Wethouder op het matje voor duur tabletproject

Zwolle – De SP en Swollwacht zijn niet te spreken over de handelswijze van wethouder Dannenberg (CDA) rondom het Ipad project voor ouderen. De partijen hebben een verzoek tot interpellatie ingediend zodat de wethouder zijn handelswijze kan toelichten. De afgelopen weken was er veel ophef over de kosten (€ 87.000) van een project waarbij 30 ouderen een Ipad kregen om bijvoorbeeld geheugenspelletjes te doen en digitaal koffie met elkaar te drinken.

In het debat over het project vielen afgelopen maandag in de gemeenteraad harde woorden. Het verzoek tot interpellatie richt zich echter op het persbericht dat wethouder Dannenberg (CDA) na het debat – afgelopen vrijdag – stuurde waarin wordt vermeld dat het project 5 jaar duurt en veel meer ouderen helpt. SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘In zowel het raadsstuk, het projectplan en de beschikking is niets vermeld over een duur van vijf jaar. Wel staat er dat het project in februari 2014 wordt geëvalueerd. Er is in het raadsdebat ook niets gezegd over een projectduur van 5 jaar. Dit wekt de suggestie dat de wethouder bewust de gemeenteraad en de Zwollenaar verkeerd heeft geïnformeerd. Dat zou onacceptabel en ergerlijk zijn.’ Beide partijen willen dat Dannenberg nu op het matje wordt geroepen om zijn handelswijze toe te lichten. Fractievoorzitter van Swollwacht Freddy Eikelboom: ‘Een wethouder die terugschrikt voor negatieve publieke opinie kunnen we niet gebruiken in Zwolle. De gemeenteraad verkeerd informeren is een politieke doodzonde net als het met opzet verspreiden van foutieve informatie. De wethouder is verplicht om dit uit te komen leggen aan de stad. Als blijkt dat wij inderdaad eerder onjuist zijn geïnformeerd is dat onbehoorlijk.’ Het verzoek tot interpellatie is ingediend bij de gemeenteraad. In de eerstkomende raadsvergadering (25 februari) wordt over het verzoek gestemd.

ipad_2.jpg

Artikel delen:
Reacties 46
 1. Jeetje, dat ze hier mee wegkomen.

  opstellen eisen pakket hardware? Je hebt toch al die freakin tablets?
  Begeleiding bij inkoop?

  En wat ik erg vind zijn de 300 onkosten die gereserveerd zijn voor de vrijwilligers die uiteindelijk het meeste van de tijd bezig zijn met de ouderen…


  Maak melding

 2. Ik deel de scherpe observaties van Mariane en Dame, en vraag me ook af of de tablet na een jaar dan gewoon weer van die kwetsbare ouderen afgepakt wordt.


  Maak melding

 3. Die ouderen kunnen die laptops niet in beheer nemen want het was toch voor tot 150 ouderen? Met 36 laptops ga je geen 150 ouderen bedienen als ze het ding zelf in het beheer krijgen (en ja, ze krijgen ze in bruikleen, zie begroting)

  Nja, ze kunnen de laptops wel in beheer nemen maar de begroting klopt dus weer niet met het verhaal…….  Maak melding

 4. oh, tenzij natuurlijk dat aantal laptops voor één jaar aan ouderen uitlenen, dat maal 5 jaar en je komt wel op meer dan 150 ouderen uit.

  Maarja, die 3g-verbinding……….

  Er klopt veel niet aan dit verhaal.


  Maak melding

 5. Lees de begroting eens goed en je ziet dat het meeste geld gaat naar tussenpersonen. Slechts ?? 18.000,- euro voor de tablets, de rest gaat op aan werkzaamheden met een vergoeding van ?? 90,- per uur. Dit is op jaarbasis een salaris van ?? 160.000,- dus boven de Balkenendenorm. Wie is die specialist die deze absobitantie vergoeding wel niet mag ontvangen. Tablest zijn de meest simpele apparaten, aanzetten en aan het werk. Niet met de tablets van wethouder Dannenberg, om deze tablets aan de praat te krijgen is er ?? 70.000 aan gemeenschapsgeld nodig. Vraag aan een ROC uit de stad om vanuit de opleiding ICT dit project als onderwijsopdracht te begeleiden en het kost u mogelijk NIETS. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat deze begroting door de raad is gekomen. Niet alleen kritiek op wethouder Dannenberg, hij maakt slechts deel uit van het college van B&W en is dus niet hoofdelijk aansprakelijk. Maar ook kritiek op de raad die de begroting gewoon heeft goedgekeurd. Dit dossier staat niet op zich, er is veel meer aan de hand in Zwolle. De euro’s vliegen de kas uit door mismanagement en projecten waar de gemeenschap niet om vraagt laat staan op zit te wachten. Ons bestuur heeft last van hoogmoedswaanzin. Er is maar een oplossing in Zwolle en dat is nieuwe gemeenteraads verkiezingen. Op dit politiek bestuur kan niemand meer vertrouwen. De uitkomst van het debat is redelijk voorspelbaar. Een kleine kniebuiging, een binnensmonds sorry en op naar het volgende debacle. >:(


  Maak melding

 6. Deze begroting is absoluut geen begroting voor vijf jaar. Iemand verdraaid de boel. 390 uur begeleiding gedeeld door 7,5 uur per week is 52 weken. Wie houdt wie voor de gek. Dit heet creatief boekhouden. 😀


  Maak melding

 7. Mijn vraag is dit bedoeld voor de minima? Aan welke groep wordt gedacht?
  Mensen die op het punt zijn gekomen om veel verzorging te krijgen worden die hier beter van.
  Die tablet neemt toch niet de verzorging over??


  Maak melding

 8. Het gaat als volgt: Ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was. Je gelooft toch niet dat B&W hier om gaan aftreden. En de gemeenteraad is een tandeloze leeuw. Dit zijn kosten voor 1 jaar en je hoeft je niet te verbazen als er volgend jaar weer ?? 40.000,00 bij moet. >:(


  Maak melding

 9. Het bewijs wordt maar weer eens geleverd: Onze overheid heeft veel mensen in dienst die het in het bedrijfsleven niet gaan redden.

  Gemeentes, provincies en landelijke overheid zijn kampioenen in het verkwanselen van het geld van ander mensen.

  Menig ambtenaar is wereldvreemd en heeft geen idee van de realiteit.

  Gefeliciteerd !  Maak melding

 10. Schandalig! Een positiever woord kan ik er niet bij verzinnen. Hoe durf je dit met droge ogen op te voeren om een subsidie aan te vragen?

  90 euro per uur voor belachelijke kosten, terwijl uiteindelijk vrijwilligers de daadwerkelijke positieve draai aan het project moeten gaan geven. En daar is slechts 450 euro in totaal voor begroot. Ben bang dat dus de belangrijkste kosten (een boekenbon o.i.d. om de waardering naar de vrijwilligers te laten blijken) niet eens begroot zijn.

  Als dit project belangrijk is, wil ik er voor nop mijn steentje aan bijdragen. Op één voorwaarde: dat de hele Wijz-laag er tussenuit wordt geknipt en het project een fractie gaat kosten van wat nu begroot is. Lijkt me best leuk, met een paar ouderen onder het genot van een bakje koffie de wondere wereld van de moderne communicatiemiddelen verkennen. Ik krijg echt de neiging om met een paar WLZ-bewoners een tegenbegroting te maken om het project voor de werkelijk benodigde kosten te maken.


  Maak melding

 11. De bovenstaande uitkomst van de discussie is exemplarisch voor het falen van de lokale democratie. Geen vreemde conclusie als de trending topics van tweetende raadsleden en een enkele wethouder dit weekend vooral het carnaval, tegeltjeswijsheden op de Fundatie en de uitslag van het voetbal zijn.


  Maak melding

 12. Tjilp, jij snapt het, het gaat niet om politieke verantwoordelijkheid. Het gaat om er bij kunnen en willen horen. Opgaan in de gemeenschap en het hierbij leggen van de verkeerde prioriteiten. De lokale democratie in Zwolle heeft gefaald. Het meehossen met stadgenoten weegt zwaarder dan de politieke verantwoordelijkheid en daarom leven wij in deze stad bij de waan van de dag. >:(


  Maak melding

 13. Natuurlijk mag er geweest worden maar wel na gedane arbeid en hier ontbreekt het h’m nou net aan. Hoe kun je feesten als je een stad met chaos en onduidelijkheid opzadeld.


  Maak melding

 14. Wie zijn billen verbrand moet op de blaren zitten. Als je politiek niet meer betrouwbaarheid bent kun je niet meer functioneren. Rest er maar een keuze, en die mag de wethouder zelf invullen. 😮


  Maak melding

 15. Freddy Eikelboom I presume? U/je deed verwoede pogingen hetzelfde gedrag te kopiëren. Maar als ik de boodschap goed begrijp was dat een bewuste provocatie om het getwitter -of is het gekakel?- van enkele raads- en collegeleden aan de kaak te stellen. Indien dat het doel was bent u/je wat mij betreft geslaagd. Hoop dat die boodschap de bedoelde geadresseerden daadwerkelijk bereikt.


  Maak melding

 16. Zo te zien is de begroting door mensen gemaakt die geen rekenwonders zijn en die niet zoveel verstaand hebben om een project op te zetten met techniek.

  Ten eerste is de begroting niet voor 5 jaar, maar voor 1 jaar.

  Ten tweede waarom moet er een 3g verbinding zijn. het is voor ouderen die met name thuis, familie en bij clubjes(dagbesteding) gebruiken. 3g is alleen nuttig voor onderweg, iedereen heeft thuis bijna wel een wifi(draadloos) thuis. Dus de 4320/2160 besparing.

  Ten derde aanschaf applicaties? voor het leren etc. voor ouderen zijn er in eerste instantie genoeg gratis apps in de app stores. goed een een paar euro kado is natuurlijk niet verkeerd. nog meer bespaart

  Ten vierde de projectonderdelen kunnen ook goedkoper met uitzondering van kosten van vrijwilligers hier moet een redelijke vergoeding voor geregeld worden. zij doen tenslotte het werk.

  Ten vijfde kosten (zorg)partners dit is een lastig in te schatten wat de kosten hiervoor zijn (ken niet het projectplan dat geschreven is.).

  Ten zesde technische kosten kunnen drastische omlaag. ze gaan zo te zien met iemand in zee die veel te veel vraag voor zijn kennis. Het uurtarief (90 euro) kan zeker met de helft minder.
  Opstellen eisenpakket etc. waar is dat voor nodig het zijn tablets. je kunt hoogstens praten over welke versie (oudere of nieuwste en welke groot opslag) heb je geen 20 uur voor nodig.
  begeleiding voor inkoop niet nodig ga naar een winkel of direct naar apple en je hebt de tablets. 8 uur kan dus ook weg.
  van de rest zijn er ook nog wel wat uurtjes af te halen.

  Dus BenW en WIJZ kijk eens wat realistischer naar jullie uitgaven en projecten. Op jaarbasis kan ik dit zelfs realiseren voor het begrote bedrag voor de totale aantal (150) deelnemers dat ze voor de komende vijf jaar hebben gepland.

  Nog een tip voor BenW en WIJZ ga eerst op eigen kosten (niet de belastingbetaler) kennis maken met wat is een tablet en hoe werkt het etc. worden vast de begrotingen wat realistischer


  Maak melding

 17. Ik krijg echt de neiging om met een paar WLZ-bewoners een tegenbegroting te maken om het project voor de werkelijk benodigde kosten te maken.

  Ik sluit me bij dit idee aan. Zelf initiatief nemen. Beschuldigen is ook zo makkelijk.


  Maak melding

 18. Nu las ik net dat de gemeente 60 miljoen moet bezuinigen. Dat maakt het tablet dossier van B&W alleen nog maar schrijnender. Hoe halen zij het in hun hoofd. In welke grot leven deze mensen.


  Maak melding

 19. De situatie wordt nog beroerder. In de Stentor is te lezen dat B&W vrijdag een perspericht heeft doen uitgaan met de informatie over 150 bejaarden en een looptijd van 5 jaar. De begroting laat iets anders zien. Hoe kun je vertrouwen houden als dat ernstig is geschaad. Bij elk voorstel zal achterdocht de boventoon voeren en gaat het niet meer om de inhoud maar om het wegnemen van wantrouwen. Tijd voor verkiezingen en op naar een gezond Zwolle, of laten wij ons weer misleiden door het uitruilen van belangen tussen de politieke partijen.


  Maak melding

 20. Sorry, maar dat nieuws uit de Sensator is hier al een paar dagen bekend, zoals bijna dagelijks het geval is. Zie de link ‘persbericht’ hier in het nieuwsbericht.


  Maak melding

 21. Beste Karina, je hebt gelijk. Als ik het persbericht lees en dan de begroting bekijk, lopen de rillingen over mijn rug. Wat een amateuristisch geheel. Hier wil je als inwoner niet bij horen. Op mijn werk werd al de draak gestoken met mijn stad. Triest, te triest voor woorden.


  Maak melding

 22. @tjilp Bericht door Tjilp, op 10 februari 2013 om 20:06
  Freddy Eikelboom I presume? U/je deed verwoede pogingen hetzelfde gedrag te kopiëren.

  Ik heb niet meegedaan met reacties op deze topic.
  Je spreekt mij kennelijk aan nav discussie met @eikelboom maar dat ben ik niet. Gelukkig zijn er meer dan 1 net als dick…..  Maak melding

 23. Sp ( Tjitske Siderius)spreekt namens SP en Swolwacht in interpellatiedebat.
  Tjilp heeft zelden iemand (Dannenberg) zoveel horen zeggen zonder iets te zeggen > experimenteren, oefenen, zoektochten, reflecteren, bevoegdheden raad en college, naar de toekomst toe, uiterst kritisch, op ons afkomt, ook de les van dit project, dat is ook weer een uitkomst,betrouwbaarheid overheid, overleg stad Kampen, geld terug halen, wel doorgaan met pilot, goed naar vorig debat kijken, niet naar Mediamarkt om pallet I-Pads te kopen, leek me wijs om nog niet bestellen.
  CDA raadsfractie schiet in verdediging: probleem ligt niet bij wethouder maar bij Swollenaer, pilot moet worden geborgd dus kan zeker niet in 1 jaar.; wanhopig verdedigen van eigen wethouder door Van Veen.
  Swollwacht trapt niet in rookgordijn. We willen mea culpa horen. We willen horen dat euro 3000 voor een tablet gortig is.

  Dit is slecht een fragment, geen zorgvuldige weergave.


  Maak melding

 24. Er tekent zich geen meerderheid af voor motie van SP/Swollwacht. Principe gaat voor voor overtuiging. Het woord I-Pad alleen garandeert kennelijk dat het project innovatief is, Euro 3000 per persoon of niet.
  Vermoedelijk gaat subsidie toch in het bekende putje en komt Dannenberg weg met politieke spreekbeurt.  Maak melding

 25. Ooit hadden metaforen kracht, nu zijn het clichés geworden en bieden mogelijkheid om interessant te lijken zonder iets te zeggen.


  Maak melding

 26. Nieuwe motie van onvrede (3e motie) door SP/Swollwacht. Beeld/geluid viel uit> toeval?
  Dannenberg: conclusie pas trekken na uitvoering van de pilot en beoordeling van de spin-off…………….?! Dannenberg herkende zich wel en later niet in motie.
  Dannenberg voelt zich onderdeel van lerende organisatie en vooral in de formulering van het besluit is een leermoment geslopen………..
  Wel consciëntieus geweest. Dynamiek die in de media ontstond niet voorzien en ‘wij’ doen ons best.


  Maak melding

Reageer