“Tabletproject bereikt groot aantal senioren”

Zwolle – De gemeente Zwolle bestrijdt vrijdag de stelling dat een cursus "Weer aan zet met een tablet " € 3.000 per oudere zouden bedragen. Er ontstond veel onbegrip en commotie na dat bericht. "In de media is de afgelopen dagen het beeld ontstaan dat de kosten van het Wijz-project. Dat bedrag is onjuist. Er worden veel meer kwetsbare senioren bereikt dan in recente mediaberichten wordt gesteld. Inzet is om de komende vijf jaar met een investering van € 87.000 minimaal 150 ouderen te betrekken bij het project. En dus niet slechts 30 ouderen." 

Gemeente Zwolle: "De gemiddelde kosten komen volgens het projectplan dan ook uit op zo’n zeshonderd euro per deelnemer. Deze kosten worden gezien als goede investering, omdat de verwachting is dat het project uiteindelijk tot minder zorgkosten leidt. Het project kan er voor zorgen dat senioren langer zelfstandig en maatschappelijk actief blijven." Meer inhoudelijke informatie over het project – Weer Aan Zet met de Tablet – is te vinden op de site van Wijz (initiatiefnemer van het project): www.wijz.nu  

De druk op de zorg neemt de komende 15 jaar toe. Vergrijzing, het vaker voorkomen van welvaartsziekten en de steeds hogere eisen die burgers stellen aan de kwaliteit van de zorg leveren een toenemende kwantitatieve en kwalitatieve zorgvraag op. Tegelijkertijd neemt het financiële draagvlak vanuit de overheid voor zorgvoorzieningen af en dreigen er personeelstekorten in de zorg. Om adequate zorg te kunnen blijven bieden in de toekomst is innovatie in de zorg nu nodig. Daarom investeren de gemeenten Zwolle en Kampen in innovatie in de zorg.

Eén van de projecten die recent is gehonoreerd is het project ‘Weer aan zet met een tablet’. Met dit project van Wijz en Welzijn Kampen kunnen minimaal 30 kwetsbare senioren in 2013 oplopend tot 150 in de komende vijf jaar de (virtuele) omgang met de tablet aanleren. Senioren worden daarbij onder meer in staat gesteld via applicaties – programma’s – te communiceren met familie, mantelzorgers en wijkverpleegkundigen. Het gaat hierbij nadrukkelijk om kwetsbare senioren die deze stap niet uit zichzelf kunnen nemen. Het project draagt bij aan de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg (zorg op afstand, langer zelfstandig wonen) en bevordert de zelfredzaamheid en de eigen kracht van deze groep senioren.

Artikel delen:
Reacties 47
 1. Dit klinkt allemaal al een stuk ‘genuanceerder’, maar inmiddels is de Gemeente Zwolle tot in de landelijke media aan toe, al op de hak genomen (hoorde op Radio Veronica al een leuke limerick erover), en is het kwaad min of meer al gedaan.

  Miscommunicatie? Verkeerde cijfers erbij genoemd?


  Maak melding

 2. Gewoon weer draaien om het een andere wending te geven. Behoren tot de top, nou niet bij de grootste steden maar bij de grootste huichelaars en verkwisters. Grats Wifi, gratis tablet cursus, misrekening bij een bouwproject van ruim ?? 400.000,- Kom op B&W stop met het verbrassen van ons gemeenschapsgeld en sta eens op raadsleden om deze wanorde te stoppen. Als wij geld teveel hebben verwacht deze gemeenschap geen verhoging van de WOZ belasting of hebben wij een verhoging nodig om het gat in de hand van deze verkwisters te dichten. >:(


  Maak melding

 3. Hanekamp, kan miscommunicatie zijn natuurlijk. Anderzijds was men nog in de fase van vragen stellen over de cijfers, tenminste voor zover ik begreep.
  Dat de media zich gedragen als een bok op een haverkist, wanneer er maar de geur van verspilling van belastinggeld hangt, dat is iet wat al vaststond voordat de tablet ook maar was uitgevonden. Dat mag, maar rectificeren siert de media, wanneer het achteraf anders lijkt/blijkt. Weblogzwolle is voor zover ik weet geen medium met een winstoogmerk, houden ons keurig op de hoogte van ontwikkelingen. Van de telegraaf verwacht ik deze passie voor waarheid echter niet. Commotie is winstgevend immers.


  Maak melding

 4. Ik blijf er overigens wel bij dat de versobering van de zorg iets is, waarin de sector de poot stijf mag houden. Het is een keuze van de samenleving en innoveren door te mensenwerk te veel te digitaliseren, vind ik een kat in de zak. Soms moet je als sector zeggen, dit is wat de samenleving nodig heeft en dit is wat we er redelijkerwijs voor vragen. Take it or leave it.


  Maak melding

 5. Gelukkig gedragen allerlei media zich ‘als een bok op de haverkist’, maar in dit geval komt de nieuwsverstrekking gewoon de kant van de media op en dien ten gevolge reageert die media… … en anderen, zoals jij en ik!

  De media, in dit geval, reageert gewoon op dat wat aan informatie voor handen is. En die informatie was dus niet correct… … getuige de nieuwe informatie in dit artikel.

  En of je dan gelooft dat iemand foute informatie heeft gegeven, dat 30 150 moet zijn, of dat er andere belangen nu ‘reageren’ vanwege de negatieve media-aandacht… ik geef het ‘Mul’ en anderen mee, ten nadele of ten voordele van de twijfel.

  Qua berichtgeving is er in deze geen verschil naar mijn mening, of het nou gaat om een landelijke krant of ‘Weblog Zwolle’. ‘Weblog Zwolle’ is minstens net zo ‘gekleurd’ als ‘De Telegraaf’… !

  Maar ik heb, als het gaat om ‘Weer aan Zet met de Tablet’ (wie heeft het verzonnen), inmiddels en zo langzamerhand mijn mening wel opgemaakt… …!


  Maak melding

 6. Maandagavond werd tijdens de raadsvergadering duidelijk dat het tabletproject eigenlijk wel belachelijk duur was. Dat de media en vooral de politici dat optekenden was zeker gelogen?? Nu, goed 3 dagen later (!) verder verzint de gemeente een list. Na overleg met WijZ passen ze gewoon eventjes de info aan om het een acceptabel verhaal te laten worden. En we gaan weer vrolijk verder 😉


  Maak melding

 7. Beste Mariane, dit is toch gewoon politiek. Onbetrouwbaar echt te walgelijk voor woorden ben benieuwd hoe onze gemeenteraad hier op reageerde.


  Maak melding

 8. Grappig om deze reacties te lezen en vervolgens te moeten constateren dat kritiek op de Gemeente Zwolle op dit Weblog zo weinig wordt beantwoord; door allerlei ‘reaguurders’, door de Gemeente Zwolle, door politici, door mensen op dit ‘Weblog’, etc. etc,


  Maak melding

 9. Mariane, je hebt gelijk. De aantallen zijn inderdaad aangepast. Kijk maar naar het bericht van afgelopen dinsdag. Te walgelijk voor woorden. Maar ook hier komt onze politiek weer mee weg. Als een werknemer liegt wordt hij/zij ontslagen. B&W worden betaald door de gemeenschap, dus naar huis sturen wegens onbetrouwbaarheid zou ik zeggen.


  Maak melding

 10. Hanekamp, ik vind helemaal niet dat de media zich als een bok op een haverkist moet gedragen. Er mag natuurlijk berichtgeving zijn, maar wanneer ze vervolgens niet corrigeren, dan is de media onbetrouwbaar.
  Vooral de telegraaf is hierin erg goed, maar natuurlijk zijn zij niet de enige.
  Hoe dan ook, een beetje journalist gaat verder dan de informatie die voor handen is. Wanneer er zoveel verschil zou zitten in het aantal geholpen ouderen, dan heeft men in elk geval geen contact opgenomen met iemand binnen de organisatie. Weblogzwolle benoemt dat er vragen zijn en benoemt waarom deze vragen er zijn. De opbouw van het artikel in de telegraaf is nogal anders, daar zijn al allerlei conclusies getrokken die nu al niet meer van kracht lijken te zijn. Wanneer zo’n krant dan weer eens met bijzonder nieuws komt, tja….moet je dan zelf journalist worden om de vage verhalen uit een krant te vertalen naar waarheid, of was dat nu juist de taak van de krant?  Maak melding

 11. Trouwens, ik lees net dat de telegraaf het artikel wel heeft aangepast. Althans, ze hebben de cijfers veranderd. Wel goed dat ze het hebben gecorrigeerd in elk geval.


  Maak melding

 12. De belangrijkste vraag is van wie dat eerste artikel komt? WLZ-medewerkers schrijven zelden tot nooit zelf artikelen. Wat hier geplaatst wordt, komt van mensen die het aanbieden.
  Ik heb net gesnuffeld op de site van de gemeente. Ik begreep dat dit een van de vier projecten is die de gemeente als “innovatie in de zorg” wilde honoreren. De SP heeft een “meningsvormend debat” aangevraagd waarin de vraag centraal stond of dit soort projecten bekostigd mogen worden uit de zorgbudgetten. De stukken die bij dit agendapunt staan, zijn op zijn minst onduidelijk. Daarin wordt gesproken over “30 senioren” in 2013, terwijl het project na dit jaar “doorgaat binnen de bestaande voorzieningen”. Meer kan ik niet vinden. Kennelijk heeft de discussie zich daarna toegespitst op de kosten en het aantal senioren, terwijl het zou gaan over het principe. Vreemd dat er niemand aanwezig was om het kennelijke misverstand meteen uit de wereld te helpen.
  Wat resteert is de principevraag: mogen dit soort projecten worden betaald uit het zorgbudget? En wat mij interesseert: wie bood dat artikel aan WLZ aan?
  En idd, waar blijven de meediscussiërende politici?


  Maak melding

 13. Ik vind het nog steeds belachelijk veel geld. In het vorige topic opperde iemand al wat over het Deltion of Landstede. Het lijkt mij dat op een dergelijke manier veel betere rendementen gehaald kunnen worden voor fors minder geld. Vrije studiepunten, maatschappelie stage, verbinding met zorgopleidingen. Zo moeilijk is een beetje creativiteit niet.


  Maak melding

 14. De meediscussierende politici hebben hopelijk hun koffer gepakt en zich gemeld bij het UWV. Aan onbetrouwbare inwoners heeft deze gemeente namenlijk helemaal niks.


  Maak melding

 15. Over die tablets is slechts een klein voorbeeld wat aantoont dat onze bestuurders aantoonbaar niet met (ons!!!) geld kunnen omgaan.

  De grote beerput komt nog.
  2013: 60 miljoen bezuinigen in bezuinigingsronde 3 van de Gemeente Zwolle.
  De diefstal en het graaien zal zich nog verder uitbreiden dan we durven denken!

  Wij betalen uiteindelijk voor allerlei flauwekul zoals o.a. een financieeel flater museum de Fundatie, onnodige projecten zoals bruggen (is ook nog knoeiwerk) en een of andere waterval bij het Rodetoren plein.

  Slaap lekker…


  Maak melding

 16. Wat zijn de consequenties die de politiek hier aan verbind. Plaats maken zou mijn advies zijn. De geloofwaardigheid is in de afgelopen periode teveel geschaad. Helaas zal dit wel een utopie zijn. Want ballen tonen en verantwoordelijkheisbesef is iets wat niet samen gaat met politiek.>:(


  Maak melding

 17. Veel zoniet alle 60 jarigen en ouder hebben allemaal al een copu. Doorwerken bij de baas tot 67 vergt meegaan met de tijd dus ook met de compu/tablet. Dus dit soort snabbels is straks niet meer nodig WIJZ en gemeente wordt wakker.


  Maak melding

 18. Meten al die bejaarden nu ook een internetabonnement afsluiten of moeten ze naar een bejaarden hangplek in de binnenstad om daar gebruik te kunnen maken van gratis Wifi. Een bejaardentehuis met een Wifi netwerk heb ik nog niet meegemaakt of smeren wij de bejaarden een duur abonnement aan. Moet kunnen is volgens de PVDA toch de rijkste groep binnen de samenleving.


  Maak melding

 19. Jammer, dat ik elke keer overal net buiten val 🙁

  Lees het artikel in de Stentor maar eens van afgelopen dinsdag; “Ouderen de pineut? En ik dan?” via deze link http://www.tctub.nl/cmlink/2.207/economie/ouderen-de-pineut-en-ik-dan-1.3646945 (ik ben trouwens niet diegene, die tegen de muur aanleunt maar de andere foto).

  Ik ben wel 50+, heb een WAO (die een stuk lager is, dan een AOW), mijn huur gaat omhoog, terwijl de huurtoeslag omlaag gaat.
  Mijn zorgtoeslag is wél omhoog gegaan (dit heeft de regering geregeld ter compensatie voor de hogere kosten voor iemand met een laag inkomen) máár…… de Gemeente heeft de collectieve Zorgverzekering wel met 9,50 omhoog gedaan.
  Het argument is, dat dit gecompenseerd wordt door een verhoging van de Zorgtoeslag.
  Euh sorry… maar dit is een Landelijke compensatie, wat de Gemeente nu dus gebruikt voor “extra inkomsten” voor zichzelf?

  Zo kan ik nog wel meer opnoemen maar dan ga ik Offtopic, dus weer Ontopic over het Tabletproject, waar ik een tegenstander van ben 😉


  Maak melding

 20. Heb even het project op de site bekeken. Erg vreemd dat afgelopen vrijdagsmiddag de tekst is aangepast en er een oproep is gedaan voor vrijwilligers. Het onderwerp lezende komt er een vraag naar boven, hoe is het mogelijk dat op basis van de argumentatie hier bijna ?? 90.000,- subsidie voor is gegeven. Ouderen hebben meer aan iemand op de thee dan het verkrijgen van digitale vrienden of een extra douchebeurt. Het geheel wordt erg doorzichtig en volgens mij zijn enkele partijen zich aan het indekken en creëren hiermee hun eigen valkuil. Ouderen hebben al moeite met het bedienen van de TV, laat staan het werken met een tablet en applicaties. De te verwachte besparing wordt compleet teniet gedaan door de projectkosten.


  Maak melding

 21. Heb dit onderwerp de afgelopen dagen nog eens gevolgd. Wie gaat nu een onderzoek instellen naar de geloofwaardigheid van de verantwoordelijke personen en wie gaat een motie van wantrouwen indienen tegen de wethouder en zijn politieke dwaling


  Maak melding

 22. @ ‘p.trom’… ik denk dat ‘de politicus/politica zonder boter op zijn of haar hoofd’, dat onderzoek gaat instellen en die motie van wantrouwen zal gaan indienen! Duidelijk?


  Maak melding

 23. De stelling van Hanenkamp is duidelijk, ik wacht af. Als er niemand een motie tot wantrouwen indiend, hebben alle fracties en B&W boter op hun hoofd. Ben benieuwd wie als eerste zal aftreden. Gelet op ervaringen uit de afgelopen jaren blijft iedereen gewoon lekker zitten en gaat Zwolle door met de waan van de dag, het verbrassen van gemeenschapsgeld ter eigen eer en glorie.


  Maak melding

 24. Even terug naar de basis:
  Dit geld is ingezet voor iets anders dan bedoeld.

  Daar gaat het fout en Wijz is er kennelijk goed in om subsidies op te strijken terwijl ze met vrijwilligers werken (dat is toch gratis??).

  Wie gaat er daar dan met dat geld vandoor?
  Het management misschien?!.

  Even geleden was er ook een boodschappendienst die uit vrijwilligers bestond.
  Hoe leg je de burger dan uit dat daar tienduizenden euro’s subsidie naar toe moeten?

  Het gaat om de feiten en de afspraken, onzinverhalen achteraf zijn nogal doorzichtig.  Maak melding

 25. Kan het ook zo zijn dat een raadslid een fractie van een betoog eruit haalt, dat bekend maakt en dat dat een eigen leven gaat leiden? Dan ligt de schuld van dit alles en alle reacties nadien bij dat raadslid.


  Maak melding

 26. Goed dat er weer lekker gefeest wordt in ons mooie Zwolle. Het feestgeroes drukt de realiteit helaas wel van de voorgrond en vergeten wij als inwoners met welk mismanagement wij de afgelopen periode zijn geconfronteerd. Ik hoop van ganser harte dat wij dinsdag na het haringhappen weer wakker worden, overgaan tot de orde van de dag en de politieke dwalingen in onze stad weer aan de kaak stellen.


  Maak melding

 27. Ben reuze benieuwd hoe het gaat.Omdat veel oudere mensen niet eens met een mobiele telefoon en TV om kunnen gaan en dit moeten leren.Ze zijn natuurlijk nooit te oud om te leren maar als de wil er maar is en daar zal het nog wel eens aan onbreken.Succes


  Maak melding

 28. Nee, Suze. Tot B&W en de Raad hun verantwoordelijkheid nemen, en dat is o.a. het luisteren naar de gemeenschap, is het onze taak hen hieraan te blijven herinneren. Doen wij dit niet dan ontstaat er een torenhoge schuld die onze stad blijft achtervolgen, terwijl de veroorzakers zijn vertrokken. Prioriteit is het besturen van de stad en geen mooi weer spelen met het gemeenschapsgeld.


  Maak melding

 29. Tamboer is het helemaal met Trut eens. Politici moet je blijven wijzen op hun positie en verantwoordelijkheden. Politici blijken vaak na de verkiezingen vergeten te zijn door wie ze zijn gekozen en wat de verkiezingsbeloftes waren. Kijk maar naar de PVDA en VVD. Tevens blijkt dat na de verkiezingen politici vervreemden van hun achterban en een eigen koers gaan varen waarbij de doorkijk naar de volgende baan als is gemaakt. Door het kritisch blijven kijken naar, en het consequent blijven reageren op het functioneren van zowel de landelijke als lokale politici houden wij hun bij de les. Politici moet je aanspreken op hun functioneren en als dit belabberd is, voorbeelden zal ik dit keer niet aanhalen, is het tijd om te gaan. Persoonlijk ben ik van mening dat van enkele politici in Zwolle de maximale houdbaarheidsdatum is verstreken.


  Maak melding

 30. Tering. Nu gaat mijn eigen D66 ook al meepraten met dit kabinet. De grootste schreeuwers hebben elkaar blijkbaar gevonden. De grote politieke lobby is op gang gekomen. Kiezersbedrog ten voete uit. Eerst schreeuwen op onze steun hoeft u niet te rekenen en nu samen knus aan tafel.


  Maak melding

Reageer