CU Zwolle verdiept zich in armoede en voedsel

Zwolle – De ChristenUnie Zwolle heeft vrijdag 1 maart een werkbezoek gebracht aan de Voedselbank Zwolle. Bestuurslid Ad Marijs van de Voedselbank gaf een toelichting op de werkzaamheden van de circa 25 Voedselbank-vrijwilligers. Zo’n 300 cliënten kwamen hun voedselpakket afhalen.

 

Op dit moment verstrekt de Voedselbank Zwolle ruim 300 voedselpakketten per uitgiftedag. Begin 2012 waren dat er nog zo’n 260. Vanaf december 2012 is een forse toename zichtbaar in aanmeldingen bij de Voedselbank. De Voedselbank is bezorgd over deze tendens en heeft de indruk dat de gevolgen van de landelijke en lokale bezuinigingen pas nu zichtbaar beginnen te worden. De ChristenUnie deelt deze zorg en wil dit goed monitoren. De ChristenUnie wil een schild zijn voor de zwakken in de samenleving. Daarbij laat de ChristenUnie zich inspireren door de bijbel, waarin mensen worden aangemoedigd om hun rijkdom niet ten koste van anderen op te bouwen, maar juist te delen met elkaar. De ChristenUnie is dan ook geraakt door het mooie werk dat de vrijwilligers van de Voedselbank verrichten en dat door veel Zwolse kerken (financieel) wordt gesteund.

Huisvesting van de Voedselbank
De Voedselbank is tijdelijk gehuisvest in het voormalige veilinghuis aan de Willemsvaart. Dit pand is eigendom van woningcorporatie DeltaWonen. DeltaWonen heeft op termijn nieuwbouwplannen voor deze locatie, maar zal medewerking verlenen aan het vinden van een geschikt nieuw onderkomen voor de Voedselbank. De ChristenUnie vindt dat de gemeente Zwolle hier ook een faciliterende rol heeft.
Toeleveranciers voor de Voedselbank
Naast het verstrekken van voedsel aan mensen die dat om welke reden dan ook nauwelijks zelf kunnen betalen, is ook het voorkomen van vernietiging van voedingsmiddelen die nog goed bruikbaar zijn een doelstelling van de Voedselbank. Toch verstrekken uiteindelijk maar weinig voedingsmiddelenwinkels en -fabrikanten uit Zwolle en de regio hun overtollige producten aan de Voedselbank. Nog steeds wordt zo’n 30% van alle voedingsmiddelen weggegooid. De ChristenUnie roept alle voedselproducenten, distributiecentra en voedingsmiddelenwinkels in en om Zwolle op om hun overtollige producten niet te vernietigen, maar royaal te delen met hen die in armoede leven, door het te schenken aan de Voedselbank.
Voorbereiding op verkiezingen
De komende maanden voert de ChristenUnie Zwolle – ter voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 – gesprekken met tal van mensen en organisaties in de stad om te luisteren naar wat er leeft en voor welke punten de ChristenUnie zich moet (blijven) inzetten. Rond de zomer komt de partij met haar verkiezingsprogramma en met de volledige kandidatenlijst naar buiten. Lijsttrekker Gerdien Rots: “We gaan zorgvuldig te werk. We zijn er voor iedereen die zich vertrouwd voelt bij de christelijke waarden in de samenleving. We willen zoveel mogelijk Zwollenaren uitdagen om in maart 2014 stem te geven aan hun geloof.”

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer