Zwemlessen voor kids minima bij Windesheim

Zwolle – Nog dit jaar krijgen kinderen tussen de 7 en 12 jaar waarvan de ouders te weinig inkomen hebben om zwemlessen te kunnen betalen de mogelijkheid om toch hun zwemdiploma te halen. Gemeente Zwolle, Hogeschool Windesheim en SportService Zwolle zijn een vangnetregeling voor deze kwetsbare kinderen overeengekomen. De komende 10 jaar verzorgt Windesheim voor deze doelgroep zwemlessen. SportService Zwolle voert de regeling administratief uit.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad bij de PPN 2013 om het schoolzwemmen af te schaffen. De gemeente vindt dat zwemvaardigheid primair de verantwoordelijkheid is van de ouders. Daar komt bij dat zo’n 80% van de basisschoolleerlingen voordat ze gaan deelnemen aan het schoolzwemmen al over een zwemdiploma beschikt. Wel vond de raad dat voor de groep kinderen waarvan de ouders te weinig inkomen hebben om zwemlessen voor hun kinderen te betalen een oplossing gevonden moest worden. Het zogenaamde zwemvangnet. Om het zwemvangnet uit te kunnen voeren ontvangt Windesheim een bedrag van € 75.000,- per jaar. Dit bedrag was aanvankelijk bedoeld voor de vergoeding van het schoolzwemonderwijs in het nieuwe zwembad van de school. Binnen het vangnet is jaarlijks een instroom van maximaal 150 kinderen mogelijk. Daarnaast is afgesproken dat de school het aantal uren recreatief banenzwemmen uitbreidt van 8 naar minimaal 12 uur per week.   Vaart
Omdat het zwembad van Hogeschool Windesheim naar verwachting in 2014 open gaat, heeft het college besloten dat de zwemlessen voor de vangnetregeling voorlopig in het Hanzebad kunnen plaatsvinden. Wethouder Piek: “Het college hoopt dat we uiterlijk begin 2e kwartaal van dit jaar kunnen starten met de regeling. We willen vaart zetten zodat kwetsbare kinderen zo snel mogelijk de kans krijgen om ook hun zwemdiploma te halen”.

De regeling wordt administratief uitgevoerd door SportService Zwolle (SSZ). Als sportloket van de gemeente Zwolle is deze organisatie hiervoor bij uitstek geschikt. SportService behandelt en toetst de aanvragen en volgt of kinderen ook daadwerkelijk blijven deelnemen om zo een diploma te halen. SSZ voert ook sinds 2012 jaarlijks de meting van het zwemdiplomabezit onder de basisschoolleerlingen van groepen 3, 5 en 7 uit. Een onderdeel hiervan is ouders van kinderen zonder zwemdiploma te stimuleren hun kind deel te laten nemen aan zwemles.

De regeling vangnet zweminstructie is te vinden op www.sportservicezwolle.nl.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Gelukkig dat er weer wat is voor de minima. De verantwoordelijkheid bij de ouders neerleggen is één ding, maar pak ‘m beet 50 Euro per maand neerleggen is een tweede voor deze groep. In mijn ogen het belangrijkste diploma die je in je leven kan krijgen als je in dit land woont: het zwemdiploma.


  Maak melding

 2. In bad de vrolijkheid was het voor onze zoon overigens niet zo vrolijk!!
  Dit vrolijke ventje van 9 jaar heb ik na ruim een jaar les weer van zwemles afgehaald.
  Hij heeft een paar jaar terug een lichte gehoorbeschadiging opgelopen en kon volgens de badmeester niet naar het volgende “bandje” omdat hij niet wil luisteren!!!!Nee he he!!het gaat volgens mij ook om het zwemmen.Er staan elke les 2 huilende kinderen langs de kant van het bad en mijn kind lijkt wel pieter vd hoogeband.Maar wel elke maand betalen!!!Nu dus maar van zwemles afgehaald na een JAAR!!!Het is een schande.En die kale badmeester lacht je nog gewoon uit ook.Bah.
  Kan onze jongen dan niet op deze les???


  Maak melding

 3. Nee geen klacht ingediend.Zoals zovelen denk ik ook dat dit toch geen zin heeft en dat ik er alleen maar gestresst door raak.Maar ja wel zonde.Mijn zoon had in 2009 ook al op zwemles gezeten maar moest toen stoppen wegens aanhoudende oorontstekingen.Later begon hij dus weer van voor af aan door de hele lesstof heen terwijl hij al redelijk boven water bleef.Dit vond ik ook al zonde van het geld maar dat is denk ik belangrijker dan het kind.Hij merkte echt wel wat er speelde….


  Maak melding

 4. Mwah, geloof dat er wel meer aan het verhaal zit dus ik ga er niet over oordelen. Ik heb gemerkt dat de badmeesters prima doorhebben wanneer een kind over kan naar een volgend bandje. Ik schat ze ook in dat ze rekening kunnen houden met een kind die een gehoorprobleem.


  Maak melding

 5. Wij hebben ons kind ook van zwemles bij de Vrolijkheid gehaald. Kille bedoeling daar. Er is te weinig personeel en aandacht, en als die er is is dat zeer koel. Het gependel tussen Ittersum en het Rechterland was het niet waard!!


  Maak melding

 6. Misschien heeft het iets te maken gehad met de overgang en organisatie naar het nieuwe bad maar toen we niet meer terugkwamen is er van het zwembad uit ook geen reactie meer gekomen.Ik ben altijd op de achtergrond gebleven en heb 1x om opheldering gevraagd over het doorstroombeleid en kreeg toen te horen dat hij niet goed luisterde.De rest van de “zondaggroep”waar hij in startte gingen wel door behalve mijn zoon.Hij kwam toen met zijn 9 jaar wel tussen heel kleine kinderen die het bad bijna niet in durfden en echt op de rand stonden te huilen.toen voelde mijn zoon zich dus ook niet meer op zijn gemak.Een week later ben ik opnieuw gaan vragen aan weer een andere badmeester.Ik zei dat mijn zoon het niet zo leuk meer vond waarop de badmeester dit aan hem vroeg.mijn zoon antwoorde met “deze keer wel”maar normaal vind ik het niet meer leuk.Waarop de badmeester zei: “Zie je wel kinderen liegen niet”
  we zijn hierna nooit meer teruggegaan.dit was de derde zwemles in het nieuwe bad.


  Maak melding

 7. Heel herkenbaar, ze zijn echt niet aardig tegen de kinderen! Mijn zoon heeft
  Er schoolzwemmen gehad toen was het nog hanzebad en ik stond er van te kijkeb
  “rotkind” werdt er gezegd, zelfs meerdere ouders klaagde erover.
  Nu kwam mijn zoon niet verder dan bandje geel (beperking hypermobiel,dcd)
  En had dus met schoolzwemmen zijn diploma al (via therapiebad) ze zijn zo
  Hard om een kind de grond in te trappen, continu zeggen ik snap niet
  Dat jij je diploma hebt gezegd, bah ben ervan genezen!

  Rene een tip als gewoon zwemles niet werkt biedt therapiebad
  Een uitkomst lieve zwemjuffen in het water erbij nemen alle tijd
  Voor je kind.


  Maak melding

 8. Zit bij zwemschool van Goor in het Calobad. Tweede kind is bijna klaar en ben er eigenlijk altijd wel tevreden over. Tsja, goedkoop is het niet, maar volgens mij elders ook niet. De studenten zijn eigenlijk altijd heel vriendelijk en ik vind het vooral mooi dat de eerste weken les gegeven wordt vanuit het water. Geen gesnauw vanaf de kant dus.


  Maak melding

 9. Ik hoor dan niet tot de minima maar ook niet tot de rijken.Mijn vrouw en ik ploeteren ook de hele dag voor een redelijk inkomen.
  Als ik nu mijn zoontje nog een zwemdiploma wil bieden zal hij dus opnieuw van voor af aan moeten beginnen.Dan begint het wel aardig op die reclamespot te lijken van die oude man tussen de peuters….EEn jaar zwemles plus diploma kost al snel 700 euro en dan maal drie…….


  Maak melding

 10. Wij zijn naar Hattem overgestapt. Ook een nieuw zwembad. Kleine groepjes en vaste lesgevers. En in het instructiebad lekker warm water. Erg tevreden dus. Ze zijn daar ook begonnen met speciaal onderwijs. Wachtlijst is volgens mij ook niet zo lang. En kinderen die op les zitten mogen gratis vrijzwemmen. In Zwolle betaal je wel 4 euro dacht ik.


  Maak melding

 11. @René: bel zwemschool van Goor eens. Daar werken ze met een mooi volgsysteem (online mee te kijken naar de vorderingen) en gaan leerlingen op hun eigen tempo door de groepjes heen. Bij mijn zoontje in de groep zit nu ook een ouder meisje dat nog maar twee maand op les zit. Die pakt dingen gewoon snel op en heeft uithoudingsvermogen genoeg. Dan hoeft het dus geen jaar te duren.


  Maak melding

 12. ik heb vanuit m’n beroep ook goede ervaringen met calobad. privé zwemmen mijn kinderen in staphorst…ervaren, vriendelijk personeel dat goed kijkt, ook naar welke pedagogische behoeften een kind heeft. Onze 2e doet er langer over, maar dat ligt aan het kind zelf, dat weet de badjuf en dat weet ik, niks mis mee, geduld is hier een schone zaak…


  Maak melding

Reageer