Film over historie van Zwolse gasthuizen

Zwolle – In 2008 nam woningcorporatie Openbaar Belang de voormalige Zwolse gasthuizen over van Stichting De Gasthuizen. De woningen waren oorspronkelijk bedoeld voor zieken en senioren, tegenwoordig gebruikt Openbaar Belang ze als sociale huurwoningen. Ze zijn nu volledig gerenoveerd en klaar voor de toekomst. De historie van deze huizen en de renovatie ervan heeft Openbaar Belang onlangs op film vastgelegd.

 

De film kon mede dankzij een bijdrage van de huidige stichting De Gasthuizen worden gerealiseerd. De Gasthuizen bezit en beheert sinds de overdracht van het vastgoed aan Openbaar Belang geen gasthuizen meer, maar ondersteunt als fonds initiatieven voor senioren in Zwolle. Voorzitter Albert Oosterveld: “Ontzettend leuk dat we als fonds hebben kunnen bijdragen aan het vastleggen van de geschiedenis van de huizen die voorheen in het bezit waren van onze stichting.”

Pareltje in de stad
“De gasthuizen en het erbij behorende park liggen aan de rand van het centrum en zijn een pareltje in de stad. Wij wilden heel graag een stukje Zwolse historie bewaren en de renovatie van de woningen in beeld brengen. De woningen zijn gebouwd in 1923 en waren toe aan een grondige renovatie. De woningen zijn op duurzame wijze gerenoveerd en voldoen nu volledig aan de eisen die aan een nieuwbouwwoning worden gesteld. Het historische karakter dat deze woningen zo bijzonder maakt, is behouden”, aldus Gerke Brouwer, directeur van Openbaar Belang.
Film voor iedereen

“Iedereen kan de film bekijken op de website van Openbaar Belang. We verwachten dat met name senioren geïnteresseerd zijn in de geschiedenis. Zij kennen de huizen nog van de tijd dat er zieken en senioren terecht konden. We hebben zoveel mogelijk van de renovatieperiode in de film vastgelegd. Van de startbijeenkomst met de wethouder tot en met de eerste oplevering. Maar ook laten we zien hoe de woningen, die in 1923 zijn gebouwd, er vroeger uitzagen.”

Financiële bijdrage

“Als woningcorporatie kijken we kritisch naar onze uitgaven. Toen we hoorden van de mogelijkheid om een aanvraag voor een financiële bijdrage in te dienen bij De Gasthuizen, hebben we daar graag gebruik van gemaakt”, aldus Brouwer. “Een mooie ondersteuning voor het vastleggen van de geschiedenis van de Zwolse gasthuizen.”

Aanvraag indienen
De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Voor activiteiten, uitstapjes en materialen bijvoorbeeld. Organisaties die ook gebruik willen maken van de financieringsmogelijkheden van De Gasthuizen, downloaden het aanvraagformulier op http://www.degasthuizen.nl/.

Artikel delen:

Reageer