Paardkrachtig geeft nu ook trainingen in Zwolle

Zwolle – Eind februari gaat bij Paardkrachtig het nieuwe trainingsseizoen van start. Nadat de trainingen op de huidige locaties in Meppel en Nieuwleusen een groot succes bleken, heeft Paardkrachtig uitbreiding gezocht in Zwolle. Vanaf het voorjaar worden de trainingen met paarden ook gegeven op de prachtige nieuwe locatie op de Hasselterdijk 55. De trainingen zijn bedoeld voor kinderen en jongeren van 8 t/m 25 jaar die steviger in hun schoenen willen staan, zelfverzekerder willen worden of positiever willen leren denken.

paardkrachtig.jpg

Op zaterdag 2 februari is er van 10.00 tot 12.00 uur een gratis kennismakingsworkshop op deze nieuwe locatie. Later op de dag zijn er ook workshops in Meppel en Nieuwleusen. Op vrijdag 1 maart start de eerste groep voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en later in het seizoen volgen ook de andere leeftijdsgroepen. Het goede nieuws is dat voor een groot deel van de deelnemers de training vergoed wordt vanuit het aanvullend pakket van de zorgverzekering. Sinds paardkrachtig in 2009 door Anne Lankester is opgericht, hebben al een groot aantal jongeren deel kunnen nemen aan de trainingen die in Meppel en Nieuwleusen gegeven zijn. En met succes: Veel jongeren die mee hebben gedaan laten weten er veel aan te hebben gehad.

“Op de basisschool ging het niet goed. Ik was erg verlegen en durfde niets te zeggen. In de klas durfde ik mijn vinger niet op te steken, omdat ik bang was dat ik iets raars of verkeerds zou zeggen. Ik werd uitgemaakt voor bangerik en veel gepest. Met de training wilde ik meer zelfvertrouwen krijgen. Er waren hele lieve mensen en paarden en ze kunnen heel goed helpen. Het was heel gezellig, met lekkere koekjes en het werkt! Ik ben echt geholpen om mijn problemen te overwinnen. Er was ruimte voor iedereen en er werd altijd veel gepraat over de oplossingen in plaats van de problemen.” (Eva ,13 jaar).

Paardkrachtig laat kinderen zien dat leren leuk kan zijn. Serieuze onderwerpen worden niet uit de weg gegaan, maar er wordt vooral gekeken naar de oplossing. Het gaat tijdens de training om ontdekken waar je goed in bent en hoe je daarmee doelen kunt bereiken. Een belangrijk ingrediënt tot het succes is de inzet van 4-benige co-trainers; jongeren voeren oefeningen uit met paarden en dat maakt deze training absoluut een unieke ervaring.

“Je moest samenwerken om iets van de paarden gedaan te krijgen. Ik vond de oefening waarbij het paard helemaal los was en je dan moest zorgen dat hij over een parcours achter je aan liep erg leuk. Het was wel heel lastig, als het lukte gaf het echt een kick. Zelfverzekerd zijn en geduld hebben maakt dat het lukt. Paarden houden nog meer dan mensen je een spiegel voor.” (Myrthe, 12 jaar).

De positieve waardering van de jongeren over de training is super, maar dat is niet het enige. Ook uit het effectonderzoek dat Paardkrachtig uitvoert blijkt dat jongeren na afloop van de training minder depressieve- en angstklachten hebben en aanzienlijk gelukkiger zijn. Deze effecten blijken 3 maanden na afloop stabiel te zijn gebleven of zelfs te zijn versterkt. Of zoals een deelneemster het verwoordde: “Paardkrachtig helpt gewoon”.

“Het gaat nu beter met besluiten nemen. Ik maak me niet meer zo’n zorgen of ik een foute beslissing neem of niet. Ik ben in ieder geval zekerder en positiever. Ik probeer zelf ook dingen los te laten die eerst gebeurd zijn. Als ik nu niet lekker in mijn vel zit dan ga ik aan leuke dingen denken en ook leuke dingen doen. Ik zou tegen iedereen willen zeggen dat als je paarden wel leuk vindt en je niet lekker in je vel zit, dit echt geweldig is om te doen!”. (Deelneemster, 13 jaar).

Paardkrachtig krijgt voor haar activiteiten alle ruimte op de familieboerderij aan de Hasselterdijk, bewoond door het echtpaar Teodora en Wim van de Vegte. Voor hen gaat daar een lang gekoesterde wens werkelijkheid worden. Teodora werkt graag in keuken en tuin en heeft haar baan bij de Keuringsdienst voor Waren in Bulgarije opgegeven voor deze uitdaging. Wim was jarenlang Boswachter in De Weerribben, maar met de studie SPW koos hij voor het opzetten van een zorgboerderij.

Wil je je inschrijven voor de kennismakingsworkshop of de training bij Paardkrachtig, of wil je meer weten? Kijk vooral op de website www.paardkrachtig.nl, daar is veel informatie te vinden. Je kunt natuurlijk ook een mailtje sturen naar info@paardkrachtig.nl of bellen naar 06-55 750 415.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Jammer (jongeren van 8 t/m 25 jaar) Wellicht volgt, bij gebleken succes, een seniorenversie?

    Met als ultiem doel de strijd om “de eerste indiaan van Zwolle” 😉


    Maak melding

  2. Bedankt Paardkrachtig, heb er al 1. Ga niet zelf meer turven wie er ergens aan mee willen doen……dat heb ik 2x voor Jan met de korte achternaam gedaan…..inzake een WVF-dingetje…….Dus met 7 toevoegingen via WLZ……Ja, ben ik van de partij 🙂


    Maak melding

Reageer