D66 wil uitzetting Rodaan Al Galidi voorkomen

Zwolle – Naar aanleiding van mogelijke uitzetting van dichter Rodaan Al Galidi die in Zwolle woont, stelt D66 Zwolle vragen aan het college. De fractie hoopt hiermee dat de kans dat hij het Nederlanderschap krijgt een beetje groter wordt.

Rodaan Al Galidi werd geboren in Irak. In 1988 hij asiel aan in Nederland. Helaas haalde hij in 2011 (na een negen jaar lange procedure) voor de verkorte vrijstellingstoets die hij mocht doen (in plaats van een inburgeringscursus met afsluitend examen) 70 punten in plaats van de noodzakelijke 74. Is deze dichter / performer hiermee onvoldoende ingeburgerd, vraagt D66 zich af. Rodaan heeft inmiddels meerdere bundels en romans in het Nederlands geschreven. In 2007 was hij genomineerd voor VSB poëzie prijs en in 2011 ontving hij de Europese Unie Prijs Voor Literatuur voor zijn boek: De autist en de postduif. Rodaan is volgens D66 een groot schrijver met Europese erkenning en wil graag het Nederlands staatsburgerschap. De fractie vindt dat hij dit moet krijgen. "Wij zijn er trots op dat hij in onze gemeente woont. We hopen natuurlijk dat het college er net zo over denkt, en daarom stellen we aan hen de vraag of zij bereid zijn zich in te spannen voor zijn naturalisatie en welke middelen het college dan hiervoor ter beschikking heeft. Het kan immers niet zo zijn dat voetballers wel het Nederlanderschap krijgen op basis van hun kwaliteiten en deze prachtige dichter niet."

Artikel 45 vragen inzake naturalisatie R.S.J. Al Galidi

Overwegende:

Heer Al Galidi is woonachtig in Zwolle. hij werd geboren in Irak en studeerde aldaar als bouwkundig ingenieur af. Hij vroeg in 1988 asiel aan in Nederland.De procedure duurde 9 jaar. In 2007 kreeg hij een verblijfsvergunning in het kader van een algemeen pardon.

Hij heeft een verkorte vrijstellingstoets gedaan i.p.v. Een inburgeringscursus met afsluitend examen. Hij behaalde 70 punten i.pv. De noodzakelijke 74 punten. Inmiddels is hem namens Burgemeester en en Wethouders medegedeeld dat hij een ontheffing heeft gekregen voor het inburgeringsexamen. De heer Al Galidi is voldoende ingeburgerd is geoordeeld. Hij heeft inmiddels meerdere bundels en romans in het Nederlands geschreven. In 2007 was hij genomineerd voor VSB poëzie prijs en in 2011 ontving hij de Europese Unie Prijs. Voor Literatuur voor zijn boek: de autist en de postduif.

Volgens de fractie van D66 heeft hij hiermee aangetoond een groot Zwolse schrijver te zijn met Europese erkenning.
De heer Galidi wil graag het Nederlands staatsburgerschap.

De fractie van D66 heeft de volgende vragen:

1 is het college ook van mening dat we te maken hebben met een groot Zwols schrijver die op Europees niveau erkent wordt voor zijn literaire prestatie?
2 is het college van mening dat een literaire prestatie niet onderdoen voor voetbal talenten zoals we deze kennen bij sommige voetballers die op grond van hun kwaliteiten genaturaliseerd zijn?
3 is het college ook van mening dat voor naturalisatie van sporters geen andere eisen zouden moeten gelden dan voor naturalisatie van een bekroond schrijver?
4 is het college bereid om zich in te spannen voor de naturalisatie van de heer Galidi?
5 welke middelen staan het college hiervoor ter beschikking en wil het college deze inzetten

Namens de fractie van D66 Zwolle
Hans de Vries

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Een procedure van 9 jaar is schandalig. Iemand 9 jaar in onzekerheid houden vind ik geestelijke marteling. Hopelijk krijgt d66 ook een “woonakkoord” voor deze man voor elkaar.


  ⚠️ Meld

 2. Wat een vaag verhaal. Ik kan er geen touw aan vast knopen.

  Asiel aangevraagd in 1988 en een procedure van 9 jaar. Dan zit ik in 1997. Vervolgens valt hij in 2007 pas onder het generaal pardon (dus blijven?) en nu wordt hij toch weer uitgezet?

  Als de vragen van de inburgeringstoets ook zo ingeleid worden, dan snap ik wel waarom hij er niet uit kwam.

  Overigens vind ik wel dat het er niet toe moet doen of deze man een begenadigd dichter is of een fantastische timmerman/groenteboer of wat dan ook. Er wordt nu wel heel sterk op de schrijfkunsten ingezet.


  ⚠️ Meld

 3. Rodhan moet blijven! Niet alleen een zeer begenadigd schrijver en dichter, maar gewoon een fijne, sympathieke vent. Aanrader “De herfst van Zorro”.


  ⚠️ Meld

 4. Helemaal eens met 22:05…schandalig en mensonterend!

  De fractie hoopt hiermee dat de kans dat hij het Nederlanderschap krijgt een beetje groter wordt.

  met de topictekst en bedankt voor de tip El!


  ⚠️ Meld

 5. Belachelijk dat een persoon zo lang op uitsluitsel moet wachten en dat alles dan van 1 toets afhangt. Ik heb ook wel eens een toets Engels verknalt terwijl ik me prima in die taal kan redden. De ambtenaren moeten zich schamen.


  ⚠️ Meld

 6. Stel je eens voor

  Asiel aangevraagd in 1988 en een procedure van 9 jaar. Dan zit ik in 1997. Vervolgens valt hij in 2007 pas onder het generaal pardon (dus blijven?) en nu wordt hij toch weer uitgezet?

  dan zo’n inburgeringstoets niet beantwoorden zoals gewenst….dan te horen krijgen dat je een illegaal mens bent: donder maar weer op naar waar je vandaan komt!

  Zou, met aan zekerheid grenzende twijfel, ontsporen!


  ⚠️ Meld

 7. Als iemand een voorbeeld is voor de samenleving -als persoon zijnde- dan is het Rodhan wel!!
  Een fantastische, lieve, altijd geïnteresseerde, sociale, bescheiden man en een geweldige vader. Er zit echt geen greintje kwaad in deze man!
  Dus ja; Rodhan moet zeker blijven!!


  ⚠️ Meld

 8. Van mij mag die blijven.. Alleen begrijp ik een ding niet en dat is dat iemand hier sinds 1988 zit en dan is het dus 26jaar lang??
  Hoe kan het dan dat iemand na 26jaar niet eens minimaal aantal punten kan halen terwijl hij een dichter is??
  Kan wel fout zijn en zit hij hier sinds 1998?? Maar dan alsnog vind ik dat hij eralles aan moest doen om voor zijn examen te slagen..
  succes en sterkte toegewenst!!


  ⚠️ Meld

 9. Het mag er natuurlijk niet toe doen of deze man nu een goede dichter is of een goede huisvader het mag van alles zijn voor mij maar er zijn procedures die hij heeft moeten doorlopen en daar zal wel iets niet goed gezeten hebben.Ik ben het er mee eens dat het wel heel lang heeft geduurd dat alles maar men weet hoe de bureaucratie hier werkt bij deze instellingen.Als deze man straks wel mag blijven vind ik dat alle vluchtelingen met lange asielprocedures dat recht moeten krijgen.Er zijn er zoveel die goed zijn en al jaren op wachten dat ze definitief de status krijgen dat ze mogen blijven.Persoonlijk vind ik dat er internationaal aan gewerkt moet worden dat deze mensen weer veilig in eigen land van herkomst kunnen leven .Nederland raakt onderhand verzadigd met deze mensen en nu met de crisis komen er steeds meer problemen in de werkgelegenheid .


  ⚠️ Meld

 10. Hij is hier inderdaad sinds 1998, maar is nadien naar Antwerpen verhuisd. Zie: http://www.zebrart.be/artist.php?artist=5.
  Ik herinner me dat hij in die tijd minder op had met Nederland en Zwolle. http://www.destentor.nl/regio/zwolle/nederland-verliest-dichter-al-galidi-aan-belgië-1.2665836. Maar dingen kunnen veranderen.
  Maar goed: het moet inderdaad niet uitmaken wie je bent. En ook niet wie je kent. Want waar we de regels in het algemeen willen handhaven, willen we altijd uitzonderingen maken voor de mensen die we kennen en sympathiek vinden. Dat is heel begrijpelijk. Vandaar die regels om het onafhankelijk en toetsbaar te maken.
  Dus wie aan de spelregels voldoet, is welkom. De regels verbuigen op basis van schrijverschap lijkt sympathiek, maar doet onrecht aan al die anderen die die gave niet hebben.



  ⚠️ Meld

 11. Rodaan 5 jaar geleden:

  Nederland heeft voor hem afgedaan en Zwolle spant daarin de kroon. ,,De Nederlandse samenleving is psychisch ziek. En Zwolle is een christelijk dorp.???? De Hollandse ambtenarij en regelzucht maakten hem murw. ,,In Zwolle heb ik nooit gewoond, mijn lichaam was daar. Ik ben er als crimineel behandeld. Meestal zocht ik mijn rust in een park bij een kinderboerderij. Hoe vaak ben ik daar niet aangehouden door de politie. Ik had niemand vermoord, geen geit aangeraakt of kip gekust. In België zijn de mensen anders. Omdat ze katholiek zijn, en bovenal niet achter de regels aan lopen.????



  ⚠️ Meld

 12. En volgens mij worden die sporters niet genaturaliseerd, maar krijgen ze een verblijfsvergunning die samenhangt met hun contract. Als dat is afgelopen, loopt ook hun verblijfsvergunning af.


  ⚠️ Meld

 13. Bijzondere uitspraken over Nederland en Zwolle. Ik mag toch hopen dat hij verkeerd geciteerd is of dat alles uit zijn verband is getrokken.

  Ook ben ik benieuwd – als het wel zijn eigen uitspraken zijn – hoe vaak hij is aangehouden in het park bij de kinderboerderij en wat dan de aanklachten waren. Of is dit verteld met een vleugje dichterlijke vrijheid?

  Hoe dan ook – ondanks dat ik nog steeds geen touw aan het onsamenhangende artikel kan knopen – lijkt mij dat je met goed fatsoen geen andere oplossing kan bedenken dan dat deze man een verblijfsvergunning krijgt. 15 jaar (of misschien zelfs 25) van jojo-en doet een mens zeker geen goed.


  ⚠️ Meld

 14. Toen ik dit bericht las kon ik het haast niet geloven. Ben blij dat D66 zich hiervoor inzet en hoop met succes. Voor de mensen die hem nog niet kennen, loop eens langs de etalage van Waanders, daar hangt het vol met gedichten van hem.


  ⚠️ Meld

 15. Ook al zou er niet geheel aan de regeltjes voldaan zijn, het zou een schande zijn indien dichter Rodaan Al Galidi uitgezet zou worden.Niet alleen zouden we een geëerd dichter en schrijver verliezen maar tevens ons fatsoen. Mensen die onze samenleving verrijken, de taal kleur geven en de geest wakker schudden, verdienen mijns inziens hierin juist een ereplaats.

  Overheid, wees niet rigide, maar blijf redelijk. Gebruik uw verstand als regeltjes tot onredelijkheid leiden door toetsen die – hoe wrang ook in dit verband – op de lachspieren werken.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.