Thorbecke SG start vak wetenschapsoriëntatie

Zwolle – De Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle start met ingang van volgend schooljaar met het vak wetenschapsoriëntatie voor álle vWo-leerlingen. “Wij vinden dat het doen van onderzoek, het creëren van een wetenschappelijke en kritische houding bij het standaardpakket hoort voor alle vwo-leerlingen”, zegt dhr. Eizenga, teamleider onderbouw vwo.

“Ze worden getraind in vaardigheden als kritisch en analytisch denken, doelmatig en planmatig werken, oplossingsgericht werken, verantwoordelijkheid durven nemen, samenwerken. Allemaal vaardigheden die nodig zijn om goed wetenschappelijk te kunnen onderzoeken. De leerlingen gaan trouwens niet alleen zelf onderzoek doen, maar ze krijgen ook theorie hierover, bijvoorbeeld welk soort onderzoek doe je in welke situaties, hoe verwerk je gegevens, hoe trek je de juiste conclusies. Maar het belangrijkste is dat we onze leerlingen goed willen voorbereiden op het vervolgonderwijs waar wetenschappelijk onderzoek centraal staat. Deze aansluiting is namelijk vaak niet probleemloos.”

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Dag RD,

    Gaat niet ten koste van een vak. Er zijn een aantal vakken die zorgen voor een project waarin alle onderzoeksvaardigheden aan bod komen. Denk hierbij aan wiskunde, natuurkunde, scheikunde maar ook Nederlands of biologie.

    Deze projecten worden tijdens de huidige lessen aangeboden en sluiten natuurlijk aan bij de lesstof op dat moment.    Maak melding

Reageer