ArtEZ harmonieorkest speelt in Fonteinkerk

Zwolle – Zaterdag 23 februari speelt het ArtEZ Symphonic Wind Orchestra (ASWO) onder leiding van Alex Schillings om 20.00 uur in de Fonteinkerk in Zwolle. Het 80 leden tellende harmonieorkest is een project van het ArtEZ Conservatorium. Bijzonder aan dit project is dat het volledig georganiseerd is door studenten. Het programma sluit aan bij Sacre 2013, de viering door ArtEZ van het honderdjarig bestaan van Le Sacre du Printemps van componist Igor Strawinsky.

Het idee voor het project is vorig jaar ontstaan, naar aanleiding van de overgangstentamens van studenten directie Hafabra. Het orkest, dat de studenten zouden dirigeren tijdens het tentamen, had vlak van tevoren afgezegd. In plaats van de tentamens af te blazen, stelden de studenten zelf een orkest samen uit medestudenten en vrienden. Dit beviel zo goed, dat de drie studenten, Sandra Mulder, Linda Schellingerhout en Tjeerd Vrieswijk, het initiatief namen om dit nog eens te organiseren.

Na positieve geluiden vanuit de organisatie en docent directie Hafabra, Alex Schillings, zijn de studenten gestart met de organisatie. “We hebben eindelijk weer eens een projectweek waar bijna alle studenten Klassieke Muziek aan mee kunnen doen. Zelfs cello’s en contrabassen spelen mee,” vertelt Sandra Mulder. Het laatste harmonieorkestproject dateert om financiële redenen uit 2006. Omdat de studenten zelf de orkestbezetting regelen, doen ook musici van buiten ArtEZ belangeloos mee om het orkest compleet te maken.

In het kader van Sacre 2013 heeft het programma uiteraard alles te maken met Igor Strawinsky. Het ASWO speelt twee werken van de componist zelf: L’Oiseau de Feu (Vuurvogel) en Symphonies of Wind Instruments, beide in een bewerking voor harmonieorkest. Vervolgens wordt Dionysiaques van Florent Schmitt uitgevoerd, welk werk hij schreef naar aanleiding van het horen van Le Sacre du Printemps. Tot slot speelt het orkest Trois Pieces Pittoresques van Emmanuel Chabier. Deze Franse componist was voor Florent Schmitt én voor Igor Strawinsky het grote voorbeeld van de Franse pianomuziek.

Dinsdag 19 februari starten de studenten met repeteren onder leiding van Alex Schillings. Tevens zullen directiestudenten repetities leiden en wellicht tijdens het concert een deel dirigeren. Hoe dit precies vorm krijgt zal tijdens het repetitieproces blijken. De 80 studenten overnachten en repeteren in Meppel, waarna zij op zaterdag 23 februari het resultaat laten horen. Vanaf 20.00 uur kunt u in de Fonteinkerk in Stadshagen, Zwolle genieten van deze jonge, enthousiaste musici. Kaarten zijn te bestellen via aswo@artez.nl en kosten € 7,50 per stuk.

Artikel delen:

Reageer