Dikke vrouw moet afvallen voor zwangerschap

Zwolle – Vrouwen met overgewicht (obesitas) hebben veel meer moeite om zwanger te worden dan vrouwen met een normaal gewicht. Ook treden door obesitas tijdens de zwangerschap vaker complicaties op. Onderzoek van UMCG-promovendus Walter Kuchenbecker laat zien hoe belangrijk het voor deze vrouwen is om af te vallen als zij zwanger willen worden. Kuchenbecker werkt als gynaecoloog in de Isala klinieken te Zwolle. Hij promoveert op woensdag 27 februari aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Veel vrouwen met obesitas en verminderde vruchtbaarheid hebben grote moeite om af te vallen en houden zich slecht aan gestructureerde leefstijlprogramma’s (gezond eten, regelmatig bewegen), zo stelt Kuchenbecker vast. Zij hebben moeite om gewicht te verliezen en staken vaak hun pogingen om hun leefstijl te verbeteren. Omdat bij vrouwen met ernstig overgewicht veel meer zwangerschapscomplicaties optreden, zouden zij geen vruchtbaarheidsbehandeling aangeboden moeten krijgen, aldus de promovendus. Fertiliteitklinieken zouden deze vrouwen intensieve begeleiding moeten aanbieden om alsnog af te vallen. Toename van buikvet en vooral het vet om de darmen (intra-abdominaal vet) spelen een belangrijke rol in de vrouwelijke vruchtbaarheid. Bij vrouwen die niet ovuleren en het polycysteus ovarium syndroom hebben, leidt afname van intra-abdominaal vet tot herstel van de ovulatie, zo stelt Kuchenbecker verder vast. Ook concludeert hij dat het meten van intra-abdominaal vet met behulp van echografie een betrouwbare, goedkope en op veel plaatsen beschikbare manier is om de effecten van intra-abdominaal vet op de voortplanting bij vrouwen te bestuderen.

Curriculum Vitae |

Walter Kuchenbecker (Zuid-Afrika, 1962) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Pretoria. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Kuchenbecker werkt als gynaecoloog in de Isala klinieken te Zwolle. De titel van zijn proefschrift is “Obesity and female infertility”.

Artikel delen:
Reacties 25
 1. Niet fijn om als een … te zijn maar sommige vreten zich zelf zo vol dat ze niet eens meer normaal kunnen ademen…
  dames het beste toegewenst!!;)


  Maak melding

 2. Denk dat er wel meer nodig is. De WHO waarschuwt dat er straks meer mensen dood gaan aan de gevolgen van ziektes als gevolg obesitas dan aan natuurrampen en epidimieen etc..  Maak melding

 3. @Tsja, als mensen op basis van hun gewicht moeten worden uitgesloten van het levensgeluk van het mogen krijgen van kinderen, dan vind ik degene die dat stelt een naaier.
  En wat ik zo iemand wens geeft het eerste woord in de titel al aan.


  Maak melding

 4. Het gaat er hier om dat als je overgewicht hebt, je minder snel/geen vruchtbaarheidbehandeling zult krijgen. Ik snap het belang, maar waarom dit bericht zo plaatsen? Kan veel mensen kwetsen en is weinig subtiel inderdaad. Voor de arts is het heel normaal, hij promoveert, voor een patient is dit anders…..


  Maak melding

 5. Inderdaad kiest vrijwel niemand er voor om dik te zijn, daarom is de titel aan die Zuid-Afrikaanse gynaecoloog gericht.
  Maar zijn jullie soms bang voor die enge en aparte koppen?
  Moet dat soms het volgende criterium worden om IVF te weigeren, enge aparte koppen?
  Apartheid is al afgeschaft.
  Zelfs in Zuid-Afrika.


  Maak melding

 6. Ohh jjr je bent er bekend mee? Ergens snap ik je wel…
  Aan de andere kant snap ik ook de discussie dat je zelf invloed hebt op je levensstijl (bijv topsporters, mensen met eetstoornissen of wat te denken van roken of zelfs erger drugs) en dat dit allemaal enorme invloed heeft op je vruchtbaarheid en dus op de kans van slagen. Wil je een betere kans van slagen dan kan je daar dus zelf invloed op hebben. Maar zo simpel is het vaak niet helaas…


  Maak melding

 7. er is een wezenlijk verschil tussen een ‘bewuste’ keuze voor een ongezonde levensstijl, waar jezelf invloed op hebt, en allerlei andere redenen waarom mannen of vrouwen overgewicht hebbeb, denk bijv. aan medische aandoeningen. hier kies je niet zelf voor lijkt mij..  Maak melding

 8. Johanna, ik denk dat er dan echt wel rekening mee wordt gehouden hoor. Dat is een heel ander verhaal en ik denk dat dit onderzoek daar dus niet over gaat.


  Maak melding

 9. Nou volgens mij gaat het puur om de feiten dat ernstig overgewicht onvruchtbaarheid ?n zwangerschapscomplicaties kan veroorzaken en afvallen daarom veel wenselijker is dan (direct) een vruchtbaarheidsbehandeling.
  Als de feiten zo liggen dan mogen die genoemd worden lijkt me; dat kan mensen vooruit helpen. Het is vast niet de opzet geweest om vervelend te doen over ‘dikke’ vrouwen of hen te discrimineren. Ook wordt genoemd dat het belangrijk is dat zij intensieve begeleiding krijgen bij het afvallen.  Maak melding

 10. Inderdaad kiest vrijwel niemand er voor om dik te zijn

  Misschien niet bewust, maar de meeste te dikke mensen, zijn te dik omdat ze teveel eten en/of te weinig bewegen. Lijkt me wel een keuze.

  En voordat er iemand begint te miepen, ja, je kunt ook te dik zijn door een ziekte, maar dat is maar een zeer kleine groep.


  Maak melding

 11. @japser
  Vaak hebben mensen omstandigheden waardoor ze veel gaan eten, omstandigheden die ze niet met een eigen keuze kunnen veroorzaken / veranderen. Het is niet altijd ‘fun’ eten en dik worden.

  Net als alcohol, door omstandigheden wordt drinken een vlucht en tot een verslaving. Niet iedereen heeft zoveel discipline, en niet op alle momenten dezelfde discipline. Mensen zijn aan de raarste dingen verslaafd door eigen zwakte en omstandigheden.

  Neemt niet weg dat er uiteindelijk wel iets aan te doen is.
  Maar soms is de wil er ook niet vanwege andere problemen die groter zijn.  Maak melding

 12. @hajo klopt allemaal. Neemt niet weg dat het wel een keuze is. Het is niet dat ze per ongeluk teveel eten, of per ongeluk niet sporten.

  En ik weet waar ik over praat met mijn lichte overgewicht en verslavingsgevoeligheid.


  Maak melding

 13. Voor de meeste. Ik had de mensen met een dikmakende ziekte al uitgesloten, is een kleine groep.

  De rest van de mensen maakt een (on)bewuste keuze om niet te sporten en/of om teveel/ongezond te eten.

  En dan heb ik het over volwassenen he.


  Maak melding

 14. Ik vind het dan ook niet verantwoord om de mensen die nog zo in de knoop met zichzelf zitten dan maar te helpen met een zwangerschap. En hetzelfde geld voor drugsverslaafden.
  Eerst goed voor jezelf kunnen zorgen en dan pas voor een ander.


  Maak melding

Reageer