Meer klassieke muziek in Zwolle

Zwolle – Het College van Bestuur van ArtEZ heeft onlangs besloten de afdeling Klassieke Muziek in Zwolle te concentreren. Vaker dan tot nu toe het geval was, zal het Zwolse publiek daarom in de gelegenheid zijn de (meestal) gratis concerten klassieke muziek van het ArtEZ Conservatorium bij te wonen, ook in cross-over samenstellingen met studenten Jazz & Pop.

Op maandag 18 februari geeft de Letse pianist Juris Zvikovs om 19.00 uur een concert in de Reulandzaal van het ArtEZ Conservatorium (Aan de Stadsmuur 88). Zvikovs speelt onder meer werken van Jazeps Vitols, Joseph Haydn, Sergei Rachmaninoff, Peteris Vasks en Nikolai Kapustin. Het concert is gratis toegankelijk. Juris Zvikovs is die week in Zwolle voor het geven van gastlessen bij ArtEZ in het kader van het Erasmus-programma voor internationale uitwisseling. In Riga is hij docent piano aan de Jâzeps Vîtols Latvian Academy of Music. Daarnaast treedt hij regelmatig op met de beste Letse orkesten, geeft hij soloconcerten en masterclasses in binnen- en buitenland en maakt hij deel uit van diverse kamermuziekensembles. Ook heeft hij deelgenomen aan verschillende festivals, zoals bijvoorbeeld het Lockenhauser Kammermusikfest in Oostenrijk en het Festival de Radio France et Montpellier. Zijn opleiding genoot hij onder meer aan Jâzeps Vîtols Latvian Academy of Music, Conservatoire de Musique de la Ville de Luxembourg en Peabody Conservatory in Baltimore.

Concert ArtEZ Strijkersensemble

Het ArtEZ Strijkersensemble onder leiding van viooldocente Sarah Kapustin geeft op donderdag 21 februari van 17.00 tot 18.00 uur een prachtig concert in de Doopsgezinde Kerk in Zwolle (Wolweverstraat 9). Sarah Kapustin zal zelf ook als soliste optreden. Op het programma staan een vioolconcert van Haydn, het Adagio van Barber en de Holberg Suite van Grieg. Ook dit concert is gratis toegankelijk. Het Zwolse publiek heeft tijdens het Stadsfestival al kennis kunnen maken met deze talentvolle jonge musici, hun zwoele klanken waren ver over de grachten hoorbaar.

Sarah Kapustin treedt onder meer op met het Orpheus Chamber Orchestra in New York. Haar muzikale activiteiten brachten haar al wereldwijd, in uitvoeringen als soliste bij diverse vermaarde orkesten en in kamermuziek. Als geïnspireerd kamermuzikant was Sarah te gast op verschillende festivals, waar ze samenspeelde met muzikale persoonlijkheden als Claude Frank, Joseph Silverstein, David Soyer en Kim Kashkashian. Haar affiniteit met hedendaagse muziek bracht haar in contact met belangrijke componisten als Henri Dutilleux, Kryzstof Penderecki en Ned Rorem met wie ze aan hun eigen composities mocht werken. Sinds een aantal jaren vormt Sarah een vast duo met pianiste Jeannette Koekkoek, met wie ze de complete vioolsonates van Beethoven uitvoerde in Italië en de Verenigde Staten. Van deze sonates is een integrale cd uitgebracht. Sinds 2008 woont Sarah in Den Haag en is ze eerste violist van het Rubens Quartet. Sarah heeft talrijke prijzen en eervolle vermeldingen behaald.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer