Carnaval Zwolle barst los

Zwolle – Nadat de jeugd van Sassendonk vrijdagavond al een start hadden gemaakt met het opzetten van het Jeugdnest op de Grote Markt, was het precies middernacht de beurt aan de oudere carnavalsvierders die de ceremonie met het Eileuversnest beleefden. Het carnaval is begonnen!

carnaval_eileuver_5.jpg

Op de kille Grote Markt dromden de liefhebbers van het carnaval vanaf 23.00 uur bijeen om de traditie van het opzetten van het Eileuversnest bij te wonen. Honderden Sassendonkers hadden deze avond de moeite genomen om naar het centrale plein in de stad te gaan. Een jarenlange traditie die dit jaar, leek het wel, nog meer feestgangers naar de Grote Markt had getrokken. Toen de paal met de emblemen en natuurlijk de Eileuver erop stond werd uit volle borst De Zwollenaar gezongen en werd er vuurwerk afgestoken. Na deze traditie wensten de Sassendonkers elkaar veel plezier de komende dagen. Vervolgens trokken de feestvierders naar de Veurstroate, De Tent of de vele café’s om daar de start van het carnaval te vieren.

08-02-2013_opzetten_eileuver_grote_markt_05.jpg

08-02-2013_opzetten_eileuver_grote_markt_01.jpg

carnaval_eileuver_3.jpg

Historie Eileuversnest

In de loop der jaren is het beeld van de Eileuvers uitgegroeid tot een bekende verschijning in de Sassendonkse samenleving. Zelfs zijn nest prijkt tijdens de carnavalsdagen op een prominente plaats in de stad.

Het begon in 1969, want Zwolle moest weten dat De Eileuvers sindsdien elk jaar tijdelijk het symbolische bestuur over de stad kregen. De vereniging wilde dit belangrijke feit accentueren door op de Grote markt een Eileuvernest op te zetten.
Op een natte winterse woensdagavond gingen Jos Norp, Flip Trooster en John Wensink daarom op zoek naar de put voor de jaarlijkse gemeentelijke kerstboom.

Bij de eerste de beste put stuitte Jos Norp echter op een tweede (schroef) deksel. Toen hij dit verwijderde en vervolgens een schok van 220 volt door zich heen voelde gaan, wist hij, dat dit niet de put van de kerstboom was, maar van de bijbehorende lichtaansluiting. Gelukkig liep het goed af en kon de maat worden genomen. En zo werd de door Ben ten Koppel gemaakte paal, met het daarop door Flip Trooster gefabriceerde nest, op zaterdagmorgen 8 februari 1969 met groot vertoon geplaatst. Op die manier werd de ontvangst van de Prins op het Stadhuis letterlijk en figuurlijk extra luister bijgezet. Vanaf 1970 gebeurt het opzetten van de Eileuver op vrijdagavond om 24.00 uur, ten teken dat de carnavalsdagen van start gaan en dat De Eileuvers er klaar voor zijn.
08-02-2013_opzetten_eileuver_grote_markt_07.jpg
carnaval_eileuver_8.jpg
carnaval_eileuver_1.jpg

carnaval_eileuver_10.jpg

carnaval_eileuver_11.jpg
carnaval_eileuver_2.jpg
08-02-2013_opzetten_eileuver_grote_markt_02.jpg
08-02-2013_opzetten_eileuver_grote_markt_06.jpg

carnaval_eileuver_4.jpg

08-02-2013_opzetten_eileuver_grote_markt_03.jpg
08-02-2013_opzetten_eileuver_grote_markt_04.jpg
carnaval_eileuver_7.jpg

carnaval_eileuver_6.jpg
carnaval_eileuver_13.jpg
carnaval_eileuver_14.jpg
carnaval_eileuver_16.jpg
carnaval_eileuver_17.jpg
carnaval_eileuver_18.jpg
carnaval_eileuver_19.jpg
carnaval_eileuver_20.jpg
carnaval_eileuver_21.jpg
carnaval_eileuver_22.jpg
carnaval_eileuver_23.jpg
carnaval_eileuver_30.jpg
carnaval_eileuver_31.jpg
Artikel delen:
Reacties 5
  1. Wej doet ut werk met 2 Henk’n, gelieke onder Klaas de baas.
    Ze zullen wel eens … last hebben maar “Nee, klagen over koppiene dut ze nie. Skik is ut belangriekste!”


    Maak melding

Reageer