Windesheim ontvangt ambassadeur Zambia

Zwolle – De ambassadeur van Zambia, Grace M. Mutale Kabwe, opende gisteren bij Windesheim in Zwolle het eerste lustrum van de AfricaXperience. Zij bracht het belang van internationale praktijkervaring voor studenten onder de aandacht.. Zo’n honderd studenten hebben zich de afgelopen vijf jaar in Zambia ingezet in verschillende projecten. Daarnaast zijn er ook Windesheimstudenten actief in Ethiopië, Gambia, Suriname en Zuid-Afrika.

ambassadeur_zambia.jpg

De ambassadeur sprak met de voorzitter van het College van Bestuur van Windesheim, Albert Cornelissen, en ontmoette studenten en docenten die naar Chipata in Zambia gaan of er zijn geweest. Vervolgens opende ze verschillende workshops over de voorbereiding en het verblijf in Afrika en het werken in een project. Ook kwam in de workshops aan de orde hoe je je opgedane ervaringen kunt toepassen als je weer in Nederland bent. De docenten vonden het erg stimulerend om met de ambassadeur van gedachten te wisselen over de inzet van studenten in activiteiten zoals het werken met straatkinderen en jeugdprostituees, kinderen met een beperking, logopedie en taalverwerving. Afsluitend woonde de ambassadeur de reünie bij van de AfricaXperience voor oud-Zambiagangers.

De activiteiten in Zambia worden geleid door het bisdom van Chipata. Door de inzet van studenten kan het bisdom een aantal activiteiten beter uitvoeren. Zambiaanse betrokkenen krijgen de kans om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Bovendien beschouwt het bisdom de relatie met Windesheim als een teken van mondiale solidariteit. Voor Windesheim is het een manier om vorm te geven aan het opleiden tot waarde(n)volle professional. Studenten ervaren het contact met het bisdom en de uit te voeren activiteiten als een enorme verrijking.

Windesheim hecht aan internationalisering. Naast studentenuitwisseling in het kader van het Erasmus-programma en de mogelijkheid van internationale stages biedt Windesheim onder andere studenten de mogelijkheid om internationale ervaring op te doen in een Derde Wereldcontext.

Artikel delen:

Reageer