Winkelhart Zwolle al 2 jaar ster in veiligheid

Zwolle – De binnenstad van Zwolle heeft de tweede HBD-ster behaald voor het vele werk dat ondernemers, gemeente, brandweer en politie de afgelopen twee jaar gezamenlijk hebben verzet om de veiligheid in het winkelgebied te verbeteren. Burgemeester Henk Jan Meijer en voorzitter van het Citycentrum Zwolle, Louis van Daalen ontvangen op 13 februari de tweede HBD-ster uit handen van Martijn Wildeboer van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

In 2009 is gestart met het Keurmerk Veilig Ondernemen. Uit onderzoek van het HBD bleek dat met name winkeldiefstal, jongerenoverlast, beheer en onderhoud openbare ruimte de aandacht verdienden. Mede door voorlichting en trainingen voor de ondernemers en verbeterde samenwerking tussen het Citycentrum Zwolle, de gemeente, de politie en de brandweer is gewerkt aan de verbetering van de veiligheid van het winkelgebied. En met succes: Ondernemers ervaren minder overlast door winkeldiefstal (-11%) en de tevredenheid over het beheer en onderhoud van de binnenstad van Zwolle is gestegen (+2%). De uitkomsten van de enquête  laten zien dat op alle terreinen forse verbeteringen zijn geconstateerd. In vergelijk met andere KVO gebieden in het land mag dit een uitzonderlijk goed resultaat genoemd worden.

Samenwerken

Sinds de uitreiking van de eerste ster in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen, nu al weer 2 jaar geleden hebben partijen gemeente, politie, brandweer, particuliere beveiligingsdiensten en het Citycentrum eendrachtig samengewerkt om alle vormen van overlast in de binnenstad te voorkomen, dan wel in de kiem te smoren. Door een beter contact tussen ondernemers en politie worden ondernemers gestimuleerd om vaker melding te maken van overlast en aangifte te doen van bijvoorbeeld winkeldiefstal.

Middels voorlichting en workshops is de afgelopen 2 jaar ingezet op verhoging van de veiligheid. In de eerste plaats voor al die mensen die de binnenstad van Zwolle bezoeken, maar ook voor de ondernemers en al hun werknemers.

Verbetering van de openbare ruimte en ook de bestrijding van de graffiti hebben eveneens belangrijk bijgedragen aan het veiligheidsgevoel en het terugdringen van het aantal winkeldiefstallen.

Toekomst

De behaalde resultaten in de afgelopen 2 jaar vormen een stimulans om op de ingeslagen weg voort te gaan. Een veilig en gastvrije binnenstad zal in belangrijke mate kunnen bijdragen om de doelstelling tot de topwinkelgebieden van Nederland te gaan behoren te kunnen realiseren.

Doelstellingen voor de komende periode zijn onder meer om de aangiftebereidheid nog verder te verhogen en de criminaliteit in de openbare ruimte verder terug te dringen.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. oja veiligheid ???????????????????????????????????????????????? Ze gooien de stadswacht er uit en nu verdienen ze een ster zeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer zielig daar wie dat bedacht heeft


  Maak melding

 2. Ik voel me bijzonder veilig in Zwolle, alleen jagen die straatverkopers mij de stuipen op het lijf. Van die opdringerige types kunnen echt mijn gedrag beïnvloeden. De hele Diezerstraat vraag ik me af hoe die lui te ontwijken. Kan dat niet anders?


  Maak melding

 3. Die stadswachten zijn gewoon Zwolse tippelaars zoveel heb je daar niet aan .In het centrum van Zwolle Zuid waren ze ook te zien tijdens de markt het merendeel zaten ze bij de Pol koffie te leuten .Er waren vrouwen bij de stadwachters die tijdens hun dienst voor hun zelf boodschappen deden heb ik als bewonderaar gesignaleerd.Mensen die in het centrum fietsen wat niet mocht lieten ze soms gewoon gaan .Tegen de jongeren zeiden ze er wat van terwijl er ook ouderen langs fietsen en die lieten ze gaan.Laat ze maar meer blauw op straat te surveileren zetten


  Maak melding

 4. Pieters, alweer tekort door de bocht. Verdiep je eens in de taken die de stadswacht allemaal uitvoerde, je zult je nog verbazen!


  Maak melding

 5. Heb je afgelopen woensdag nog gezien dat ze fietsers bekeurden @pieters. En dat waren geen jongeren op de fiets die ze staande hielden. Vond het wel raar dat er een agent op de motor wel mocht rijden, in voetgangersgebied. Dacht dat dit alleen mocht bij callimiteiten. Maar zal wel een aanname zijn.
  Zal het eens navragen.


  Maak melding

Reageer