Overval op buschauffeur roept vragen op

Zwolle – De provinciale fractie van de SP heeft schriftelijke vragen gesteld over de sociale veiligheid in het openbaar vervoer. Aanleiding is de overval op een buschauffeur in Zwolle afgelopen zondag, de derde op die lijn in korte tijd.

De chauffeurs voelen zich steeds onveiliger en vragen Syntus om meer maatregelen te nemen om de veiligheid te vergroten. Zo willen ze graag meer toezichthouders en minder geld in de bus. Ook landelijk vraagt FNV aandacht voor de onveiligheid in het openbaar vervoer omdat zij merken dat daar steeds vaker op bezuinigd wordt bij vervoerders en overheden. SP-woordvoerder Marianne Breedijk: "De chauffeurs maken zich terecht zorgen over de veiligheid en vragen Syntus daarom om maatregelen. De provincie is echter de opdrachtgever van Syntus dus ik wil daarom heel graag weten wat er in die opdracht aan Syntus hierover is vastgelegd. Is er bijvoorbeeld een minimumniveau aan toezicht en preventie afgesproken en wordt dat nageleefd? Als blijkt dat het niveau aan toezicht nu te laag is, moeten partijen met elkaar in gesprek over hoe dat omhoog kan". De SP wil verder graag weten hoeveel toezichthouders er nu zijn voor Midden-Overijssel, of het aantal incidenten in dit gebied is toegenomen en of de provincie bereid is om mee te werken aan een convenant tussen vervoerders, gemeente en provincie over de sociale veiligheid in bus en trein.

Artikel delen:
Reacties 27
 1. Misschien een tip zoals het in Amerika gaat: de meeste reizigers betalen met de chippas, gelijk zoals het hier gaat. Een aantal mensen schaffen niet zo’n pas aan omdat ze dit niet durfen, of omdat ze te weinig met de bus reizen of gewoon als toerist uit een ander land komen.
  Deze mensen kunnen net als hier gewoon nog cash betalen, maar nu komt het grote verschil: je moet daar met gepast geld betalen en dit niet aan de chauffeur geven maar in een vastgelast apparaat deponeren voor op het dashboard. Kost een rit bijvoorbeeld 2 dollar, stop je het geld in de gleuf en komt je kaartje eruit. Hier geldt de regel dat als je geen 2 dollar hebt je er meer in moet stoppen waarnaar er geen wisselgeld komt. Dan had je maar een chipkaart moeten aanschaffen. Het heeft daar dus geen enkele zin om een chauffeur te overvallen, hij hij simpelweg geen geld en geen sleutel van het apparaat dat muurvast is gelast op het dashboard. Simpele en goedkope oplossing.


  Maak melding

 2. @mike
  Lijkt me een prima oplossing.

  Het naïeve moet verdwijnen. We leven in Nederland en ook in Zwolle in de grote mensen wereld, met meedogenloze types die voor een paar euros je aan het mes wensen te rijgen of je ramen met grof geweld ingooien.

  Hier om mij heen trillen de ramen nogna van de inbraakpogingen en kon even verderop maar net op tijd de deur worden dichtgedrukt, op de drempel was de voet al geplant, voordat ongure types met vreemde tongval verder kwamen.
  Het is zoals de bekende criminoloog Hoefdragers al 15 jaar verkondigt: We leven in de moderne middeleeuwen.
  En we worden constant-dag en nacht- geobserveerd door de crimineel.

  De Zwolse politie heeft het over: ” het over de plinten klotsen van het aantal inbraken” , alleen al in januari 2013 waren dat in de stad Zwolle 116 !!!

  Meer toezichthouders lijkt aardig, maar kan nooit op tegen de crimineel die de hele dag en avond tijd heeft om dát ogenblik te kiezen, als de chauffeur alleen rijdt en kwetsbaar is.


  Maak melding

 3. Of de daders moeten zodanig hard aangepakt dat ze er wel tig keer over nadenken voor ze zoiets stoms doen. Het voelt bij mij niet goed om alles maar dicht te timmeren en onvriendelijker te maken voor de normale gebruikers, terwijl het schorem een nieuwe ‘melkkoe’ gaat zoeken. Vervolgens moet dat weer dichtgetimmerd worden, enz….

  Dus: hoge pakkans en stevig straffen.


  Maak melding

 4. wimpie, meen je dit allemaal nou serieus?

  116 inbraken klinkt veel, alleen wonen er in Zwolle 122.000 inwoners dus per 1000 mensen is er 1 inbraak geweest, wat natuurlijk ook vervelend is, maar ik heb een beetje het gevoel dat je doordraafd.

  En we worden allemaal geobserveerd dag en nacht? Je slaat een beetje te ver door denk ik, want zo onveilig is Nederland niet, er gebeuren een aantal zaken, maar als ik jou moet geloven is dit de middeleeuwen, en moet je elke seconde wantrouwend zijn. 😉


  Maak melding

 5. Het feit blijft dat Nederland is veranderd door allerlei culturen.
  We krijgen het leuke ervan mee maar ook zeker de shit.
  Dat moeten we dan maar accepteren hoe wrang het ook is dat de meeste mensen in dit land het hoofd omdraaien en de werkelijke problemen niet zien.


  Maak melding

 6. Het heeft niks met ”hoofd om draaien” te maken.
  Iedereen heeft een hekel aan criminaliteit, en politie en justitie is er om dit zoveel mogelijk te bestrijden.

  Wat wil jij dan doen? met zijn alle gaan discrimenen, want ja anders ben je een links persoon, of je steekt je hoofd in het zand.

  En Nederland heeft eeuwen lang al verschillende culturen gehad, het hoort bij Nederland, het hoort bij het verleden.

  Tegenwoordig is het een hype om maar anderen aan te kijken, en onderbuikgevoelens te kweken.

  En of ik het niet zie? Ik heb mijn halve leven in Amsterdam Zuid Oost gewoont, en ook daar zijn de meeste mensen normaal, alleen overal heb je uitschot van, tussen elke groep, ook bij de Nederlandse groepen, criminaliteit moet je nooit accepteren, maar generaliseren en mensen op afkomst beoordelen is al helemaal niet te accepteren.


  Maak melding

 7. Nou dit is typisch weer het hoofd omdraaien Holtenbroek, ik heb jarenlang in Kraaienest gewerkt en weet dus echt wel waar ik over praat,met mijn Turkse Antilliaanse en Kaap Verdische collega”s.
  Zeer goedkoop om gelijk met de term discriminatie te smijten.
  Door zulke termen zakt dit land nog verder af.


  Maak melding

 8. Dat is inderdaad niet het beste deel van de Bijlmer, maar ook de oude hopi boy gebeuren is niet meer zoals het was, het is verbeterd, en ook veel anderen delen van Zuid Oost zijn tegenwoordig niet anders dan een gemiddelde nieuwbouwwijk.

  Er zijn wel problemen inderdaad, maar ik zie niet hoe die proberen opgelost kunnen worden met het aanwijzen van verschillende groepen, een effectie aanpak wat dat ook mag zijn, lijkt me gewenster.


  Maak melding

 9. Ik vind die term van jou heel erg Holtenbroek discriminerend ,en dan zeggen er zijn wel problemen,schei uit het is alleen maar problemen, 98 procent van deze bevolkingsgroepen werkt niet.Hoe gaan we dit oplossen?Inderdaad 30 jaar terug hadden we al de botte bijl er in moeten zetten,maar helaas dat is nu te laat.


  Maak melding

 10. 98 procent heeft volgens jou dus in Amsterdam Zuid oost een uitkering? Dit is weer redeneren vanuit je onderbuik. Of heb je hier cijfers van?

  Als iemand generaliseert, of discrimineert bent u dat, en ik niet.
  Ik heb met veel plezier daar gewoond, en de criminaliteit is niet erger tegenwoordig dan in anderen deelgemeentes van Rotterdam.

  Het enige verschil zit hem erin dat er een etnische minderheid woont, maar de problemen in de Bijlmer zijn niet anders als elders, overal zijn problemen en de Bijlmer gaat er al jaren op vooruit, kijk verder dan je neus lang is.


  Maak melding

 11. Trixie, ik geloof geen biet van die 98%. Het siert je niet, wanneer je absurde cijfers verzint om je statement kracht bij te zetten. Tenzij je het onderzoek kunt linken natuurlijk, waarin je percentage onderbouwt wordt.


  Maak melding

 12. Maar als je niet werkt, ben je dan ook gelijk een potentieel overvaller? Met de huidige crisis zijner dan wel behoorlijk wat bij gekomen:o?


  Maak melding

 13. 1stejohn lijkt me niet.

  Het zijn overwegend altijd kansloze allochtonen/autochtonen mensen zoals ook bij dit geval met de bus die overvallen veroorzaken.

  Of echte criminelen, maar het lijkt me niet dat als je werkloos bent geworden, je dan maar even een bank overvalt

  Dat het met de crisis erger lijkt geworden, kan te maken hebben met de jeugdwerkloosheid, maar zeker weten kan je natuurlijk niet.

  Ik heb trouwens vorige zomer een overval voorkomen, een jongen en die was gewoon Nederlands, niet dat kleur er toe doet maar om even aan te geven dat het niet alleen mensen zijn die allochtoon zijn, die was met voorberedingen bezig uit zijn verhalen, en toen heb ik mooi de politie ingeschakeld.

  Nu zit hij in een werktraject.
  Hopelijk nemen de overvallen af, maar dat hoopt iedereen, en ik hoop dat er niet op politie bezuinigd gaat worden.


  Maak melding

 14. @trixie, ik vind het schandalig dat je de koningin haar naam op deze wijze gebruikt! “onze”koningin discrimineert niet. En dat is wat u wel doet op een verkapte manier net als die blonde Geert. Ik hoop dat hij Australie niet meer uit komt, scheelt ons een hoop belasting centen aan beveiliging.


  Maak melding

 15. Wat heeft Geert Wilders hier nu weer mee te maken?Lekker een zinloze discussie aanslingeren op dit weblog Ewout.O ja dat woord discriminatie word hier wel heel vaak te pas en te onpas gebruikt,lekker goedkoop.


  Maak melding

 16. In mijn ogen veel, hij voert ook vaak zinloze discussies. Gezien jou reactie,s op bijv Holtenbroek1990 kwam ik tot deze conclusie. Lekker goedkoop scoren.


  Maak melding

 17. Vertel mij dan maar eens wie in de politiek wel een zinnige discussie voert.Ik ben benieuwd Ewout.Je bent wel heel snel met je conclusie dat dan wel weer.Vaak komt dat over als goedkoop tot zeer goedkoop.


  Maak melding

 18. Goedkoop is vaak duurkoop. Ik heb alleen maar Uw Schrijven gelezen op bepaalde nieuws- items op dit mooie WLZ. Bijv richting mul, 1steJohn en Holtenbroek1990 en van daar uit mijn mening gevormd. Mijn excuses nog voor het woord scoren trouwens en de vergelijking met G.Wilders. Al denk ik niet dat hij ons uit deze crisis kan helpen, maar dat is mijn persoonlijke mening.


  Maak melding

 19. Ik zie alleen maar een discriminatie discussie>:(. Hier is de buschauffeur niet mee geholpen. Ik denk dat de buschauffeurs het recht moeten krijgen om pepperspray binnen hangbereik te hebben zodat ze dit mogen gebruiken bij een overval.:D:D


  Maak melding

 20. @oke
  Heb je niets aan, als een overvaller weet dat buschauffeurs pepperspray bij zich hebben slaan ze bij een overval waarschijnlijk direct met een knuppel op hem in om te voorkomen dat hij deze spray kan gebruiken.

  Als je als meisje ‘s-avond alleen over straat moet, dan kan ik me een busje pepperspray goed voorstellen, niet als het gaat om een paar euro van je werkgever, dan zet je je eigen leven niet op het spel.


  Maak melding

Reageer