Aannemer herstelt knik in Rodetorenbrug

Zwolle – In antwoord op raadsvragen van D66, over een zichtbare knik in de nieuwe Rodetorenbrug, laat de gemeente Zwolle weten dat eigen mensen en de architect, die overigens vindt dat er over het algemeen goed werk is geleverd, kort na plaatsing van de brug enkele zaken hebben opgemerkt die verbeterd dienen te worden. De knik in de boog zal voor rekening van de aannemer hersteld worden.

rodetoren_brug_knik.jpg

Gemeente Zwolle: "Begin dit jaar is de brug nauwkeurig ingemeten en die inmeting is vergeleken met het 3D model. De architect spreekt over twee soorten afwijkingen. De meting toont “absolute” afwijkingen aan waarmee afwijkingen worden bedoeld van de grote lijn van het theoretisch profiel. Hoewel die afwijkingen tot 70 mm groot zijn, worden die niet echt waargenomen. De meting vertoont daarnaast op twee plaatsen een “relatieve” afwijking waarmee een afwijking van de theoretische lijn tussen twee kort op elkaar liggende punten wordt bedoeld. Er zit een afwijking in de boog van 30 mm (ook zichtbaar op de foto). Die vinden we zo ernstig dat de aannemer hem eruit zal halen. Dat vindt plaats voor de openstelling van de brug.

"Door die herstelwerkzaamheden zal de conservering beschadigd raken. Het herstel van die schade kan alleen bij goed weer en zal daarom na openstelling van de brug plaatsvinden. Er zit daarnaast een “relatieve afwijking” van 10 mm in het dek (van 20 mm dik). Het 3D model toont ook aan dat bij bepaalde zichthoeken je een vertekend beeld krijgt. “Herstel” van deze afwijking zal het vertekenend beeld niet oplossen en bovendien is herstel van deze kleine afwijking niet mogelijk."

Artikel delen:
Reacties 27
 1. Ik zit al 10 minuten naar die brug te kijken en ik weet nog steeds niet wat er mis is. 🙁

  Volgens mij moet je echt een ambtenaar zijn om dat te kunnen zien, en daar kostbare tijd aan willen verspillen.

  In sommige landen zijn bruggen zo onveilig dat ze liever de rivier over zwemmen, en hier in een land waar crisis heerst zijn we druk bezig met iets wat niemand bezig houd behalve de hoge heren 8)


  Maak melding

 2. Ja en als je nog beter kijkt zie je ook dat het niet storend is en dat er weer een stel ambtenaren hebben lopen mekkeren.
  Ben wel blij dat die D66 man nu straks gewoon met zijn vrouwtje over die brug kan lopen zonder dat hij zich stoort aan een 30mm afwijking aan de theoretische lijn….
  goed werk mannen


  Maak melding

 3. Als de gemeente Zwolle een “project” start weet je van tevoren dat het een fiasco wordt en de burger een hoop geld gaat kosten.
  Gemeentelijke bestuurders zijn amateurs die in 90% van de gevallen niet weten waar ze over praten en grotendeels in de raad zitten om er zelf (direct of indirect) beter van te worden.  Maak melding

 4. Ik kan het op deze foto niet goed zien, maar zit er ook van boven gezien een bewuste ‘slag’ of ‘kronkel’ in de brug? Want dan zit er ook geen knik in… Is dat niet zo dan kun je op deze foto wel goed de genoemde knik zien door naar de bovenste lijnen (brugleuning en geel geverfde ‘lijn’) te kijken, lijkt me.


  Maak melding

 5. Idd, gewoon laten zitten. Laat ze de kosten die ze moeten maken voor herstel, maar teruggeven aan de burgers! Die brug is wel handig voor het verkeer uit Stadshagen!! Dat knikje ga je echt niet merken…


  Maak melding

 6. Je koopt en laat een brug maken. Deze moet voldoen. Dat hele onsamenhangende verhaal 30 mm blalbalabl, ben het nu al vergeten. Gewoon een nieuwe brug eisen, klaar.  Maak melding

 7. Men maakt zich nu wel druk over de knik in de brug, maar wanneer jij straks met je fiets uit Stadshagen komt moet je een hele rare (gevaarlijke) knik maken om op de brug te komen. De aanrij(fiets)route laten ze op de foto niet zien en daar zou ik me meer zorgen over maken.


  Maak melding

 8. Sorry hoor, maar er zit toch echt wel een lelijke knik in die brug. Zag het al toen die er net in lag. Logisch dat ze dat nu direct herstelt willen hebben, soort garantie van de aannemer. Verder prima initiatief en de bootjes kunnen er gewoon onderdoor!!


  Maak melding

 9. Ik vind het een prachtige brug! Doet me heel sterk denken aan de ‘Pont
  des Arts ‘ over de Seine in Parijs. Dat is ook zo’n fragiele brug bedoelt voor het langzame verkeer. De Brusselse architect van ‘onze’ brug heeft zich laten inspireren door deze oeververbinding . Bravo hiervoor en bravo voor ons stadsbestuur! 🙂


  Maak melding

 10. @wimpy, die brug ligt er toch niet voor de mooiigheid maar omdat ie nuttig is zou zijn op die desbetreffende plek?
  En aan dat laatste twijfelen een hele boel nuchtere Zwollenaars.


  Maak melding

 11. Een van de voorbeelden van lijntjes doortrekken uit het verleden door ‘onze’ bestuurders. In dit geval ook nog een heel krom lijntje. Weer een voorbeeld van visieloos beleid.
  In Zwolle is de overtreffende trap van tunnelvisie uitgevonden: brugvisie!  Maak melding

 12. Er zitten diverse onvolkomenheden in die brug, ook in de gele boog onder.
  Dat is gewoon garantiewerk waar de bouwer voor opdraait.  Maak melding

 13. Afgezien van of het er nu wel of niet mooi uitziet voor het blote oog, heb je volgens mij ook te maken met een stukje veiligheid aan de hand van de bouwconstructie. Zo’n klein knikje kan in eerste instantie heel onschuldig lijken, maar maakt wel dat de stevigheid van het materiaal minder wordt.


  Maak melding

 14. En zo rotzooien wij maar door. Stel voor om Zwolle voor te dragen als de prutsgemeente van het jaar. Een koude douche voor ons college. Tonnen, wat zeg ik miljoenen verdwijnen hier door het gemeente riool. Kostbaar kapitaal van de bevolking die door een college over de balk wordt gegooid. Een college met een visie van lik m’n r..t. Wordt tijd voor een frisse wind door ons gemeentehuis en dit keer zonder wachtgeld van enkele tonnen.


  Maak melding

 15. Begrijp tante volledig. Het is toch teleurstellend om elke dag te vernemen dat de lokale politiek niet in staat is om projecten boven een ton succesvol en binnen de begroting af te kunnen ronden. Vrijwel alles wat het college oppakt wordt een drama en kost kapitalen. Padvinders.


  Maak melding

Reageer