Eerste trendbericht creatieve industrie

Zwolle – Hoe ziet de creatieve industrie eruit in Noord Oost Nederland? In samenwerking met Cibap vakschool voor verbeelding deed bureau Berenschot hier onderzoek naar. Van de creatieve industrie is bijna een kwart in Noord en Oost Nederland gevestigd. De kracht van de creatieve industrie zit vooral in mensen met het vermogen om te innoveren.

Coby Zandbergen, voorzitter van het College van Bestuur, reikte het eerste exemplaar van het trendbericht uit aan een van de aanwezige stagebedrijven, tijdens de relatiemiddag voor het onderwijsveld op 1 februari. De groei in banen binnen de creatieve industrie ligt ruim boven het gemiddelde. Terwijl in de periode 2000-2011 het aantal banen in Nederland met 0,9 % toenam, steeg die in de creatieve industrie met 3,0 %. Ook steeg het aantal vestigingen in de creatieve industrie in 11 jaar tijd harder; met 8,2% per jaar ten opzichte 3,3 % per jaar van de totale economie. Niet alleen de creatieve industrie is het afgelopen decennium sterk gegroeid, zo ook het aanbod van mbo opleidingen. In 15 jaar tijd kwamen er 27 mbo instellingen bij. Het Cibap doet het als vakschool binnen deze instellingen erg goed. Afgelopen week behaalde het Cibap de op een na hoogste totaalscore in de ranglijst van vakscholen in de Keuzegids MBO-Studies 2013. Het Cibap krijgt hiervoor een kwaliteitszegel toegekend.

Uit het onderzoek blijkt dat de arbeidsmarkt voor creatieve mbo-beroepen conjunctuurgevoelig is. Door de economische recessie is de werkgelegenheid in de afgelopen 2 jaar terug gelopen. Dat het Cibap in het werkveld goed staat aangeschreven blijkt wel uit het feit dat van het percentage afgestudeerden die ervoor kiest om aan het werk te gaan in de grafimediabranche, 80 % erin slaagt om binnen een half jaar een baan te vinden binnen het vakgebied.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Dus om de creativiteit te onderzoeken ga je in zee met een vastgeroest, ouderwets en overbetaald adviesbureau. Ik zou bijna zeggen, een beetje weinig, euh…creatief.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.