Nieuwe visie op peuterspeelzaalwerk

Zwolle – Alleen Ouders die geen recht hebben op een kinderopvangtoeslag kunnen in de toekomst  gebruik maken van plaatsen in peuterspeelzalen die door de gemeente betaald worden. Ouders die wel recht hebben op een kinderopvangtoeslag kunnen gebruik maken van de ongesubsidieerde plekken op de peuterspeelzalen. Dit voornemen werkt het college uit in een nota over de toekomst van het peuterspeelzaalwerk.

“Voor gezinnen waarin bijvoorbeeld één van de ouders werkt, is het financieel lastig om hun kind naar de peuterspeelzaal te laten gaan. Terwijl dit voor de ontwikkeling van het kind wel heel belangrijk is. Door de gemeentelijk gefinancierde peuterspeelzaalplekken voor hen te bestemmen is het ook voor deze kinderen mogelijk om al op jonge leeftijd te leren”, aldus wethouder Filip van As. “Deze gezinnen betalen wel een inkomensafhankelijke bijdrage voor een peuterspeelzaalplek.”

De nota jeugdbeleid, de wet OKE (Ontwikkelkansen door Kwaliteit en Educatie), de afname van de vraag naar peuterspeelzaalwerk en de gewijzigde financiële context zijn de aanleiding voor de gemeente Zwolle om de organisatie van en de visie op het peuterspeelzaalwerk tegen het licht te houden.

De komende maanden worden verschillende scenario’s uitgewerkt. Uitgangspunt daarbij is steeds dat de groepen zijn samengesteld met peuters waarvan één of beide ouders werken en waarvan de ouders niet werken. Naar verwachting is de nieuwe visie op het peuterspeelzaalwerk rond de zomer klaar.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. hmmm.. best bijzonder om te lezen, dat de wethouder dit vanuit een pedagogische invalshoek bekijkt: ‘Het is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind’.
  Wij als ouders met recht op kinderopvangtoeslag, brachten ons kind naar de opvang van Doomijn in de buurt. Wij kregen die toeslag, logisch, omdat de opvang anders voor ons niet te betalen was. Helaas voor ons was de belasting echter nogal traag met het betalen van die toeslag. Resultaat: Wij betaalden alleen de eigen bijdrage, en het deel van de belastingdienst liet behoorlijk op zich wachten. Wij konden aantonen dat we het geld niet achterover hadden gedrukt of schulden hadden bij de belastingdienst, maar Doomijn bleef erbij dat, wanneer de belastingdienst niet over de brug kwam, wij dit deel zelf maar moesten voorschieten. Helaas hadden wij geen goed gevulde oude sok, en lukte ons dit niet. Herhaaldelijk probeerden wij de situatie aan Doomijn uit te leggen, maar het mocht niet baten. Ons kind moest van het kdv af. Helaas kon hij ook niet, toen hij enkele maanden later (en de toeslag nog steeds niet binnen was) tweeënhalf was, naar de peuterspeelzaal, want: We hadden een fikse betaalachterstand.
  Ruim een half jaar kon onze zoon niet bij Doomijn terecht. Er werd een incassoprocedure gestart door Doomijn. Uiteindelijk afgelopen januari is er contact geweest tussen belastingdienst en Doomijn, en werd toegezegd dat alles betaald werd. (Konden beide partijen niet eerder bedenken kennelijk) Echter, door beschreven nalatigheid van de belastingdienst moesten wij veel rente en administratieve kosten betalen bovenop de kosten van de opvang. Doomijn vindt dat zij goed gehandeld hebben door ons kind de toegang te weigeren, wij konden immers ook wanbetalers zijn en nee, dit konden zij niet van iedere client gaan checken. Misschien dat mijnheer van As uit kan leggen aan Doomijn dat door dit geweldige beleid kinderen een belangrijk stuk ontwikkeling mislopen. Kinderen zijn voor hen niets meer dan een debiteurennummer.


  Maak melding

 2. Terwijl dit voor de ontwikkeling van het kind wel heel belangrijk is.

  Ja, het is namelijk bewezen dat voor het hele kdv gebeuren, mensen opgroeiden voor galg en rad… allemaal…


  Maak melding

 3. Toen wij onze dochter aanmeldde bij een Domein peuterspeelzaal, was er net een pilot dat we zelf de toeslag moesten halen bij de belastingdienst. Net voordat onze dochter zou beginnen meldde men dat. Maanden hebben wij het zelf voor geschoten. Het systeem werkt dus niet en de peuterspeelzaal wordt als opvang gezien, terwijl dat het niet is. Toen veranderde de regels dat je je kind niet meer mag wegbrengen als dat 1 persoon werkt. Ik werk maar 14 uur en had 1 dag gewone opvang. Met de peuterspeelzaaluren bleef ik net onder het aantal uren waarop toeslag verkregen worden, maar ik moest Domein hier op attent maken. Hier hadden ze totaal niet aan gedacht. Dus maak het lekker weer inkomensafhankelijk om deze voorziening te houden. Hier in Zuid gaat het slecht met de peuterspeelzalen…


  Maak melding

Reageer