Grote Russen in Zwolse huiskamers

Zwolle – Tsjechov, Peter en de wolf, Gogol, het zijn enkele van de grote Russen die op zondag 10 maart de Koestraat aan doen tijdens het huiskamertheaterfestival Russische verhalen. Een unieke kans om te genieten van deze grote werken in een kleinschalige setting. 

Bezoekers worden onder leiding van een gids meegenomen op een speciale route langs diverse huiskamers en bijzondere locaties in de Koestraat. In de woonkamers staan de artiesten klaar om het publiek mee te nemen op een wereldse reis vol verhalen en muziek uit Rusland. In 2013 is het Nederland-Rusland jaar en draait het om de brede en lange samenwerking tussen Nederland en Rusland.   Drie route

’s Ochtends trapt om 11.30 uur meesterverteller Stan Fritschy af, met een speciale Russische sprookjesroute die start vanaf de Sassenpoort. Op bijzondere plekken in de stad vertelt Stan verhalen uit het verre Rusland. Zowel geschikt voor volwassenen als kinderen.Vanaf 13.30 uur verzamelen de bezoekers zich bij theater Odeon. Om 14.00 uur gaan twee wandelroutes van start, langs de huiskamers in de Koestraat. Het publiek heeft de keuze uit twee routes; Annah en Boris.

Bij route Annah wordt het publiek getrakteerd op het strijkkwartet van jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel met Russische Werken. Ook gaan ze luisteren naar Nico van Riessen die de Tsjechov-monoloog ‘Over de schadelijkheid van tabak’ brengt. Tot slot speelt het Braamtheater de eenakter van Tsjechov ‘de Beer’.Kies je voor route Boris, dan maak je kennis met Peter en de wolf van Prokofjev uitgevoerd door Gert Jan van Weerd. Reinier van Mourik brengt de theatermonoloog ‘Dagboek van een gek’ van Gogol en het Slavisch Byzantijns Koor zingt Russische liederen.

Onderweg brengen de dichters van de Gedichtenmakelaar onverwachte Russische poëzie op straat.

Het festival is een unieke kans om de Russische werken in de originele ambiance te zien. Immers, de meeste Russische werken zijn gemaakt voor huisconcerten en huistheaters. De eenakters van Tsjechov bijvoorbeeld werden in 1888 geschreven door de toen 18-jarige Tsjechov voor amateurs uit de buurt. Pas tien jaar later kwamen de grote stukken waarmee hij wereldberoemd werd.

Kaartverkoop

Kaarten voor de verhalenroute van Stan Fritschy koop je ter plekke onder de Sassenpoort en kosten zes euro. Kaarten voor de wandelroutes Annah en Boris bestel je eenvoudig online bij Odeon de Spiegel en kosten 12 euro. Telefonisch reserveren kan ook: 038 428 8288.
De organisatie is een samenwerking tussen stichting Met man en muis en Odeon De Spiegel Theaters. Ook meesterverteller Stan Fritschy en Ervaarmakelaar Marieke van Bolderen zijn nauw betrokken bij de organisatie.

Artikel delen: