Lotte van Beek derde op 500 m. WK Allround

Zwolle – De Zwolse schaatster Lotte van Beek heeft zaterdag met een derde plaats op de 500 meter afstand tijdens het Essent ISU WK Allround in Hamar goede zaken gedaan. Ireen Wüst schaatste naar een tweede plaats. Christine Nesbitt ging met de zege aan de haal op de 500 meter. De Canadese klokte een tijd van 38,60.

Debutante Van Beek kwam na 39,45 over de streep. Wüst deed dat in een tijd van 39,35. Ook Diane Valkenburg reed een tijd onder de 40 seconden. De rijdster van Activia Danone finishte na 39,77 en werd daarmee zevende. Linda de Vries stelde een beetje teleur met een twaalfde plaats in 40,44. Claudia Pechstein, die lang twijfelde of ze wel van start zou gaan in Hamar, opende nog redelijk goed, maar een zwakke ronde brak de Duitse op. De wereldkampioene van 2000 moest zodoende in 40,68 genoegen nemen met een vijftiende plaats.

Samen met haar ploeggenote Marrit Leenstra was Lotte van Beek in Salt Lake City voor het Essent ISU WK Sprint. Van Beek was daar als reserve en vond in Amerika de vorm voor het Essent ISU WK Allround.

"Ik kwam heel goed terug uit Salt Lake City", blikt Van Beek terug op het toernooi waar ze niet in actie kwam. "Daar klopte het", concludeert ze desalniettemin. De rijdster van Team Van Veen had namelijk haar tijd op het snelste ijs ter wereld goed benut en in een out-of-competitionwedstrijd haar persoonlijk records op de 500 en 1000 meter aangescherpt en dat terwijl het een week eerder in het Canadese Calgary nog helemaal niet zo goed liep.

Toch zag haar coach, Jan van Veen, toen al dat Van Beek meer kans maakte om het Essent ISU WK Allround te halen dan zijn andere rijdster Leenstra. "Het heeft te maken met hoe je in je vel zit en hoe goed het gaat en ik zag in de trainingen dat Lotte beter ging rijden dan Marrit."

En op de terugweg vanuit Noord-Amerika was er geen twijfel meer bij Van Veen. "Ze kwam echt met een goed gevoel daar vandaan. Ik had al eerder tegen haar gezegd dat ze tot plaatsing voor het WK allround via de Gruno Bokaal in staat was, maar dat was toen zeker."

Ook bij Van Beek groeide dat besef. "Ik had er niet over nagedacht. Ik had tot dat moment de blik op de World Cup in Calgary gehad. Ik was heel erg wedstrijd voor wedstrijd bezig. Maar na Salt Lake City was dat anders. Ik dacht: het is mogelijk, ik ga het doen."

En Van Beek deed het ook. Met een aardige voorsprong won ze de selectiewedstrijd over 1500 en 3000 meter. "Ik liet weer zien dat ik een drie kilometer kan rijden. Ik was natuurlijk ook al wereldkampioen bij de junioren op die afstand, maar ik had het al een tijdje niet gedaan. Ik dacht wel: verrek, ik kan nu allrounden."

In mentaal opzicht heeft Van Beek de laatste weken de wind in de rug. Ze kijkt daarom met een open blik naar het Essent WK en is niet zonder ambitie. "Ik heb nog geen enkele vierkamp gereden dit seizoen en ook nog geen vijf kilometer." Omdat ze niet weet waar ze staat, ervaart Van Beek iets minder druk. "Het nu zelfs wel prettig dat ik het niet weet."

Toch legt ze zichzelf wel wat druk op. "Ik wil die laatste afstand wel halen", zegt Van Beek. "Maar uiteindelijk wordt de drie kilometer voor mij de sleutel. Ik moet hier gewoon het beste uit mezelf halen. Mijn doel is top acht. Daarbuiten zou ik mezelf tegenvallen."

Dat het Essent WK in het Vikingschip is, geeft Van Beek ook extra motivatie. "Ik vind het altijd leuk om op verschillende banen te komen en om dan een WK te rijden in een vol Vikingschip is spectaculair."

Bron: schaatsen.nl

Artikel delen:

Reageer