Programma Bevrijdingsfestival Zwolle 2013

Zwolle – In 2013 vindt de 23ste editie van Bevrijdingsfestival Overijssel plaats, hét festival op 5 mei. Met diverse podia, meer dan tientallen optredens, honderden vrijwilligers, een maximum van 145.000 bezoekers en veel inhoudelijke projecten, is het festival meer dan een bezoek waard! Donderdagavond werd in het beste popodium van Nederland, Hedon Zwolle, het programma van het Bevrijdingsfestival Overijssel 2013 onthuld.

hoofdpodium_bfo_2013.jpg

Op het Wärtsilä hoofdpodium ook dit jaar weer mooie en grote namen als Gers Pardoel, DI-RECT, Racoon en Kane. Minder bekend zijn La Pegatina en The Coup. De Zwolse Zotte Zusjes openen het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Al eerder was bekend geworden dat Miss Montreal de zogenaamde helicopteract is en in Zwolle het bevrijdingsfeest afsluit. Zij (Sanne Hans) woonde een aantal jaren in Zwolle. Maar er is meer Zwols op het #BFO2013. Op het Abbot Podium treden o.a. The Horse Company en Delain op. In de Deltion VIP Lounge geeft de Zwolse Chayah van Diermen een intiem ‘priveconcert’. Bevrijdingsfestival Overijssel heeft samen met vier grote onderwijsorganisaties uit Zwolle samenwerkingsprojecten opgezet. Hierbij kunnen studenten enerzijs meewerken als vrijwilliger maar anderzijds ook de betekenis van 5 mei vormgeven. Onderstaand de projecten die in 2013 hun uiting gaan vinden op Bevrijdingsfestival Overijssel. De Familie- en Theaterweide is er ook dit jaar weer, en natuurlijk ook de Festivalmarkt en de Festivalboulevard.

Vrijheid spreek je af

Ieder jaar wordt er vanuit Het Nationaal Comité een jaarthema gekozen. Dit jaar is een thema gekozen, waar alle bevrijdingsfestivals in het land iets mee zullen doen. Ook het Bevrijdingsfestival Overijssel laat deze thematiek in haar programmering duidelijk naar voren komen.

5 mei 1945 is de dag van de bevrijding en daarmee ook de dag van nieuwe afspraken en zelfopgelegde beperkingen. Na 5 mei 1945 is verder gebouwd aan een fijnmazig systeem van bevrijdende afspraken. Afspraken die ons beperken, maar ontplooiing mogelijk maken. De welvaart van vandaag is een product van de zelf opgelegde beperkingen van toen.

4 Onderwijsprojecten:

Deltion College

Studenten Podiumtechniek helpen mee bij het hangen en aansluiten van de buitenverlichting op het festivalterrein en studenten Beveiliging worden ingezet voor de beveiliging van het festival. Daarnaast is Deltion aanwezig met de Deltion VIP Lounge, wat zijn bestaansrecht de afgelopen jaren eer aan heeft gedaan. Hier verzorgen verschillende artiesten privéoptredens. De Deltion VIP Lounge is toegankelijk voor Deltionstudenten en medewerkers, maar zeker ook voor andere geïnteresseerden! In de speciale VIP Lounge, die te bereiken is via een VIP trip door de wateren van Park de Wezenlanden, is er plek voor ongeveer 40 gasten per optreden.

Landstede

Landstede heeft ook dit jaar weer een project speciaal voor kinderen, namelijk het familieplein. Hier kunnen kinderen op ballonnen tekenen, in grote ballen over het water lopen, abseilen en nog veel meer.

Cibap

Het Cibap College is verantwoordelijk voor diverse visuele uitingen van het festival. Zij maken korte promofilms, reportages van diverse projecten en zij verzorgen de Etalageroute door de binnenstad van Zwolle.

Windesheim

Kennisinstelling Windesheim helpt dit jaar mee om het project ‘Vrijheidslicht’ vorm te geven. Met het verspreiden van duizenden fingerlights en de medewerking van een artiest wordt het publiek gevraagd het ‘vrijheidslicht’ door te geven. Ook hebben Windesheim studenten dit jaar een heuse BFO applicatie ontwikkeld, met alle nuttige informatie erin. Deze is te downloaden in de App-store of in de Play-store.

Familie- en Theaterweide

Bevrijdingsfestival Overijssel organiseert in samenwerking met theatergroep The Young Ones een theaterprogramma rondom het thema ‘Vrijheid spreek je af’. Avenue Liberté ging vorig jaar al van start en bleek een groot succes te zijn. Dit jaar is het project verbeterd en aangevuld en het zal dan ook dé area vormen voor kinderen, ouders en alle andere theaterliefhebbers.

Avenue Liberté is bedoeld om vooral de jongere generaties op een speelde manier bewust te maken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat de huidige vrijheid stamt uit 1945. Deze boodschap wordt door middel van een rondreizend theatercircus op de familie- en theaterweide verspreid, met als centraal idee: niet afwachten tot het publiek komt, maar rechtstreeks het publiek opzoeken. Het theatercircus heeft op Avenue Liberté een aantal vaste tenten en beschikt over rijdend materieel om zich midden in de massa te kunnen vestigen.

Ongeveer acht theatergezelschappen uit Overijssel zijn verantwoordelijk voor de artistieke inhoud van acht uiteenlopende creatieve benaderingen van vrijheid, met als rode draad het thema ‘Vrijheid spreek je af’. In deze mini-voorstellingen zal het thema zichtbaar, tastbaar en begrijpelijk worden gemaakt. Daarnaast zullen voor kinderen activiteiten zijn in de sfeer van Avenue Liberté, zoals blik gooien, touw trekken en een groot knutselproject. In het midden van de Avenue zal in een muziekkiosk akoestische optredens plaatsvinden. Voorafgaand aan dit project spelen de gezelschappen verschillende try-outs op diverse scholen.

Festivalboulevard

De Festivalboulevard is ook dit jaar weer de belangrijkste looproute van het festival, een groot deel van het festivalpubliek komt en gaat via deze boulevard. De Festivalboulevard bestaat dit jaar uit onder andere de festivalmarkt en andere projecten die hun uiting zullen vinden op de Festivalboulevard,. 6.1

De festivalmarkt

Op de festivalmarkt kan er ook dit jaar weer gesnuffeld en geshopt worden. Verschillende partijen komen op de festivalmarkt te staan als standhouder. Er worden ongeveer 50 standhouders verwacht. Het aanbod is zeer divers, van CD’s en boeken tot zonnebrillen en petten.

Scholentour Vrijheid spreek je af

In aanloop naar het Bevrijdingsfestival vindt een scholentour langs diverse basisscholen en middelbare scholen plaats om het thema ‘Vrijheid spreek je af’ onder kinderen te verspreiden. De hoogste groepen van enkele basisscholen en de brugklassen van het voortgezet onderwijs nemen deel aan dit project. De kinderen gaan op een theatrale wijze aan de slag om aan het begrip vrijheid invulling te geven, zonder hiervoor moeilijke terminologie te hoeven gebruiken. Door zelf toneelstukken te verzinnen en te spelen kunnen de leerlingen het begrip vrijheid naar eigen perspectief invullen, en zo andere kinderen weer te inspireren. Dit tournee vindt plaats in Zwolle en omgeving en daarnaast worden meerdere scholen in Overijssel bereikt door middel van een mailing. Op deze manier kunnen nóg meer leerlingen (passief) deelnemen aan dit project. De zelfgemaakte theaterstukken van de kinderen zullen uiteindelijk vertaald worden naar een zogenoemde ‘finale’ op 5 mei. Deze finale bestaat uit meerdere kleine performances over het thema ‘Vrijheid spreek je af’. Daarnaast bieden deze toneelstukken ook materiaal voor de 2e editie van het magazine ‘Wat is nou die vrijheid?’. Er worden enkele honderden (jonge) bezoekers voor de finale op 5 mei verwacht.

Blinddate met vrijheid! Powered by DSM

Zin in een echt spannende blinddate? Zo eentje met wat meer diepgang? Kom dan op 5 mei naar een van de 5 “meetingpoints”, waar je kan daten met vrijheid. Hier kan je uitgebreid flirten, babbelen en afspreken. Stel haar alle vragen die je al lang wilden weten en kom erachter wat haar ware gezicht is! Ga op zoek naar de aard van vrijheid. Op 5 mei, spreek je af…….met vrijheid!

Natuurmonumenten/ Spreek af met Oerrr!
Kinderactiviteiten door natuurmonumenten

Oerrr is overal, dus dit jaar ook op Bevrijdingsfestival Overijssel. Na het succes van vorig jaar, hebben natuurmonumenten en het festival weer de handen ineen geslagen voor een goed project. Dit jaar gaat natuurmonumenten met het project Oerrr meer aansluiting zoeken bij de familieactiviteiten. Oerrr is dé kindercampagne van natuurmonumenten. Om dit onder de aandacht te brengen heeft natuurmonumenten een speciaal gebied aan de rand van de familie,- en theaterweide waar kinderen kunnen varen met de boswachter, zich kunnen uitleven op het blotevoetenpad en andere spannende Oerrractiviteiten kunnen beleven. En natuurlijk kunnen kinderen op 5 mei ook gratis lid worden van Oerrr.

Wat is nou die vrijheid?

Vrijheid wordt vaak gebruikt als een eenduidig begrip. Iedereen begrijpt het want het betekent voor iedereen hetzelfde. Toch? Wellicht geldt dat voor het gangbare begrip vrijheid, simpel gezegd: geen oorlog. Toch ervaren mensen in Nederland, een land waar oorlog al lang geen realiteit meer is, vrijheid allemaal op hun eigen manier, evenals de bijbehorende onvrijheid. Waar hebben we het dus over als we zo gemakkelijk het woord vrijheid in de mond nemen? Over wiens vrijheid hebben we het? Wat is nou die vrijheid?

Middels het project ‘Wat is nou die Vrijheid?’ zoeken we naar antwoorden. We willen weten wat vrijheid betekent voor individuen en groepen in verschillende levensfasen, leefomgevingen en levensomstandigheden. Op de website www.watisnoudievrijeheid.nl wordt die vraag beantwoord aan de hand van interviews, portretten en artikelen. Ook de bezoeker van de site speelt hierbij een grote rol: bij verschillende rubrieken op de website zal er de mogelijkheid zijn om zelf een bijdrage te leveren. Zo kan er een eigen “vrijheids” foto’s opgestuurd worden naar info@watisnoudievrijheid.nl en deze samen met jouw het verhaal erbij op de site laten komen. De leukste stukken en reacties komen uiteindelijk terecht in een 2e editie van het magazine, dat op 5 mei 2013 gepubliceerd zal worden.

Artikel delen:
Reacties 73
 1. Veel bekende namen inderdaad. Ja, we hebben ze al regelmatig gezien op het festival. Maar het zijn wel top artiesten! Ik heb er in ieder geval weer zin in!


  ⚠️ Meld

 2. La Pegatina en The Coup is verre van mainstream te noemen. En als je echt bijzondere muziek wil horen, ga dan naar Hangai. Begonnen als Chinese punkband, en toen verder gegaan als Mongoolse folkband omdat ze daarmee meer wereldsucces hadden. Zeer zeker een feestje!


  ⚠️ Meld

 3. Mozes and the Firstborn, dat is denk ik de enige échte reden dat ik ga. De rest… Ieder jaar beetje hetzelfde slag artiesten, niet?


  ⚠️ Meld

 4. Prima programma! Voor iedereen is er wel wat. Grote namen op het hoofdpodium en verder genoeg te ontdekken. Inderdaad geen dance maar volgens mij is dat meer gemeentebeleid, het gemis daarvan kan je niet neerleggen bij de organisatie.


  ⚠️ Meld

 5. Het hele programma is wel weer erg op jongeren gericht he?
  Nou gun ik ze dat van harte maar wat is er die dag te doen voor de generatie Zwollenaars die de bevrijding zelf nog hebben meegemaakt?


  ⚠️ Meld

 6. Tim, ik denk dat Rammstein helaas veel te duur zal blijken te zijn, tenzij Niek van der Sprong op hun gevoel weet in te spelen door op Wiedergutmachung in te zetten.
  Niek heeft al bewezen over ruim voldoende creativiteit te beschikken, dus wie weet.
  Die Antwoord is een goedkopere band, maar muzikaal minstens zo sensationeel als Till Lindemann en zijn vuurspuwers.  ⚠️ Meld

 7. Niet op alle jongeren, het meerendeel wilt dance, maar dan zou het festival zo groot worden dat ze het niet meer kunnen managen. Althans, de huidige organisate…


  ⚠️ Meld

 8. 1stejohn in het verleden is dat vreselijk uit de hand gelopen, overcrowded. Vandaar besloten is het weg te laten uit de huidige edities.


  ⚠️ Meld

 9. Bericht door Tim, op 2 februari 2013 om 12:49
  JJR moet je ze nog wel even uit zuidafrika in laten vliegen…

  Is goed.
  Haal jij ze van het vliegveld?


  ⚠️ Meld

 10. @Observer.

  De Bevrijdingsfestivals zijn toentertijd opgezet om de jongeren de waarde van Vrijheid te laten ervaren en dat dit na de dag van herdenking ook gevierd mag worden.
  Meestal is er ook voor elk wat wils, en dus ook voor ouderen, maar ik denk dat vele ouderen zich niet echt prettig meer voelen op het vaak volle festivalterrein.
  Gelukkig wordt de (binnen)stad ook steeds meer betrokken bij het hele gebeuren en is daar vaak ook een gevarieerd programma met meer ruimte om rustig te kunnen genieten.


  ⚠️ Meld

 11. @Tim, vreselijk uit de hand gelopen….right. Scherm maar met een ramp als Berlijn terwijl de rest van Nederland en de wereld wel weten hoe ze een festival weten te managen met Dance.
  Zo lang er een bekrompen gemeente raad zit zullen we nooit helemaal vrij zijn op deze dagen.


  ⚠️ Meld

 12. Tim, je overdrijft, en niet een klein beetje ook. Het vergt een zeer strakke organisatie om zo’n groot aantal bezoekers een veilig feest te kunnen waarborgen. Lijkt me juist een uitdaging ipv de weg van de minste weerstand, verbieden! Berlijn was een aaneenschakeling van foute keuzes met desastreuze gevolgen!


  ⚠️ Meld

 13. Onzin, jij doet toch op verschikkelijke dingen die er gebeurt zijn dus kaart ik het meest verschikkelijke aan wat er kan gebeuren. Mensen die in verdrukking sterven op een slecht georganiseerd feest. De schuld hiervoor is gelegd op een complete muziekstroming die hier niks mee te maken heeft gehad. Dit was een kwestie van poor (security)management en niet van een soort muziek dat nu meer mensen verbind dan welke muzieksoort ooit, maar goed dan maar alles verbieden das net zo makkelijk. En dat dan weer staven met verschikkelijke gebeurtenissen om het dan zo te laten lijken dat het heel logisch is. Beetje door moraalridders als jij.


  ⚠️ Meld

 14. Feit blijft, BFO blijft een beetje mainstream met tal van namen die jaar in, jaar uit maar weer worden uitgemolken. Erg jammer. Stilstand is achteruit gang!!


  ⚠️ Meld

 15. Maar je moet wat als je vorig jaar 100.000 euri aan schuld over hebt gehouden.
  Met die wetenschap is de line-up toch niet mis. Er zitten wel namen tussen!


