PvdA Zwolle eist sluiting coffeeshop Dino’s

Zwolle – De Zwolse PvdA-fractie zal maandagavond het college oproepen tot stillegging en sluiting van coffeeshop Dino’s aan de Thomas a Kempisstraat. De recente schietpartij van 24 januari en de overval van 23 december jl. zijn daarvoor de aanleiding. Fractielid en woordvoerder Veiligheid en Openbare Orde Dirk Karst maakt zich net als de omwonenden en ondernemers zorgen over de ernstige aantasting van de openbare orde: “Dit gedeelte van de winkel- en woonstraat verpaupert momenteel in sneltreinvaart. Deze verloedering moet snel een halt worden toegeroepen. Veiligheid is daarvoor een belangrijke voorwaarde".

24-01-2013_schietpartij_th_a_kempisstraat_03.jpg

Maandagavond staat het Zwolse coffeeshopbeleid op de agenda van de gemeenteraad. De PvdA staat achter het gedoogbeleid van de gemeente Zwolle. De fractie vindt het nieuwe coffeeshopbeleid van minister Opstelten (zoals legitimatieplicht, weren van toeristen en het beslotenclubcriterium) ook een hele verbetering ten opzichte van de Wietpas van het vorige kabinet. Karst: "We zijn het eens met de doelstelling van de minister, dat vooral overlast en criminaliteit moeten worden tegengegaan en juist daarom is het belangrijk direct en resoluut op te treden bij Dino’s."

Artikel delen:
Reacties 38
 1. Heel snel dat ding dicht.Je durft er met kinderen toch bijna niet meer langs.En het gedogen moet ook maar eens afgelopen zijn.Nederland 100% drugvrij.Laten ze maar vast beginnen met Dino.Dan de tulp en daarnaa de rest .Weg met al die blowende en snuivende idioten.


  Maak melding

 2. Sandokan, ga toch weg met die onzin.

  Hoevaak gebeurd er iets in de voorstraat?
  Coffeeshops heb je nooit last van, nu na jaren gebeuren er 2 incidenten na elkaar en dan moet opeens de hele boel gesloten worden?

  De McDonald’s in Noord is ook overvallen, ook maar sluiten?
  De politie bureau in Holtenbroek is vroeger ook beschoten, hadden we die ook gelijk moeten sluiten? Ga toch weg.

  En dat je er niet langs komt, komt eerder omdat je waarschijnlijk bang bent voor mensen uit Suriname of de antillen, dat is denk ik eerder een probleem van jou, den een daadwerkelijk probleem!!  Maak melding

 3. Een land 100 % drugsvrij is een utopie. Zonde om aan de drugsbestrijding zoveel geld uit te geven. Die politie-inzet kan veel nuttiger gebruikt worden. In er belasting over dan levert het in ieder geval nog iets op.


  Maak melding

 4. Deze winter zijn er onwijs veel incidenten gebeurd in Zwolle, en ja. .je kan alles verbieden Sandokan alleen dan neem je nog niet het gebruik in drugs weg, die houd je!! en dan heb je overal in Zwolle straat dealers in BMWs die je aanhouden op straat? is dat een beter idee volgens jou? >:( met jou instelling word het inderdaad een heel groot probleem. foei.


  Maak melding

 5. Maar goed het gaat hier niet over het gedoogbeleid. Een zaak sluiten omdat er een ander is die het beschiet klinkt in mijn oren belachelijk.

  Zelf nog merk ik weinig van onveiligheid wanneer ik er door fiets.


  Maak melding

 6. Sandokan,

  Wat een dom gelul.. kunnen we beter niet alles gaan verbieden??
  Sommige zijn echt simpel zeg. Ik vind het belachelijk dat PVDA vind dat dino”s dicht moet.. of speelt er meer wat wij niet weten??

  dan ben ik ook voor om de cafe’s te sluiten.. waarbij soms ook geschoten word? of gestoken? of andere dingen.. Vervolgens ben ik voor om auto’s ook af te schaffen in zwolle.. je wilt niet weten hoeveel ongelukken er gebeuren op een dag..

  En zo kan ik eigenlijk wel door gaan.. ofterwijl wij mensen slaan een beetje door!! :o:o


  Maak melding

 7. Het is volgens mij nog altijd zo dat wAnneer je een horeca onderneming of coffeeshop wilt openen een blanco strafblad moet hebben, het is dan toch ook niet zo raar dat wanneer deuitbaters wel een strafblad krijgen ook de zaak kunnen sluiten. Misschien op een ander plekje een Nieuwe shop met andere eigenaars perfect toch gewoon weer op nieuw proberen.


  Maak melding

 8. Er is daar waarschijnlijk meer aan de hand.Eerst de overval.En dan nu de beschieting.Gebruikers die hun auto vaak dubbel parkeren.Het is genoeg geweest met dit soort achterdeurcriminelen.
  En als je bij de tulp langs rijd.Daar moeten ze ook gelijks wat aan doen .Al die Aso’s die hun auto dumpen om de hoek of hun scootertje lekker hinderlijk parkeren.Zwolle 100% drug en witvrij.


  Maak melding

 9. Als dino sluit zal er binnen de korste keren een nieuwe coffeeshop zijn deuren open. Volgens het bestemmingsplan heeft de gemeente Zwolle ruimte voor 5 coffeeshops. Maar ik snap wel dat de gemeente de thomas a kempisstraat wil opknappen. Het is momenteel niet het ideale stukje Zwolle.


  Maak melding

 10. De thomas a kempistraat opknappen?!!

  60 procent aan winkelruimte staat daar sinds de crisis te huur, wat in de toekomst nog wel meer word, en als dino weg gaat staat 65% te huur, dat noem ik nou niet echt opknappen….  Maak melding

 11. En ik moet tijdens het drinken van een biertje in het cafe met temperaturen van -7 en andere omstandigheden mijn sigaretje buiten op roken.(Nederland op zijn smalst) >:(>:(


  Maak melding

 12. De politiek, je hebt er helemaal niks aan dus. Eerst Samson die zegt dat bejaarden teveel geld hebben nu dit weer vanuit de lokale PvdA, opheffen die partij je hebt er niks aan.


  Maak melding

 13. Wiet gewoon uit de illegaliteit halen door het zelf te verbouwen en distribueren tegen prijzen die niet meer interessant zijn voor criminelen. Laat de gemeente zelf een wietpost aan de rand van de stad openen waar mensen alleen kunnen ophalen als ze zich laten registreren en dit dan tegen goedkope prijzen.
  Dan verplaatst die criminaliteit zich ook naar het buitenland, want wees nou eerlijk hoeveel overlast hebben we nu van iemand die knetter stoned is?
  De wiet wordt weer schoon zonder al die toegevoegde chemicalien dus tja, alleen maar winnaars lijkt mij?
  Gooi er een beetje accijn s op en dan wordt de kas ook weer gespekt:D


  Maak melding

 14. Fractievoorzitter Meijerink vanavond op Twitter tijdens de gemeenteraadsvergadering:

  “Volgens D66+VVD mag in raadsvergadering niet op actualiteit ingegaan worden door gevaar van Dino’s voor veiligheid aan orde te stellen”


  Maak melding

 15. In Zwolle gaat niets veranderen, geen politiek met ballen. Lokale politiek is niets anders dan de opstap naar landelijk niveau en het grote geld. Kijk naar Kok, Halsema, Cohen, Bos en onze Diederik is de volgende. Coffeeshop’s concentreren om de Wijtemerplas, mooi plekje geven naast de golfbaan, plek genoeg in dit luxe onderkomen.


  Maak melding

 16. Burgemeester Henk-Jan Meijer van Zwolle kan én wil coffeeshop Dino’s niet sluiten. De Partij van de Arbeid vroeg maandagavond om directe sluiting na de tweede schietpartij in een jaar tijd.

