Kamperpoort krijgt kunstwerk Nachtegaalplein

Zwolle – Kunstenaar Annet van der Kamp krijgt de opdracht voor het realiseren van een kunstwerk op het Nachtegaalplein in de Kamperpoort.

Het kunstwerk voor het Nachtegaalplein bestaat uit ‘historische’ banken, waar de wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten. De kunstenaar heeft de historie van de wijk in het ontwerp vervat. De wijk lag van oorsprong net buiten de stadspoort van Zwolle, die bestond uit twee ronde torens waartussen de toegangspoort naar de binnenstad was. De later ontstane wijk dank aan deze torens zijn naam. In het ontwerp zijn de bovenste karakteristieke delen van de torens gebruikt om een brug te slaan naar de geschiedenis en de oorsprong van de Kamperpoort. De buitenzijde van het kunstwerk heeft dan ook een historisch karakter, terwijl de binnenkant verwijst naar de recentere historie van de Vogeltjesbuurt. In het tegeltableau zijn vogelsoorten zoals de Kievit, Merel, Vink, Reiger, Koekoek, Mus, Meeuw en Leeuwerik verwerkt die verwijzen naar de straatnamen in de Kamperpoort.

Naar verwachting wordt het kunstwerk in het najaar van 2013 opgeleverd. Het ontwerp is opgenomen in de plannen voor de inrichting van het Nachtegaalplein. De keuze voor het ontwerp is tot stand gekomen met de werkgroep waarin bewoners, vertegenwoordigers van de commissie Beeldende Kunst, corporaties, ontwikkelaars en de gemeente Zwolle deelnamen.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. @DT32

  Wat kost jij ons? Wat voeg jij toe? Met jouw PVV-prormamma kost jij ons meer dan alles wat wij hebben opgebouwd in onze stad/samenleving!


  Maak melding

 2. Annet heeft ook vorige kunst op zijgevels voormalige vogeltjesbuurt gemaakt dus wordt ook vast weer leuk !
  zie http://www.artkamp.nl/
  Enne dat geld : nog altijd is met verplicht 1% van de bouwkosten aan kunst uit te geven dus geen overbodige uitgaven @DT32.


  Maak melding

Reageer