  ⚠️ Meld

 16. ZIB… Dat is de zesde keer in een paar dagen tijd dat ik dat optreden op Rock Werchter zit te kijken en het blijft lekker.
  Vooral mooi om te zien hoe timide die Belgen in eerste instantie reageren en hoe verschrikkelijk los ze al snel allemaal gaan.

 17. @Tim, ooh dus nu het is een ruimte probleem? Ruimte zat hoor voor dance het wordt alleen hééél eng gemaakt door al die ver-schrik-ke-lijk-e dingen die gebeuren, maar goed van die mening ben jij nu ook van af gestapt zie ik.
  Park de weenzenlanden op de mainstage lijkt mij wel een mooie plek om de dag met dance af te sluiten, vind je ook niet?


  ⚠️ Meld

 18. Jarenlang heeft Dance geen plek gehad op BFO ondanks een hoop gelobby vanuit de scene. Uiteindelijk mocht het en bleek het verre weg de populairste stage van het festival (verbazingwekkend h?…zucht..). Tuurlijk kan het dat je het een jaartje skipped om alles even te herzien. Maar om dan het jaar erop alle stages te laten en Dance structureel niet toelaten, zelfs niet 1 dikke DJ naam of live act op main stage of waar dan ook, geeft wel aan dat het wel degelijk met de stroming te maken heeft!! Nobody Beats de drum is dan een leuke zoethouder maar staat er ondertussen ook al voor de hoeveelste keer, zo jammer!

  @JJR, ik ook hoor, mooi om te zien die Belgen!!


  ⚠️ Meld

 19. Dance het meest in trek, het populairst, wat de meerderheid wil?

  En waar zijn de cijfers om deze nogal dubieuze opmerkingen te onderbouwen?

  Komt nog eens bij dat elektronische dansmuziek een bredere term is dan gitaarmuziek (dat al heel breed is), dus je zult sowieso maar een klein deel van de dance liefhebbers tevreden stellen. Ik hou van (hard)trance, dnb, dubstep, hardstyle en nog wat dingen, maar heb helemaal niks met techno/minimal. Dus ondanks dat ik (oa) van ‘dance’ hou, zou bijvoorbeeld een Lipgloss podium alleen maar zorgen voor ernstige jeuk.


  ⚠️ Meld

 20. Maar om dan het jaar erop alle stages te laten en Dance structureel niet toelaten, zelfs niet 1 dikke DJ naam of live act op main stage

  Was er niet het jaar erop Junkie XL als afsluiter… op het main stage…


  ⚠️ Meld

 21. Ik wijs je alleen even erop dat bij je azijnpissen je over het hoofd ziet dat die specifieke opmerking wel erg dom overkomt gezien dat hij echt helemaal niet klopt.

  En nee, er zijn niet veel dance acts op het hoofdpodium geweest. Er is wel jaren een dancepodium geweest. Eerst in het oude pliesiebureau, toen op het eiland. En op een gegeven moment wordt het te groot allemaal, en moet je iets weglaten om het beheersbaar te houden. En ik vind het slim om dan het dancepodium, waar bewezen de meeste incidenten plaats vinden, weg te laten.

  Komt nog eens bij dat een Kane, Ilse of Blof als afsluiter door vrijwel iedereen wordt gewaardeerd, ook door veel dance-liefhebbers (ook al zouden ze liever dance hebben gehad). En andersom geldt dit veel minder. En je wil zo veel mogelijk mensen tevreden houden, dus mainstream. Tis eigenlijk heel logisch, gezien de centen die er wel binnen gehaald moeten worden.


  ⚠️ Meld

 22. “waar bewezen de meeste incidenten”…..jaja..en je vraagt mij om cijfers? om dan vervolgens mij voor van alles uit maken?
  …zucht…

  Van de ruim 20 jaar BFO in Zwolle heeft er misschien 5 jaar iets serieus met Dance gestaan dus ga geen appels met peren vergelijken.

  Komt nog eens bij dat een Kane, Ilse of Blof als afsluiter door vrijwel iedereen wordt gewaardeerd, ook door veel dance-liefhebbers

  Dit zuig je dus ook maar ff voor het gemak uit je duim zonder te staven met cijfers of een onderzoek, waar jij blijkbaar zoveel waarde aan hecht.  ⚠️ Meld

 23. Niet een eindbetoog, maar ik ben er voorlopig ook wel klaar mee. Zinloze discussie ook. BFO is breed genoeg nmm. Hoeft geen dance bij. Zeker niet als dat weer leidt tot charges.


  ⚠️ Meld

 24. <div style=”overflow:hidden;height: 35px;”> <div>Al een paar jaar geweest en elke keer is het weer goed vertoeven op het festival, ik hoop dat het weer dit jaar een beetje meezit. <p>&nbsp;</p> <h2>Online Casino</h2> <p>Kies je eigen beste Online <a href =”http://www.alles-op-tien.nl/”><em>Casino</em></a> spellen zijn erg leuk en ook prima in zwolle te spelen</p> </div> </div>


  ⚠️ Meld

 25. Maar om dan het jaar erop alle stages te laten en Dance structureel niet toelaten, zelfs niet 1 dikke DJ naam of live act op main stage of waar dan ook, geeft wel aan dat het wel degelijk met de stroming te maken heeft

  Het is een gratis festival waar bijna alles (artiesten, podium, licht) betaald moet worden uit de catering verkoop. Het is bekent dat bij bezoekers van dance de water consumptie populairder is dan andere dranken, dat brengt dus te weinig geld binnen.
  Maar er zijn volgens mij voldoende alternatieven:
  Fusion of Dance
  Dancetour Zwolle (park de Wezenlanden)
  Hardshock Festival
  CityMoves
  Zwolle Queendance  ⚠️ Meld

 26. idd, discusseren met japser zit er niet bij. Die blaat wat en zodra er hem om een goede onderbouwing gevraagd wordt geeft hij niet thuis. Hij heeft het liever over die twee kalfjes van hem die hij ontmoet heeft op BFO.
  En de laatste zal ook vast wel geen blijvertje zijn.

  @Mike, denk je echt dat het consumptiegebruik een reden is?

  @Mark, wie/ wat is er in de IJsselhallen?


  ⚠️ Meld

 27. mike

  Het is een gratis festival waar bijna alles (artiesten, podium, licht) betaald moet worden uit de catering verkoop. Het is bekent dat bij bezoekers van dance de water consumptie populairder is dan andere dranken, dat brengt dus te weinig geld binnen.

  Juist op het fris drinken zitten de hogere marges voor de cateraars toch? Je kunt wel veel bier verkopen maar zitten maar lage marges op?


  ⚠️ Meld

 28. Misschien een leuk idee om tussen de optredens door een dj muziek te laten draaien en het publiek een beetje op te zwepen. Dit zijn vaak saaie wachtmomenten voor het publiek. Organisatie u mag me bellen.


  ⚠️ Meld

 29. Bericht door eddy, op 24 april 2013 om 19:19

  geen leuke bands dit jaar jammer dan maar de binnenstad in

  Geen leuke bands overdag en al helemaal geen dance, dus dan maar naar AZ – PEC Zwolle.
  :D:D:D


  ⚠️ Meld

 30. Nu we het toch over vrijheid hebben. Het viel me op dat verschillende bevrijdingstegels die in de trottoirs rond de stadsgracht liggen behoorlijk afgesleten zijn. In de buurt van de Stationsstraat zijn ze inmiddels volledig vervangen door een anders type bestrating. Hoewel begrijpelijk, omdat ze toch bijna niet meer te lezen waren, vind ik het toch vreemd dat ik als eigenaar van één van die tegels niet ingelicht ben. Had daar eigenlijk wel bericht van de gemeente willen hebben. Dan had ik mijn tegel opgehaald en een ander mooi plekje gegeven. Had toch een waarde van 50 euro!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.