Gift van Linda Tegen Melanoom voor onderzoek

Zwolle – De Zwolse Stichting Linda Tegen Melanoom heeft vrijdag vijftigduizend euro geschonken aan het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Daarmee is de stichting de grootste particuliere sponsor van het onderzoek waarbij lichaamseigen witte bloedcellen worden gekweekt tot een ‘leger’ dat de strijd aangaat tegen kankercellen als gevolg van een melanoom.

cheque20avl20006.jpg

Het gaat om nieuw wetenschappelijk Nederlands onderzoek naar een methode die in Amerika succesvol is gebleken. Bij patiënten die eerder te horen hadden gekregen dat ze ongeneeslijk ziek waren, sloeg de methode in ongeveer vijftig procent van de gevallen aan. Een opzienbarend resultaat in de ogen van Stichting Linda Tegen Melanoom, een stichting die is opgericht na het overlijden van Linda van der Valk. Volgens Hennie Machielsen, vader van Linda en voorzitter van de stichting, is melanoom de snelst groeiende vorm van kanker. In 2015 staat het melanoom nl. in de top 5 van de meest voorkomende vormen. Goede voorlichting geven over de ziekte in het kader van preventie is daarom één van de twee hoofddoelen van Stichting Linda tegen melanoom. Het andere hoofddoel is dus geld inzamelen voor het onderzoek, dat onder leiding van professor John Haanen wordt uitgevoerd in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

De onderzoekers zijn daarbij afhankelijk van donaties. De zorgverzekeraars wachten op bewijs van Hollandse bodem alvorens de methode wordt vergoed. En omdat het eigen lichaam wordt ingezet in de strijd tegen de ziekte investeert de farmaceutische industrie niet in deze methode.

Toch komen zowel het onderzoek als de geldstroom op gang. Hennie Machielsen: “Inmiddels is bekend geworden dat ook het KWF aansluit bij het project en het onderzoek groter wordt. Ook andere particuliere organisaties, naar ik van John Haanen heb begrepen in sommige gevallen aangemoedigd door de resultaten van Stichting Linda tegen Melanoom, dragen bij. Dat is goed om te horen. We gaan echter door met geld inzamelen, want we zijn er nog lang niet. Hierbij dus ook een oproep aan iedereen om zoveel mogelijk acties te organiseren t.b.v. de stichting. Donaties kan men overmaken op bankrekeningnummer 1600 57 477 t.n..v. Stichting Linda tegen melanoom. Meer informatie is te vinden op www.stichtinglindategenmelanoom.nl

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer