Raad neemt kijkje op bouwplaats Fundatie

Zwolle – Een delegatie van de Zwolse gemeenteraad was dinsdagmidddag op bezoek bij de bouwplaats van Museum De Fundatie in Zwolle. De raad liet zich informeren over de huidige stand van zaken, de komende plannen en nam een kijkje bij de realisatie van Het Oog. De trotse directeur Ralph Keuning was de reisleider deze middag.

29-01-2013_bezoek_raadsleden_aan_nieuwbouw_fundatie_03.jpg

Museum de Fundatie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan de rand van de Zwolse binnenstad. Naar een ontwerp van Bierman Henket architecten realiseert BAM Utiliteitsbouw bovenop het huidige museum een ellipsvormige constructie, die steunt op acht stalen kolommen. Mede vanwege een grote glaspartij, die is opgebouwd uit driehoekige glasplaten, wordt de uitbreiding ‘het OOG’ genoemd. De uitbreiding omvat 750 m² vloeroppervlak, verdeeld over twee verdiepingen. Deze worden via twee symmetrische trappenhuizen verbonden met het huidige museum. De opening van de Fundatie staat voor mei 2013 gepland.

29-01-2013_bezoek_raadsleden_aan_nieuwbouw_fundatie_04.jpg

29-01-2013_bezoek_raadsleden_aan_nieuwbouw_fundatie_05.jpg

29-01-2013_bezoek_raadsleden_aan_nieuwbouw_fundatie_01.jpg

Via Lees verder nog een foto…

29-01-2013_bezoek_raadsleden_aan_nieuwbouw_fundatie_02.jpg

Artikel delen:
Reacties 65
 1. Niet de optimale maar de maximale manier om geld over de balk te smijten in een tijd dat zoiets niet te verdedigen is!

  Verdere toelichting lijkt mij niet nodig..


  Maak melding

 2. Ik had twee zeecontainers op het plein ervoor vele malen mooier gevonden! Hoe kom je op het idee om een mooi pand te verprutsen? Het is mij duidelijk geworden dat musea te veel geld (subsidie) krijgen.


  Maak melding

 3. Ik blijf er nog steeds bij dat de hele historie van het gebouw vernietigd is met deze onzin voor zo,n kapitaal .Het duurt jaren en jaren voor dat geld terug verdient is maar dit buiten beschouwing is het pand niet meer om aan te zien van buiten.Je moet als bewoner eens zoiets op je huis plaatsen dan heb je gelijk de gemeente aan de deur dat je het terug moet brengen in de originele staat .Want daar krijg jij geen vergunning voor in je straat en hier wordt een stuk geschiedenis naar de donder geholpen.


  Maak melding

 4. Ik vind het ook niet mooi, geld over de balk smijterij maar Tsja…het is nu eenmaal een voldongen feit…laten we het dan ook maar maximaal uitnutten.


  Maak melding

 5. Deze knobbel zie je in de binnenstad overal boven de daken uitkomen, ik noem dat horizonvervuilend.
  Waren er dan in de gemeenteraad helemaal geen tegenstemmers tegen dit plan?  Maak melding

 6. Over 50 jaar zal blijken of het een puist of een parel is.

  Dus maak je nu niet druk, Zwolle heeft een fantastisch museum welke gaat uitbreiden en relatief snel weer open is. (Wel eens in Amsterdam naar een museum geweest de laatste jaren?)  Maak melding

 7. Belachelijke verbouwing en dat voor een museum wat pas sinds een paar jaar zijn eigen broek kan ophouden. Dit geld had beter in zaken als thuiszorg gestoken kunnen worden oid. Daarbij maakt het mij niet uit of de Provincie of de gemeente deze verbouwing subsidieert….


  Maak melding

 8. Snap niet wat deze delegatie, onder werktijd, hier te zoeken had/heeft. Bij veel dingen denk ik, ach hoort bij functie als wethouder/raadslid. Maar dit ………


  Maak melding

 9. Ach bij gratis feestjes staan de dames en heren altijd vooraan, problemen oplossen waar je als inwoner van Zwolle mee te maken hebt, is de ver-van-hun-bed show. De happy few wil graag als zodanig behandeld worden en dat gebeurt dan ook door ondernemers zoals de directeur van de Fundatie…Het is bijna Juinen hier, met allemaal wethoudertjes Hekking.


  Maak melding

 10. EN….Stadshagenees, mag ik je bemensing van een stembureau in onze mooie stad aanbevelen?

  Heb het nog nooit zo gezellig gehad als afgelopen keer met de (vr.) griffier, was veurzitster en haar (vr) collega.

  Gezellig EN prestatie vanzelfsprekend Stadshagenees….die 2 trefwoorden gaan in mooi Zwolle dan wel weer hand in hand 8)


  Maak melding

 11. Ingrid, veel raadsleden zo niet alle hebben ook gewoon een baan, daar vragen sommige vrij op eigen kosten om dit te doen. Je moet kunnen antwoorden als het volk vragen stelt.


  Maak melding

 12. Ik gun iedereen zijn mening over het oog/ei op het museum. Al denk ik er anders over.
  Maar de generalistische opmerkingen over raadsleden vragen wel om een reactie.
  – Als er een aansprekende tentoonstelling is, merken ondernemers in Zwolle dat aan hun omzet. Dat is aangetoond. De verwachting is dat het aantal bezoekers sterk zal toenemen. Dat komt dan vooral door de combinatie van tentoonstelling en de huisvesting straks.
  Het is niet voor niets dat media in bijvoorbeeld Duitsland en België hieraan aandacht geven.
  – Wat is er raar aan dat de cultuurwoordvoerders van de Zwolse raad zich laten informeren over de voortgang van de bouw. Dat hoort bij het raadswerk. Je debatteert er over in de raad, neemt een besluit en je laat je daarna voorlichten over de voortgang. Wat heeft dat te maken met gratis feestjes? De gang van zaken van dit werkbezoek: ontmoetingsplek bij de bouw. Laarzen aan en helm op. Bezoek aan bouw. Laarzen uit en helm af. Naar huis.
  Dus zeg het maar.


  Maak melding

 13. >:( Dat heb je met opsommingen….vergeet ik mijn belangrijkste raad-connectie. Die momenteel vast wel met een ontroerend mooi kunstwerk bezig is………………

  Rana Berends :D:D:D


  Maak melding

 14. Dank meneer van Boven voor uw genuanceerde reactie. Voor mij als inwoner van de stad Zwolle is de hele verbouwing en de daarmee gepaard gaande kosten echter niet te rechtvaardigen. Het rijkt legt gemeenten in Nederland (al dan niet terecht) allerlei keiharde bezuinigingen op. Daar hebben wij, inwoners van Zwolle, direct danwel indirect last van. Er wordt gesneden in allerlei voorzieningen, die mensen gewoon nodig hebben. Uitgerekend een museum dat jarenlang door de gemeente gesusidieerd is door de gemeente Zwolle, gaat na het schrijven van een paar jaar zwarte cijfers, over tot deze verbouwing. Daarbij ontvangt ze dankbaar een miljoenensubsidie van de provincie. Miljoenen die ongetwijfeld beter en nuttiger besteed hadden kunnen worden. Dat is mijn grootste bezwaar tegen deze uitbreiding. Dat raadsleden een kijkje komen nemen bij de bouw is in uw ogen noodzakelijk, maar waar waren diezelfde raadsleden om deze verbouwing tegen te houden? Ik wil en kan dat niet begrijpen, begrijp me goed, ik heb niets tegen cultuur, maar in dit geval geldt wat mij betreft; overdaad schaadt.


  Maak melding

 15. Prima nuance John, maar veel mensen die hier hun gal spuwen nemen toch niet de moeite zelf uit te zoeken wat er allemaal bij zo’n project komt kijken of wat ambtenaren in het publieke domein allemaal uitvoeren. Er wordt slechts gezeken op één aspect wat ze zelf toevallig waarnemen en waarbij de context geheel ontbreekt.


  Maak melding

 16. Kan geen speld tussen de heldere reactie van John van Boven krijgen en ben het (zoals wel vaker en misschien ook omdat de PvdA en CU niet eens zover uit elkaar liggen) met hem eens.


  Maak melding

 17. Prima reactie van Dhr. van Boven. Je hoeft alleen maar iets verder te kijken dan je eigen kleine beperkte wereldje om dit te begrijpen. Bezuinigingen zijn niet per definitie beter in crisistijd. Investeringen zijn juist nu heel erg belangrijk.

  Over smaak kun je nauwelijks discussie voeren. Ik vind de uitbreiding prachtig, nuttig en inspirerend!!  Maak melding

 18. Idd mooi thema op op verder te gaan ZIB (zal dan misschien wel op het pollog moeten)

  Bezuinigingen zijn niet per definitie beter in crisistijd. Investeringen zijn juist nu heel erg belangrijk.  Maak melding

 19. Zwollenaar is back, ik kijk verder dan mijn neus lang is en vandaar dat ik zo reageer. Je reactie dat mensen verder moeten kijken dan hun beperkte wereldje vind ik arrogant en denigrerend, niet iedereen hoeft dit soort investeringen toch maar klakkeloos toe te juichen?


  Maak melding

 20. Ik heb geen enkele behoefte gehad om de bezuinigingen tegen te houden. Integendeel. Daarover verschillen we dus van mening, Stadshagenees. En dat moet kunnen. Is tenslotte ook het bestaansrecht van een gemeenteraad.
  Cultuur is van belang in een beschaafd land. Dat is de reden dat we als raad op dit moment debatteren over cultuureducatie op de scholen.
  Maar er is meer. Ik heb ooit een deskundige horen zeggen dat voor de economie van een stad 3 zaken belangrijk zijn: Cultuur, cultuur en cultuur. Laten we ons dus niet vergissen in de impact die goede culturele voorzieningen hebben voor een stad. Voor Zwolle dus. Praat met ondernemers in de stad. Die weten precies wanneer er een goedlopende tentoonstelling is.
  Zwolle bezuinigt behoorlijk op cultuur. Maar dat moet je dus niet doen op de kip met gouden eieren, zoals de Fundatie is.
  Verkijk je niet op de mogelijkheden van de provincie. In de eerste plaats is Overijssel een van de rijkste provincies. Ofwel, investeren in de Fundatie gaat niet ten koste van iets anders. In de tweede plaats, de provincie is beperkt wat betreft subsidiëren. Het is niet haar taak om bijvoorbeeld budget te verlenen voor armoedebestrijding. Dus jouw “ongetwijfeld beter en nuttiger besteden” is nogal betrekkelijk.
  Ik zeg je, de Fundatie met het Ei wordt een trekker van formaat.


  Maak melding

 21. @ John, zou je (bij gebrek aan interesse van andere raadsleden) ook kunnen aangeven of jouw standpunt wellicht zou kunnen rekenen op een meerderheid in de raad?


  Maak melding

 22. Dick,
  ja, want we hebben een tijd geleden extra budget beschikbaar gesteld, vanwege tegenvallende materiaalkosten door het failliet gaan van de staalleverancier.
  En je weet, besluiten lukken alleen als je een meerderheid hebt.


  Maak melding

 23. Duidelijker kun je niet worden John, bedankt. Hoe lang mag je eigenlijk nog in de raad zitting hebben? En loopt er al een (misschien wel verplicht aan de CU-Zwolle traditie) goede opvolger warm? ……misschien heeft mijn buuf nog wel wat tijd over, of…….TIM van WLZ?


  Maak melding

 24. @John van Boven, spraakmakende tentoonstellingen zullen zeker goed zijn voor de omzet van de ondernemers in Zwolle.
  Maar dit betekend niet dat ik de uitbreiding mooi “moet”vinden.
  Vind het een verminking van het gebouw.

  En op de hoogte blijven van de voortgang, hoeft toch niet persé in te houden, dat je er naar toe moet.

  @Suze, op welke vragen, zijn de antwoorden anders wanneer je er persoonlijk geweest bent?
  Neem aan dat er ambtenaren bij de gemeente Zwolle (bouwtoezicht e.d.)de gemeenteraad op de hoogte houdt.

  Ik ben inderdaad niet helemaal op de hoogte met de vergoedingen die
  gemeenteraadsleden krijgen.
  Jij blijkbaar wel, ga er van uit dat dit meer is dan menig vrijwilliger hier in Zwolle krijgt.

