Knik in de nieuwe Rodetorenbrug

Zwolle – In het verleden was D66 Zwolle geen voorstander van de Rodetorenbrug. Er lag volgens de democraten al een brug ietsje verderop, en een brug op die plek past niet in het historische aanzicht van de stad. Echter, toen D66 het ontwerp zag, was de fractie blij verrast.

rodetoren_brug_knik.jpg

Een prachtig sierlijk ontwerp dat het moet hebben van zijn vloeiende lijn. Een brug die "een vederlichte verbinding vormt tussen beide oevers. Die in één elegante beweging het water overbrugd" aldus het programma van eisen. Echter, wandelend langs de kade viel het D66 op dat de uitvoering van de Rodetorenburg er niet uitziet zoals het ontwerp. Ook de Vrienden van de Stadskern hebben geconstateerd dat er knikken in de staalplaat zitten. En dat terwijl de vloeiende lijn juist de essentie is van het ontwerp. De fractie van D66 vraagt zich af of het college de knikken ook heeft gezien, wil graag weten of de architect wel tevreden is over het resultaat en vraagt zich af of er iets aan te doen is of dat eventuele schade verhaald kan worden.

Artikel delen:
Reacties 36
 1. Ik heb wel een beetje het idee dat je het als ‘ vriend van de stadskern’ sneller ziet als de gemiddelde Zwollenaar. If you know what I mean.. Het is mij ook nog nooit opgevallen trouwens, mooie brug!


  Maak melding

 2. En dan gaan we ons nu (nog) druk maken over die volstrekt nutteloze brug? Het ding ligt er, de gemeente is duizenden euri armer, dus laten .allen nu maar over gaan tot de orde van de dag


  Maak melding

 3. Ik zou hier minstens weer een raadsvergadering aan spenderen. Weer weggegooid geld. Het kan niet op in onze gemeente. Wordt weer simpel sorry zeggen net als in de landelijke politiek en het straatje is weer schoon en op naar het volgende fiasco.


  Maak melding

 4. Als afnemer mag de Gemeente Zwolle een -goed strokende- brug verwachten, dit is knoeiwerk en ziet er niet uit!
  Ofwel een garantiegeval wat door de opdrachtnemer moet worden opgelost.
  (e.e.a. los van het feit welke partij dit aan de orde stelt)

  Zwolle is inmiddels wel kampioen in het verkeerd aanbesteden van (prestige) projecten, dat blijkt ook nu weer.
  De mensen in de gemeenteraad denken steeds dat ze de wijsheid in pacht hebben maar ze blijken er keer op keer niks van te maken…

  De aannemers gaan of op de fles of ze bakken er niks van (zoals ook hier weer).
  Dit zal ook wel weer onder het dikke deksel worden weggestopt ..  Maak melding

 5. Vloeiende lijn is idd belangrijk voor de beleving van het ontwerp. Dit ziet er wel een beetje uit als freubelwerk. Als opdrachtgever zou ik hier geen genoegen mee nemen. Of stond ‘freubelwerk’ als eis opgenomen in het bestek?


  Maak melding

 6. Tja, dat lijkt op onvervalst broddelwerk.
  Als het dan zo nodig is om daar de gracht te kunnen oversteken laten ze dan het oude pontje wat vroeger over de Willemsvaart (ter hoogte van restaurant “de Buik van Parijs”) heen en weer pendelde daar maar de voetgangers en fietsers over laten zetten. Dat levert weer een arbeidsplaats op en het brengt de mensen weer eens een paar minuten gezellig met elkaar in contact.


  Maak melding

 7. Dit gaat niet goed, iedereen weet dat ijzer uitzet als het warm wordt en krimpt bij kou. een knikje in de winter een knakje in de zomer, let maar op.


  Maak melding

 8. Mocht die brug vaak gebruikt gaan worden, vraag ik mij af wat het met de doorstroming van het verkeer gaat doen daar. Bij de oversteek naar die brug moet het drukke autoverkeer dus telkens wachten straks, waardoor de hele zooi straks nog veel vaster loopt.


  Maak melding

 9. Nee Herman Brood, dit is knoeiwerk!
  Als je iets van constructies zou weten dan weet je dat dit niet kan.

  Stel je voor… als dit normaal zou zijn dan zou iedere brug hobbels hebben.
  Deze brug spant voorlopig de kroon..  Maak melding

 10. Maar DT32 en Herman Brood. Misschien is het hele ontwerp dan wel fout geweest en kan zo’n brug inderdaad helemaal niet. Waar heeft de ontwerper die seizoenspeelruimte gepland?


  Maak melding

 11. Nederland kan in de regel wel bruggen bouwen maar Zwolle had even terug nog naar de beginnerscursus moeten gaan alvorens deze blunder te realisereren.

  De Zwolse bestuurders hebben alweer eens bewezen dat het altijd ambtenaren zullen blijven (het -gewone- personeel van de gemeente Zwolle moet zich inmiddels wel over de kop werken om niet boventallig te worden gesteld).
  De bestuurders kunnen kennelijk maar doorgaan met blunderen en miljoenen over de balk smijten…
  Alles ten koste van de burgers die op alle manieren worden gekort.

  Normale mensen zouden zich enorm schamen als ze dergelijke blunders op hun naam zouden hebben, de gemeenteraad verschuilt zich kennelijk onder het verhaal dat -wij het zo besloten hebben-.
  Lekker anoniem!

  Het is simpelweg misselijkmakend!  Maak melding

 12. Nou op de foto vind ik het geen vloeiende lijn die brug zitten veelkrommingen in het staalwerk .Zal wel uitbesteed zijn geweest aan eenstaalbedrijf die het goedkoopst was in de uitvoering van dit bouwwerk .En dan kun je knoeiwerkverwachten goedkoop is vaak duurkoop dus kijken wat er nog verkeerd gaat in de toekomst


  Maak melding

 13. Het lijkt mij er op alsof de foto onder een bepaalde hoek genomen is, zodanig dat de bocht die in de brug zit lijkt op een knik.
  Er zit een horizontale golfbeweging in, de camera wordt zodanig gehouden dat het lijkt alsof er een verticale knik in zit.


  Maak melding

 14. Over brugfiasco’s te praten. Fiets maar eens over de brug naar Westenholte. Dat is op zich een prachtig ontwerp, sierlijke bogen en mooi lijnenspel van de hekwerken, echter wanneer je eroverheen fietst komen de randen van de brug erg op je af en is de hoogte van de leuning ineens elemaal zo koog niet meer. Als je een duw zou krijgen van iemand kan ik me voorstellen dat je eroverheen gaat. Wat verder nog opvalt is dat het staalwerk van de brug daar enorm aan het roesten is. Uit betrouwbare bron weet ik dat dit al jaren bekend is. De connservering (verzinken) van het staal is erg slecht gebeurt, als het al gebeurd is. Overal zijn enorme roestplakkaten op het staalwerk te zien.


  Maak melding

 15. Grote dank Observer, gelukkig heb jij andere talenten (deze misschien ook wel) en vooral ook beeldender! Zou je bijna met Rana gaan vergelijken maar dat durf ik niet.


  Maak melding

 16. @Dick, mij vergelijken met kunstenares Rana? ik zou niet durven;)
  Gelukkig zijn we allemaal anders he? met of zonder knik in de rug ūüėČ

  ===========

  Dick en Observer,
  Graag bij het onderwerp blijven a.u.b.


  Maak melding

 17. Om maar niet te spreken van het geld dat is uitgegeven aan een haven , die nu niet meer bereikbaar is voor de wat grotere boot, Mooie investering dussss….


  Maak melding

 18. Treurniswekkend toch hoe raadsleden zich blijkbaar toch steeds weer door het ambtelijk apparaat laten afleiden en/of overtuigen door de “ideale” plaatjes en filmpjes waarop steevast een paar gelukkige gezinnetjes worden afgebeeld, de zon altijd schijnt en de bomen groen zijn. Dat de werkelijkheid weerbarstiger is en dat niemand daar eens kritische vragen over stelt, getuigt van luiheid, desinteresse of op zijn minst een flinke dosis na√Įviteit.


  Maak melding

 19. Admin, mijn excuus.
  Ik neem aan dat B&W toch vast wel een officieel onderzoek zal instellen?
  Misschien is het verstandig om daar eerst de resultaten van af te wachten voor we verkeerde conclusies trekken.
  En laten ze dan meteen even goed naar de bouwtechnische veiligheid van het oog op de Fundatie kijken voordat die ook door het dak zakt.


  Maak melding

 20. @adm. Dat oog hadden ze bij voorbaat al af moeten keuren. Geen kijk zo op een oud gebouw in een oud centrum. En als je zelf iets wilt veranderen aan je huis mag het niet van de “schoonheids-“commissie.


  Maak melding

Reageer