  Anderhalve week geleden werd er een machinegeweer leeg geschoten op de voorpui van de coffeeshop. Halverwege 2012 werd de coffeeshop al door gewapende mannen overvallen. Daarbij is niet geschoten. Volgens burgemeester Meijer loopt er nog een strafrechtelijk onderzoek en is het nog maar de vraag of de eigenaar van de coffeeshop iets te verwijten valt. Hij wil het dan ook nog helemaal niet hebben over het sluiten van de coffeeshop. Gemeenteraadslid Dirk Karst van de PvdA vindt wél dat er nu iets moet gebeuren. Volgens Karst is de coffeeshop een gevaar voor de omgeving. Volgens Karst lijkt het er op dat de eigenaar in conflict is met iemand en moet de gemeente dus actie ondernemen.

  TV Twente


  Maak melding

 17. Meneer Karst mag wel op passen zich zo uit te drukken..
  Het getuigd wel van enige durf om je in dit circuit zo duidelijk uit te spreken.

  Ik denk toch dat een eerdere overval en nu een kogelregen juridisch niet terug te voeren is op de ondernemer van deze tent.
  Dan zal men eerst moeten aantonen dat deze ondernemer daar (in bepaalde mate) zelf verantwoordelijk voor blijkt te zijn.

  Als iemand, of iemands bedrijf slachtoffer is van forse criminaliteit kan je die ondernemer echt niet de wacht aanzeggen.
  Dan zullen er eerst toch heel wat andere verhalen op tafel moeten komen.  Maak melding

 18. Het is te makkelijk om de coffee shop alleen de schuld te geven.

  Het grootste probleem is het volk wat de vele belwinkels,kappers,en andere uitheemse winkels aantrekken.

  Pakweg 10 jaar geleden zat alleen ‘ozen er met zijn Turkse winkel.
  Een leuke en vooral goede winkel ,met goede produckten.

  Maar door de belwinkels,caribische winkeltjes,en al het andere vreemde spul is deze ooit zo leuke en nette straat verpauperd.

  Stel nu eens Seuters,de kruiyter,stroomberg,enzovoort houden er ook mee op,wat krijg je dan.

  Dan lijkt het wel een winkel straat in Afganistan.

  Dat is het probleem,niet alleen de dino’s


  Maak melding

 19. Van Dino’s heb je bijna geen last, ze zijn alleen in opspraak geraakt vanwege deze vervelende gebeurtenissen afgelopen jaar.
  Meer last van al die buitenlandse zogenaamde winkeltjes die vooral op zaterdag horden buitenlanders trekken die dubbel parkeren en voor de winkels gaan rondhangen en lopen schreeuwen.


  Maak melding

 20. Het valt me op dat een coffeeshop moet sluiten omdathaar bezoekers overlast geven, terwijl een voetbalclub ophanden wordt gedragen. Voetbalclubs geven als argument om politiekosten niet zelf te betalen, dat bezoekers zich schuldig maken aan hooliganisme, maar dat zij dit niet zelf willen.
  Ik vind dat deze monniken dan ook gelijke kappen hebben, al heeft de gemeente hierin slechts andere belangen. Ik vind dan ook nietdat je kunt maken om de coffeeshop te willen sluiten, om vervolgens heel coulant om te gaan met andere organisaties waar overlast om de hoek komt kijken.


  Maak melding

 21. Wanneer Dino’s wordt gesloten dan zal ergens anders een coffeshop worden geopend. Zwolle heeft nl ruimte voor 5 shops (gemeentebeleid). Alle coffeshops geven in meer of mindere mate overlast. Ze trekken in ieder geval veel verkeer aan en geven parkeerproblemen. Sluiten zal dus geen ‘oplossing’ zijn. Voor meer politietoezicht is geen geld en de toezichthouders zijn inmiddels wegbezuinigd. Een mogelijke oplossing kan zijn om alle coffeeshops te concenteren op 1 plek (bvk buiten een woon-winkelgebied). De bezoekers kunnen dan hun auto’s, scooters e.d. eenvoudig parkeren, omwonenden hebben geen (over)last en het toezicht kan eenvouiger ingeregeld worden.


  Maak melding

 22. Toos, denk je niet dat de gemiddelde supermarkt veel meer verkeer
  aantrekt? En is dat dat ineens geen “overlast” meer? Bij deze redenatie zit overlast tussen je oren!

  Juridisch gezien denk ik niet dat de gemeente Zwolle er een speld tussen kan krijgen en is van gedwongen sluiting geen sprake!


  Maak melding

 23. “Een mogelijke oplossing kan zijn om alle coffeeshops te concenteren op 1 plek (bvk buiten een woon-winkelgebied)”

  goed idee!!

  doe maar op de hessenpoort,zeker als ze toch allemaal een auto hebben:D:D:D:D


  Maak melding

 24. Waarom zou je dat willen die shops op Hessenpoort? Coffeeshops zijn anno 2013 toch maatschappelijk wel zo geaccepteerd als een normaal Horeca bedrijf dat dit prima in een winkelgebied moet kunnen??
  Beetje vreemde gedachtegang!


  Maak melding

 25. Verslag raadsvergadering maandagavond:

  Deze informatienota werd op verzoek van de fractie van GroenLinks geagendeerd voor een Informatieronde. Bij deze informatieronde waren tevens coffeeshophouders, belangenorganisatie We Smoke, politie, openbaar ministerie en verslavingszorg aanwezig. Afgesproken wordt om niet over het recente incident bij een van de coffeeshops te spreken, maar het vooral over beleid te hebben. Onderwerpen als het ingezetenencriterium, handhavingsaspecten, privacy, sanctiebeleid, beeldvorming en overlast komen aan de orde. Er wordt veel informatie verzameld door de raadsfracties. De coffeeshophouders geven aan dat zij niet kunnen instemmen met de verplichting tot registratie, omdat zij instaan voor de privacy van de klant. Overigens zou geen enkele coffeeshop meer dan de toegestane 5 gram per klant verkopen, omdat de coffeeshophouders erg zuinig op hun vergunning zijn. Met betrekking tot vragen over overlast geven zowel de politie als de coffeeshophouders aan dat de overlast zeer gering is. Volgens de politie is de overlast bij coffeeshops zeker niet meer dan bij andere horecagelegenheden. Het wordt dan ook niet als een issue gezien. De coffeeshophouders zouden graag door de politie op de hoogte worden gehouden als het gaat om overlast-incidenten. Ze missen communicatie op dat vlak. Ten aanzien van de aanlevering van de softdrugs via de achterdeur wordt door alle coffeeshophouders aangegeven dat zij dit graag gelegaliseerd zouden zien. Ook vanuit het oogpunt van volksgezondheid. De politie geeft aan dat de meeste criminele organisaties zich bezig houden met hennepteelt. De politie heeft de capaciteit rondom dat thema de laatste jaren vergroot. Ten aanzien van de actualiteit (schietpartij bij een van de coffeeshops), geeft de burgemeester aan dat uit een strafrechtelijke procedure moet blijken dat hij als bestuurder de thematiek kan oppakken. Op dit moment is dat traject nog niet in die fase. Ten aanzien van de volksgezondheid geeft de verslavingsdeskundige aan dat de wijziging in het beleid nogal ver vindt gaan. Hij is bang dat de handel ondergronds gaat. Het verborgen circuit is vanuit preventie moeilijk te bereiken. Het spreekt dat ook voor zich dat hij vanuit het oogpunt van volksgezondheid geen voorstander is van het criminaliseren van de handel. De coffeeshophouders en de belangenvereniging We Smoke pleiten voor een experiment als het gaat om een meer legale ??achterdeur??. De burgemeester vindt het krom hoe het momenteel geregeld is in Nederland, maar wel pragmatisch. Hij maakt zich zorgen over de criminele samenwerkingsverbanden. Hij is echter wel van mening dat regelgeving over bijv. legalisatie van de aanlevering van cannabis vanuit Den Haag moet komen en voelt dan ook niet zoveel voor een experiment. De voorzitter concludeert dat de informatie voldoende is uitgewisseld. De Informatienota kan alsnog voor kennisgeving worden aangenomen. De fracties geven aan over dit thema in debat te willen gaan op het moment dat het handhavingsarrangement aan de raad wordt voorgelegd.


  Maak melding

Reageer