Rondleiding ‘penseelprinsessen’ uit Vrouwenhuis

Zwolle – In februari vinden in museum Het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt 53 te Zwolle  diverse rondleidingen plaats naar aanleiding van het bij uitgeverij Vantilt te verschijnen boek ‘1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.’ Het boek staat onder redactie van historicus Els Kloek en is het papieren naslagwerk van het door haar opgezette Digitaal Vrouwenlexicon, een internetdatabase met biografieën van vrouwen. Vijf van de 1001 gekozen vrouwen zijn ‘penseelprinsessen’ uit het Vrouwenhuis.

aleida_greve.jpg

Eén van de vrouwen is Aleida Greve (1670-1742), amateurschilderes en stichteres van het Vrouwenhuis. Op zaterdag 16 en woensdag 20 februari zijn er theaterrondleidingen waarin zij vertelt waarom zij en haar schildervriendinnen in het boek worden vermeld. Op donderdag 21 en zaterdag 23 februari vertelt kunsthistoricus en beeldend kunstenaar Saskia Zwiers waarom de vijf penseelprinsessen in het boek staan maar de zesde, de schilderes Eva van Marle, werkzaam rond 1650, niet meer mocht worden opgenomen.

Alle rondleidingen beginnen om 15.00 uur en duren ongeveer 45 minuten. De entrée voor een rondleiding is 4 euro en voor een theaterrondleiding 5 euro. Aangezien er 15 mensen mee kunnen, wordt aangeraden te reserveren op tel. 038-4224823. De ingang is aan de Voorstraat 46. Belangstellenden kijken op de website www.vrouwenhuiszwolle.nl of op www.1001-vrouwen.nl . Men kan ook voor een eigen groep een afspraak maken. |

Aleida Greve bepaalde dat na haar dood haar prachtige huis aan de Grote Aa tot een hofje voor bejaarde dames bestemd moest worden. Van 1742 tot 1984 werd het huis op deze wijze bewoond. Tegenwoordig is de begane grond een museum waar bezoekers door interieurs uit drie eeuwen, van 1680 tot 1980, worden rondgeleid. De verzameling 17de-eeuwse schilderijen gemaakt door de stichteres en haar familie is uniek in Nederland.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer