Adviseurs met ervaring coachen vrijwilligers

Zwolle – Voor mensen die moeite hebben met het vinden of kiezen van vrijwilligerswerk en daar coaching bij kunnen gebruiken, zijn er nu bij Vrijwilligerscentrale Zwolle ‘adviseurs met levenservaring’.

saskia_harmens.jpg
Adviseur Ger Kruizinga en deelnemer Henk van Dommelen. Foto: Saksia Harmens.

“Sommige mensen ervaren wat drempelvrees als ze (weer) willen beginnen met vrijwilligerswerk”, vertelt Debby Alberts, consulent steunpunt vrijwilligerswerk van Vrijwilligerscentrale Zwolle. “Bijvoorbeeld omdat ze er een lange tijd uit zijn geweest, veel aan hun hoofd hebben gehad of doordat het doen van vrijwilligerswerk of ander werk in het verleden niet zo soepel is verlopen. Dat kan ook te maken hebben met bijvoorbeeld gezondheid, psychische problemen, verslaving of autisme.”

 

Een-op-eencoaching

Om deze groep mensen in hun kracht te helpen bij het vinden van vrijwilligerswerk, is er sinds november 2012 een team van adviseurs met levenservaring. Zij bieden een-op-eencoaching aan de deelnemers. “De adviseurs doen dit op vrijwillige basis en hebben heel verschillende achtergronden. Denk aan zorg, training, therapie, onderwijs en P&O. We matchen de deelnemer en adviseur op basis van achtergronden en interesses, maar de ‘klik’ is minstens zo belangrijk. “Onze overtuiging is dat je op die manier het beste resultaat behaalt en zowel de adviseur als de deelnemer de meeste voldoening uit het traject haalt.”

Deelnemer stippelt eigen pad uit

De adviseurs hebben een vierdelige training gevolgd. “Daarin hebben ze richtlijnen voor de aanpak gekregen en zijn ze ingegaan op de coachingstechniek. Uitgangspunt is dat de deelnemer zelf ontdekt wat voor hem of haar de juiste weg is. “De coach helpt de deelnemer daarbij middels het stellen van vragen en het bieden van een klankbord. Het verloop van het traject zal voor iedere deelnemer anders zijn. Sommigen zullen aan twee of drie gesprekken al genoeg hebben om te weten wat ze willen en hoe ze dat gaan aanpakken.”

Aan de slag met een adviseur

Het team van adviseurs met levenservaring bestaat uit vijf mensen. Drie van hen zijn inmiddels aan de slag met een deelnemer. Mensen die ook interesse hebben in coaching van een adviseur met levenservaring kunnen contact opnemen met Vrijwilligerscentrale Zwolle: 038 422 52 00, info@vrijwilligerswerkzwolle.nl.

Artikel delen:
Reacties 2

Reacties zijn gesloten.