  Is het anders dan kunnen jij en John hierover vast meer vertellen, zij deze misverstanden ook weer uit de wereld.

  Lijkt mij een goed zaak.  Maak melding

 25. Zonder mensen die het aandurven om, zelfs in een tijd van minder grote welvaart, vernieuwende projecten te lanceren, zou heel Nederland een grijs, saai land zijn. Ik vind Zwolle een aardige stad, met een redelijk geconserveerd maar klein centrum. Het ontbreekt echter aan zaken die de stad echt bijzonder maken.

  De foto bij het weerbericht op WeblogZwolle van vandaag laat zien hoe oud- en nieuw NIET samengaan. Kijk eens naar de afschuwelijke betonblokken op de achtergrond, zonder enige inspiratie en visie op die plaats gebouwd.

  Het “oog” is van een hele andere orde. Er zullen altijd mensen zijn die het heel mooi of juist heel lelijk vinden. Maar niet te ontkennen valt dat het met visie en passie is ontworpen. En een museum dat heel veel mensen van buiten trekt mag wat kosten, want het levert ook veel op. Op zijn minst gespreksstof!  Maak melding

 26. @Stadshagenees. Mijn reactie komt voort uit al die reacties die hier en op eerdere topics geplaatst zijn. Mag je arrogant noemen maar de meesten roepen maar wat voor de neus weg, zonder terdege kennis van zaken. Dat kun je ook arrogant noemen.
  Verder neem ik dit soort investeringen niet zomaar klakkeloos aan maar ik zie wel de “winst” op langere termijn en in meerdere contexten.
  “De kost gaat voor de baat uit”!!! Ofwel, eerst geld uitgeven om vervolgens te kunnen verdienen. Juist een Gemeente moet dit soort investeringen in welke stad dan ook doen om de stad aantrekkelijker te maken voor bezoekers van de stad, bedrijven die zich willen vestigen in een “levende stad” maar ook voor de eigen bevolking. Daarbij gaat het niet alleen maar om het aantal verkochte entree kaartjes voor de Fundatie. Zo creëer je economisch gewin!!


  Maak melding

 27. Ingrid, natuurlijk hoef je het niet mooi te vinden. Daarom begon ik mijn eerste reactie ook met de zin dat ik iedereen zijn mening gun.
  Ik ga geen discussie aan over hoe terecht mijn vergoeding wel niet is. Zoveel hoofden, zoveel zinnen.
  Ik besteed 20 a 25 uur per week aan het raadswerk. De omvang van de vergoeding is gerelateerd aan de grootte van de gemeente. Is vast allemaal te vinden op internet.


  Maak melding

 28. Door: Observer: Deze knobbel zie je in de binnenstad overal boven de daken uitkomen, ik noem dat horizonvervuilend.
  Waren er dan in de gemeenteraad helemaal geen tegenstemmers tegen dit plan?

  Volgens mij was er in de gemeenteraad toentertijd slechts één partij die tegen gestemd heeft: CDA

  Trouwens…. ik ben overigens een groot voorstander van het “Oog”!

  Ben blij dat er zo’n mooi bouwwerk in de stad verrijst (ik weet het, smaken verschillen, gelukkig maar 😉 )


  Maak melding

 29. Ingrid, een raadlid krijgt per maand ongeveer 1.500 euro. Dat krijgen de leden die gewoon een vaste baan hebben er eventje bij / naast / overheen 😉
  De uitbreiding van het museum is een klap in het gezicht van de echte Zwollenaar. Die vergeet dit nooit!!


  Maak melding

 30. Niet zo bijdehand Suze. Ik zei ongeveer:

  Raadslid van een gemeente met tussen de 100.001-125.000 inwoners:

  Maandelijkse vergoeding: ?? 1.394,66
  Plus onkostenvergoeding: ?? 156,66
  Vergoeding per vergadering: ?? 111,80  Maak melding

 31. @brugstra dus de Zwollenaren die dit een goede en/of mooie uitbreiding vinden, zijn geen echte Zwollenaren? Bedankt, maar ik dacht het niet!


  Maak melding

 32. Nog even over die grote bobbel bovenop het neo classisistische gebouw van de Fundatie.
  Volgens Dhr van Boven mag je dus de ene architect opdracht geven om het bestaande monumentale kunstwerk van één van zijn voorgangers aan te tasten als dat extra geld oplevert.
  Wat zou dan de volgende stap kunnen zijn? De Peperbus als reclamezuil?? De Sassenpoort als appartementen gebouw met gezellige balkonnetjes aan de buitenkant?
  Ik vraag mij af wat de opvatting over het Zwols Beschermd stadsgezicht binnen de gemeenteraad nog is.
  Ik weet het, de voorstanders verwijzen graag naar de piramide bij- (maar niet er bovenop) het Louvre in Parijs. Maar Zwolle is geen Parijs, zelfs geen Maastricht, den Bosch of Delft. Goede smaak kun je in Zwolle blijkbaar alleen aantreffen bij de Librije.


  Maak melding

 33. @John, inderdaad discussie over het mooi of lelijk vinden van dit lelijke ei, heeft geen zin meer. Kwaad is toch al geschied.
  Ben het met @observer heen hoe ver gaat Zwolle, wanneer het gaat om de commercie.

  Levert meer op dan ik gedacht had raadslid zijn van de gemeente Zwolle. Zoals @Brugstra zegt een ?? 1500,00 zit er wel in.

  Overdenken waard.:)


  Maak melding

 34. (Dit is van iPad, daarom de naam aan elkaar geschreven; ben op de laptop permanent inglogd)
  Observertrekt een conclsie uit mijn woorden, die past bij zijn standpunt.
  De Fundatie wilde uitbreiden. Dat moet ook om toekomst te blijven houden. Architect Henket heeft gekozen voor een spannend ontwerp, dat wat mij betreft een toegevoegde waarde heeft. Een kleurloze aanbouw is juist lelijk. Dit roept spanning op en wordt een product waarop men over 50 jaar trots is.
  Dat heeft dus niets te maken met commercie. Het heeft alles te maken met het versterken van het culturele klimaat van Zwolle.

  Trouwens, je voorbeeld van de Peperbus als reclamezuil is historisch. Een aantal jaar geleden heeft men een groot doek aan de Peperbus gehangen, met daarop reclame. Dat toonde voor geen meter en had ook niks spannends. Het is bij die ene keer gebleven.

  Ik blijf erbij, goede smaak is niet te objectiveren en daaroverbkun je ook niet discussieren. Accepteren van verschillende beleving is het beste.

  Ingrid, de bedragen zijn bruto en moeten raadsleden de ruimte geven urenvermindering van hun gewone werk zich te kunnen permitteren.
  Overigens, de vergoeding per vergadering geldt niet voor raadsleden, maar kan gelden voor commissieleden. Dan is dat hun enige vergoeding.


  Maak melding

 35. Daarbij komt dat uitbreiding alleen de hoogte in kon, en het gebouw dat er staat, omhoog uitbreiden, zonder de stijl aan te tasten, is niet mogelijk. Zodra je er iets bovenop bouwt, wat dan ook, klopt het niet meer met de stijl 🙂


  Maak melding

 36. Ik ben het eens met de Hr van Boven dat het versterken van het culturele klimaat in Zwolle hoge prioriteit moet hebben.
  Maar wat is in een kwetsbare historische binnenstad dan de definitie van een geloofwaardig cultureel klimaat? en wie bepaalt dat?
  Sommigen zeggen bijvoorbeeld dat graffiti in een binnenstad een cultuuruiting is, anderen vinden het juist weer een verloedering.
  Ik vind dat B&W en gemeenteraad als bewaker van de goede smaak in de openbare ruimte schromelijk te kort schiet.
  Ik hoef hierbij de jammerlijk gesloopte monumentale bouwwerken van de afgelopen 30 jaren in Zwolle niet speciaal op te noemen.
  Men had wellicht toch de suggestie moeten oppakken om een stadsbouwmeester aan te stellen.
  De partij van Dhr van Boven heeft ondanks veel burgerprotesten ook ingestemd met de sloop van de 15e eeuwse Tijlpanden en het van Straaten bankgebouw aan de Melkmarkt. dat zal binnenkort ook wel gaan gebeuren dan, de linnen lijkwade hangt er al voorlangs.

  Ik schrik er dus niet echt meer van als de Hr van Boven zoals hierboven opmerkt “goede smaak is niet te objectiveren en daarover kun je ook niet discussieren. Accepteren van verschillende beleving is het beste” dan komt dat bij mij als burger over als “kop houden en slikken”


  Maak melding

 37. Observer ontrafeld de uiterst correcte politieke uitspraken van Van Boven fijntjes, en laat zien wat er aan de hand is. De verloedering en ‘verkrachting’ van ons historisch Zwolle, waar we zo trots op zijn. Het kan in mijn ogen niet anders dan dat import hier de kans pakt om de culturele lobby van museumdirecteur Keuning te bevredigen.
  Wie bewaakt de historische binnenstad van Zwolle? Nu en later?


  Maak melding

 38. Dat mensen huiverig zijn voor verandering is van alle tijden. Om deze angst te verhullen komt men met argumenten als ‘historisch belang’ en ‘economisch onacceptabel’. Iedere tijd creëert zijn eigen gezicht en de tijd zal het leren of het een prettig gezicht is.


  Maak melding

 39. Tsja, je kunt inderdaad zeggen “Iedere tijd creëert zijn eigen gezicht en de tijd zal het leren of het een prettig gezicht is”

  Je kunt echter ook zeggen dat je moet leren van je fouten uit het verleden, en die zijn er in Zwolle op architectonisch gebied voldoende gemaakt.  Maak melding

 40. Over 50 jaar is Zwolle trots op de Fundatie met het Oog/Ei.
  Beleving van wat er gebeurt is subjectief; immers over smaak valt niet te twisten.
  Als je dan je gelijk wilt halen door dit te vertalen in “kop houden en slikken” dan is dat het bankroet van de discussie.
  Het zij zo.


  Maak melding

 41. Goede en heldere argumentatie van Observer.
  Jammer dat dan John van Boven zíjn gelijk wil halen met dooddoeners.
  Iemand als Kader Abdolah steekt immer de loftrompet over onze prachtige binnenstad en dat deze behouden moet blijven.
  Jammer dat de pracht van die binnenstad dan teloor gaat vanwege de profileringsdrang van politici zonder respect voor Zwolle en de Zwollenaren.  Maak melding

 42. Het gaat mij om de opmerking “tekort schieten in bewaken van de goede smaak”. Wie bepaalt wat goede smaak is. Dat is subjectief. Maar is wel de ais voor een oordeel.
  Waarom dat een doodoener noemen, dat begrijp ik niet.
  Ik heb geen enkele behoefte mijn gelijk te halen. Ik gun iedereen zijn mening, is mijn eerste zin in deze reacties.
  Het gaat nog minder om profileringsdrang.
  Er wordt wel er gemakkelijk gestrooid met kwalificaties.


  Maak melding

 43. Krijgen wij, als inwoners van Zwolle, allemaal een gratis entreekaartje, wanneer de Fundatie weer geopend is?
  We betalen, per slot van rekening, allemaal mee aan de realisatie van “het OOG”. 😀


  Maak melding

 44. Jammer dat Dhr van Boven niet op de rest van mijn laatste reactie wil ingaan maar het bankroet van deze discussie aankondigd vanwege mijn opmerking “kop houden en slikken”
  Weblog Zwolle is een dankbaar discussieplatform van het gewone volk en hier spreekt men dan ook vaak de taal van het volk, recht voor z’n raap en niet die van het stadhuis.
  Als volksvertegenwoordiger zou Dhr van Boven daar niet zo ondersteboven (sorry voor de woordspeling) moeten zijn.
  Om nog eens een andere taal te gebruiken: Als ik als stadsgids met onze (buitenlandse) bezoekers vanuit de mooie statige Koestraat.
  de Blijmarkt nader en vervolgens de Fundatie in beeld komt hoor ik heel vaak “Ow!…how can they do such a thing?
  Ik wil hier wel aan toevoegen dat ik ook trots ben en veel verwacht van de Fundatie als musem, maar niet ten koste van alles.


  Maak melding

Reageer