Fractieleden GL/DG gaan inburgeren

De fractie van GroenLinks/De Groenen willen graag weten welke kennis van inburgeraars worden verwacht bij het inburgeringsexamen. Vandaar dat 4 fractieleden de komende tijd zelf het examen gaan afleggen.

De Nationale inburgeringstest van Teleac op internet begint met de volgende meerkeuzevraag:

1. Weke traditie is de vorige eeuw ontstaan?

A. De oudejaarsconference

B. Oliebollen eten

C. Vuurwerk afsteken

Het is een van de 36 vragen over gewoontes, gebruiken, regelgeving, enzovoort. De fractie van GroenLinks/De Groenen scoort maar matig op deze test. Dat maakt hen nieuwsgierig naar het echte inburgeringsexamen. Vandaar dat 4 fractieleden van GroenLinks/De Groenen de komende tijd het examen gaan afleggen. Als eerste ‘inburgeraar’ is Theo Profijt aan de beurt. Hij heeft een oproep ontvangen voor vrijdag 22 juni aanstaande. Anneke Nusselder gaat enkele dagen later voor de bijl, op maandag 25 juni. Aysenur Ekici en Rana Berends zullen hun examenvrees nog een poos moeten bedwingen, zij hebben nog geen oproep gehad.

GroenLinks/De Groenen is tot deze actie gekomen om aan den lijve te ondervinden wat het is om het inburgeringsexamen af te leggen. Door de Teleac zelftest kregen ze het idee dat het examen zelfs voor ‘ingeburgerde Nederlanders’ geen peulenschilletje is. Maar in hoeverre de test  representatief is voor het echte inburgeringsexamen valt niet te achterhalen. De enige mogelijkheid om hier achter te komen is het examen zelf afleggen. En dat mag, ook als je niet verplicht bent om in te burgeren.

Wanneer de fractieleden hun examens achter de rug hebben zullen zij verslag doen van hun ervaringen.

Artikel delen:

Reageer