Extra controle op luxeverzuim door leerplicht

Zwolle – Komende vrijdag controleren leerplichtambtenaren van de gemeente Zwolle op het basisonderwijs en op het voortgezet onderwijs of er onder leerlingen sprake is van luxe verzuim. De controles worden uitgevoerd in verband met de voorjaarsvakantie die maandag start.

Er zijn nog steeds ouders die de schoolvakantie verlengen door hun kind eerder van school te halen. Dit heet luxeverzuim. De gemeente is verplicht om erop toe te zien dat kinderen, ouders en scholen zich houden aan de Leerplichtwet. Het Openbaar Ministerie heeft onlangs de regels voor gemeenten ten aanzien van leerplicht aangescherpt. Zodra een gemeente luxeverzuim vaststelt, moet zij nu een procesverbaal opstellen. Dit procesverbaal gaat vervolgens naar de officier van justitie die beoordeelt of de ouders een schikking krijgen aangeboden of dat het verzuim voor de rechter komt. De leerplichtambtenaren voeren vrijdag aanstaande steekproeven uit. Het is dus vooraf niet bekend op welke scholen gecontroleerd wordt. Bij kinderen die op deze dag zijn ziek gemeld, kunnen leerplichtambtenaren thuiscontroles uitvoeren.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Ben het er mee eens dat je je kind niet zomaar thuis kunt houden, maar eigenlijk zou elk kind twee dagen ‘vrij’ moeten kunnen nemen voor dit soort situaties. Mijn oma wordt 90 en dan kan ik officieel gezien die dag niet vrij krijgen voor mijn kinderen. Ook gaan wij elk jaar een weekend weg met familie. Huisjes heb je tot maandag, maar zondag gaan we dan al naar huis en leveren we twee kids af op maandag die niet helemaal zijn uitgerust.


  Maak melding

 2. als je bij de school optijd een verzoek voor een dag vrij doet wordt dit vaak wel aanvaard, de reden voor deze vrije dag moet natuurlijk wel een goede reden zijn, ziek melden voor vakantie vind ik een foute melding, hierdoor worden echte zieken de dupe.


  Maak melding

 3. hoe vaak vallen er geen lesuren op scholen uit omdat er een vergadering van de leerkrachten is of dat ze zelf een studiedag hebben.Dan krijgen ze pas op het laatst als het zover is als ouders en dat kan allemaal wel.Wanneer er voor leerkrachten een vergadering is kunnen ze toch zorgen voor tijdelijke vervangingbij wijze van spreken door pabo studenten die op het laatste jaar zitten kunnen ze ervaring opdoen


  Maak melding

 4. Dus als je op vrijdag je kind ziek meldt, loop je risico een bezoekje thuis te krijgen. Gevolg? Er wordt nu in de hand gewerkt dat men al een paar dagen eerder een kind “ziek” meld en ze dus niet 1 maar meer lesdagen missen. Tsja wat is nu wijsheid
  En wat betreft die studie dagen, plan die gewoon op een maandag of vrijdag ipv dinsdag en donderdag:). Is het luxeprobleem gelijk opgelost


  Maak melding

 5. Pieters wat een onzin wat je hier neer kalkt : ” dan krijgen ze pas op het laatst als het zover is als ouders en dat kan allemaal wel” ?? Te weinig onderwijs gehad misschien? De rest van je schrijven slaat ook helemaal nergens op.


  Maak melding

 6. Wow! Ik sta echt te kijken van de reacties hier!

  Je bent zelf aan kinderen begonnen: jammer dan! Kinderen een dagje vrij geven voor oma die 90 wordt. Nu gebeurt dat in de regel maar één keer…maar goed. Bij onze oma is het feestje gewoon in het weekend gegeven; dan kon iedereen erbij zijn. Of omdat het huisje tot maandag betaald is! Haha! Wat een onzin. Had je maar moeten doen voordat je aan kinderen begon of even wachten tot je kinderen oud genoeg zijn om alleen thuis te blijven. Tot die tijd gewoon zorgen, dat je kind weer op school is als er les gegeven wordt.

  Als je nu trouwerij van de ouders oid had genoemd was het al een ander verhaal geweest. Dat is iets wat doordeweek MOET. Maar een weekendje weg HOEFT niet tot voorbij het weekend te duren.

  Onderwijs is een waardevol iets! Verkwist dat niet!


  Maak melding

Reageer