Isala start behandeling ‘peper in je neus’

Zwolle – Wie wel eens een kookprogramma kijkt, kent de gouden regel: wrijf niet in je ogen of peuter niet in je neus na het snijden van peper. Het veroorzaakt hevig brandende ogen of een flinke snotneus. De afdeling Keel,- Neus,- en Oorheelkunde (KNO) van Isala denkt daar heel anders over. KNO-arts Bas Rinia past namelijk peperextract toe bij de behandeling van chronische neusklachten. Een hot topic.

Neusklachten beïnvloeden het dagelijks leven van veel patiënten. Zo wordt vrij ademen belemmerd waardoor inspanning bij sporten of zelfs bij traplopen een hele opgave is. Of wat te zeggen van een constante loopneus? Peperextract prikkelt het slijmvlies dermate dat het deels wordt uitgeschakeld waardoor de neusklachten afnemen. Voor veel patiënten een fijne uitkomst. Lees meer op www.isala.nl/kno.

Chronische neusklachten

Onderzoek toont aan dat het peperextract Capsaïcine het overactieve neusslijmvlies remt waardoor chronische neusklachten afnemen. Ongeveer 10 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van chronische neusklachten. Vaak worden deze klachten veroorzaakt door allergie, roken, een neusbijholteontsteking, neuspoliepen of een scheef neustussenschot. ‘Wanneer we geen oorzaak voor de neusklachten vinden, spreken we van Idiopathische Rhinitis (IR)’, licht KNO-arts Bas Rinia van Isala toe. ‘Patiënten met IR hebben met name last van een verstopte neus en/-of een loopneus. De neusklachten nemen toe door prikkels, zoals lichamelijke inspanning, stof, (tabaks-)rook, vieze luchtjes en temperatuurwisselingen. Erg vervelend voor de patiënt.’

De behandeling

De behandeling met het peperextract Capsaïcine vindt plaats gedurende vijf keer in vijf uur. Het neusslijmvlies wordt vooraf aan de eerste toediening verdoofd. De behandeling wordt goed verdragen en geeft naast wat traanogen en hoestklachten weinig last. Na 1 tot 2 weken worden de neusklachten al minder. Het effect houdt gemiddeld negen maanden tot een jaar aan en wordt zonder problemen herhaald. De neusklachten verminderen of verdwijnen volledig waardoor patiënten weer kunnen genieten van alledag.

Aantoonbare werking

In 1995 werd voor het eerst onderzoek gedaan naar de werking van Capsaïcine onder 25 patiënten met IR. Na negen maanden had deze groep aanwijsbaar minder neusklachten. Onderzoekers stelden vast dat de spray op langere termijn geen nadelige effecten heeft op het reukvermogen of op het neusslijmvlies. Sinds januari dit jaar wordt deze behandeling uitgevoerd op de polikliniek KNO van Isala door KNO-arts Bas Rinia, die veel ervaring heeft opgedaan met deze behandeling tijdens zijn opleiding in het AMC.
Capsaïcine, het peperextract, is in pleister- en crèmevorm geregistreerd voor de behandeling van zenuwpijn, zenuwpijn bij suikerziekte en jeuk bij hemodialyse (bloedzuivering door een kunstnier bij nierpatiënten)

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Isala start behandeling ‘peper in je neus’”

Reacties zijn gesloten.