PvdA bezorgd over terugkeer alphahulp in zorg

Zwolle – De PvdA wil opheldering van het college over een proefproject in de zorg. De fractie dacht in oktober 2012 ingestemd te hebben met een innovatief project waardoor de hulpbehoevende burger nog maar met één organisatie te maken krijgt en waarmee de zorgkosten worden teruggebracht. Woordvoerder Youcef Ben Ali: “In de praktijk lijkt deze pilot echter een achterdeur te zijn voor het inzetten van alphahulpen, iets waar de PvdA juist fel tegenstander van is.”

De Tweede Kamer heeft de inzet van de alphahulp verboden, omdat deze mensen geen sociale rechten opbouwen, zoals pensioenrechten. Daarnaast komt degene die hulpbehoevend is ineens in de positie van werkgever terecht. Het uitgangspunt van het proefproject was om vanuit één organisatie mensen in loondienst, vrijwilligers en ZZP’ers samen te laten werken om maatwerk te kunnen bieden. Het gaat dan om meer danhuishoudelijke hulp alleen: sommige mensen kunnen zelf hun huis op orde houden, maar hebben wel hulp nodig in hun tuin. In andere gevallen is er alleen behoefte aan sociaal contact, vervoer of boodschappen.

Een voordeel van het project is dat iedereen gebruik kan maken van het aanbod van de zorgorganisatie. Een indicatie is alleen nodig als iemand een te laag inkomen heeft om de ondersteuning zelf te betalen. Dat scheelt veel bureaucratie. Van deze vernieuwende vorm van maatwerk lijkt tot nu toe weinig terecht te komen. De zorgorganisaties voelen zich hierin niet gesteund door de gemeente. Voor hen is het vooral een mogelijkheid om toch alphahulpen in te zetten en het lijkt erop dat de gemeente hierop niet ingrijpt. De PvdA wil maandag van het college weten wat zij hieraan gaat doen.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Spuit elf geeft ook water…

  Dit is toch al lang door de Zwolse SP aan de orde gesteld?

  De door de gemeente aangewezen commerciele zorgaanbieders kijken simpelweg naar de onheilspellende voorspellingen dat er straks 75% minder geld voor hun diensten beschikbaar is.

  Die bedrijven hebben ook geen Sinterklaas in dienst en voorzien problemen.
  Zo simpel is het en dan zal een verstandig denkende ondernemer de tijdelijke contracten van personeel proberen om te zetten naar een vorm die minder financieel belastend zal zijn.

  Na 3 tijdelijke contracten moeten ze de mensen in vaste dienst nemen en dan gaan ze in dit onzekere geval uiteraard niet doen!

  Als de alternatieve voorstellen van de vertrekkende zorgbedrijven door de politiek worden geblokkeerd heeft de gemeente een groot probleem.
  Uiteindelijk wordt de hulpbehoevende zorgclient gewoon weer de dupe.  Maak melding

Reageer