair-Play aandacht besteed aan respectvol gedrag op de sportvelden. Zowel in het onderwijs als bij sportclubs is fair-play daardoor al een bekend begrip. De ervaring leert dat periodiek extra aandacht gegeven moet worden aan het onderwerp. Het project rond de unieke aanvoerdersband past in die gedachte.

Belang

De gemeente Zwolle, stichting SportService Zwolle en het bedrijf Slotwear slaan daarom de handen ineen om in eerste instantie via het Zwolse schoolvoetbaltoernooi jongeren en hun ouders en begeleiders te wijzen op het belang van fair-play. Slotwear, een bedrijf van PEC-Zwollevoetballer Arne Slot en zijn broer Jakko, heeft veel ervaring met het ontwerpen en leveren van unieke aanvoerdersbanden. SportService Zwolle zal namens de gemeente het bijzondere project verder begeleiden.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer