Eindelijk een beeld van Joan Cele in Zwolle

Zwolle – Burgemeester H.J. Meijer heeft donderdag een beeld van Joan Cele onthuld. Het 2,30 meter hoge bronzen beeld en acht ommringende vloerpotten heeft een plekje gekregen op de Celepleintje. Kunstenaar Eric Claus vervaardigde in opdracht van Stichting Lions Helpen het beeld van de bekende Zwollenaar.

28-02-2013_onthulling_beeld-joan_cele-celeplein-burg.meyer_05.jpg

Er is een Celestraat, een Celeplein, een Celepoortje, maar een beeld van Cele was er nog nooit in Zwolle. Het idee voor het beeld onstond ongeveer 10 jaar geleden door Lionsclub Zwollerkerspel. Via een Charity Diner werd geld voor het beeld ingezameld. Donderdag gaven Marcel van Vilsteren en Peter van der Eijk het beeld namens Lionsclub Zwollekerspel aan Zwolle cadeau. De kosten van fundering en plaatsing nam de gemeente voor haar rekening. Bijzonderheid is dat het beeld wordt omringd door acht vloerpotten. Deze stellen leerlingen voor.

28-02-2013_onthulling_beeld-joan_cele-celeplein-burg.meyer_02.jpg

28-02-2013_onthulling_beeld-joan_cele-celeplein-burg.meyer_03.jpg

28-02-2013_onthulling_beeld-joan_cele-celeplein-burg.meyer_07.jpg

Via Lees verder meer foto’s…

Joannes Cele staat in de geschiedenis van het Nederlandse schoolwezen te boek als een zeer bekwaam onderwijzer en opvoeder, als een man van stipte orde en strenge tucht. Ook aan zijn medeonderwijzers stelde hij strenge eisen; zij moesten hun leerlingen tot voorbeeld zijn in vlijt, gehoorzaamheid, ingetogenheid en andere deugden. Veertig jaar heeft hij aan het hoofd der Zwolse school gestaan. Zijn lijfspreuk was: ‘Het hemelrijk wordt niet veroverd door veel weten en veel spreken, maar door werken en door weldoen’. Niet alleen als voortreffelijk onderwijzer wordt Cele genoemd, maar ook als ‘hersteller der geleerdheid’ en als bevorderaar der beschaving. Ook was hij stichter van een belangrijke bibliotheek. In de Heilige Schrift was hij zeer ervaren. Voorts staat hij bekend als hervormer van het kerkgezang en als bekwaam organist. Hij overleed 9 Mei 1417, in de ouderdom van ongeveer 70 jaar, en werd in het door hem geliefde klooster Windesheim begraven.

28-02-2013_onthulling_beeld-joan_cele-celeplein-burg.meyer_06.jpg

28-02-2013_onthulling_beeld-joan_cele-celeplein-burg.meyer_04.jpg

28-02-2013_onthulling_beeld-joan_cele-celeplein-burg.meyer_01.jpg

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Fotograaf Harry, zoals we van je gewend zijn heb je het hele gebeuren weer meesterlijk in beeld gebracht.
    Maar wie is die rare vent die zo dom door dat gat staat te grijnzen?;);)


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.