Off day voor VV Berkum

Zwolle – VV Berkum had zaterdagmiddag een off day. In en tegen Staphorst werd met maar liefst 5-1 verloren. Berkum kwam in het begin van de wedstrijd nog op 0-1 voorsprong via William Potkamp maar dat was van korte duur. Vooral Staphorst speler Roy Stroeve kreeg het op de heupen, en scoorde drie keer. Na ONS Boso Sneek en SVZW staat Berkum derde in de Hoofdklasse C. Doordat DVS ’33 Ermelo verloor staat Staphorst nu vierde en is Berkum tot op twee punten achterstand genaderd.

Berkum had zich zowel voor als na de winterstop met vaak prima voetbal en dito uitslagen naar een goede uitgangspositie en een tweede plek op de ranglijst in de Hoofdklasse C gewerkt, maar is in de uitwedstrijd bij Staphorst met beide benen op de grond gezet. De Zwollenaren kwamen nog wel op voorsprong maar werden daarna op alle fronten afgetroefd door de thuisclub, die met liefst 5-1 won. “We zijn niet aan ons eigen spel toegekomen, maar dat is natuurlijk ook de verdienste van Staphorst. We begonnen goed maar na onze voorsprong gaven we de goals weg en dat is teleurstellend. Het lukte ons niet om de bal in de ploeg te houden en rond te laten gaan,” constateerde Berkum-coach Roeland ten Berge.

In de beginfase hielden beide ploegen elkaar nog redelijk in evenwicht al kwamen daar vooralsnog weinig echt gevaarlijke situaties uit voort. Bijna uit het niets kwam daar na dik 20 minuten verandering in toen Berkum-middenvelder Jerrol Poot goed doorging op een lange bal en de Staphorster doelman Barry Reijs daarbij zo van zijn stuk bracht dat die de bal losliet. Die werd daarna een dankbare prooi voor William Potkamp, die Berkum op een wel wat fortuinlijke 0-1 voorsprong bracht. Daar konden de bezoekers echter niet lang van genieten, want enkele minuten later stond het al weer gelijk. Vanaf links werd de bal voorgezet en de toch niet al te lange Staphorst-spits Roy Stroeve kon koppend voor de 1-1 zorgen. Vanaf die gelijkmaker was Staphorst de dominante ploeg, die met veel inzet streed en bijna alle persoonlijke duels naar zich toetrok. Daarbij bleef routinier Stroeve, met veel ervaring in het betaalde voetbal en de topklasse, een constante plaag voor de Zwolse defensie. Direct na zijn gelijkmaker tikte hij een inzet nog net naast het Zwolse doel maar na ruim een half uur strafte hij balverlies in de Berkum-defensie efficiënt af en zorgde hij ervoor dat Staphorst met een verdiende 2-1 voorsprong kon gaan rusten.

De tweede helft was nog maar enkele minuten oud toen de misère voor de bezoekers grotere vormen aannam omdat de ongelukkige Berkum-verdediger Dennis Horstman de bal in zijn eigen doel werkte: 3-1. Berkum zette daarna wel aan maar kwam op de beslissende momenten vaak net te kort en leed ook nogal wat balverlies door slordige passes. Toch leken de Zwollenaren dichtbij een aansluitingstreffer toen Karim Chengachi een kwartiertje voor het einde in het strafschopgebied onderuit ging en velen een penalty voor Berkum verwachtten. Scheidsrechter Gils en zijn assistent wezen die claim echter resoluut van de hand, en voor Berkum was het nog vervelender dat Chengachi bij die actie geblesseerd uitviel, zodat de bezoekers de rest van de wedstrijd met 10 man verder moesten. Vrijwel onmiddellijk daarna profiteerde Stroeve van de onrust in de Berkum-gelederen met zijn derde goal van de middag, 4-1, en kort voor het einde liep Staphorst nóg verder uit. Berkum-keeper Mathijs Bouwhuis slaagde er niet in de bal naar behoren weg te werken en invaller Lars Röben strafte dat direct af, waarmee een pijnlijke en ontnuchterende 5-1 nederlaag voor Berkum een feit was. “Zulke dingen horen bij het voetbal, daar loop je een keer tegenaan. Volgende week staan we er weer,” was de nuchtere reactie van Berkum-trainer Ten Berge na afloop. Zijn ploeg zal die revanche dan wel moeten realiseren tegen een niet geringe tegenstander, want komende zaterdag neemt Berkum het in Zwolle op tegen koploper ONS Sneek.

Staphorst-Berkum, 16 februari 2013

Eindstand: 5-1 (2-1)

Doelpunten: 24. William Potkamp (0-1), 27. Roy Stroeve (1-1), 35. Roy Stroeve (2-1), 49. Dennis Horstman (3-1) (e.d.), 77. Roy Stroeve (4-1), 86. Lars Röben (5-1)

Gele kaarten: Dennis Horstman (Berkum), Martijn Brakke, Martijn Bakker (Staphorst)

Opstelling Berkum: Mathijs Bouwhuis, Dirk Muis, Jason Huisman, Kees Dorgelo (46. Jeffrey Pohowainjaan), Dennis Horstman (74. Youp Kok), Yassine Assa, Jerrol Poot, Felix Hermsen (46. Chris van der Meulen), Frank Hoolsema, William Potkamp, Karim Chengachi

Opstelling Staphorst: Barry Reijs, Ewald Koster, Roelof de Jong, Hermen Hogenkamp (69. Lars Röben), Martijn Bakker (74. Mark Schra), Frank Kuurman (Rurik Wind), Rob Mijnheer, Martijn Brakke, Roy Stroeve, Harm Jan Tip, Derrick Timmerman

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer