Zwolse leerlingen wandelen voor water

Zwolle – Op vrijdagmiddag 22 maart doen circa 400 kinderen uit groep 7 en 8 van negen basisscholen uit Zwolle mee aan de sponsorloop Wandelen voor Water. Zij lopen 6 kilometer met 6 liter water in een rugzakje voor een drinkwater- en sanitatieproject in Zuid-Afrika. Een hoeveelheid en afstand vergelijkbaar met de portie waar hun waterhalende leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden dagelijks mee lopen. Op die manier ervaren zij een beetje de dagelijkse praktijk van kinderen daar.

De opbrengst van Wandelen voor Water in Zwolle wordt geschonken aan een Aqua4all-project in Zuid-Afrika. Van de schenking worden waterleidingen en toiletvoorzieningen aangelegd bij een tiental scholen in de provincie Mpumalanga, in het stroomgebied van de Inkomati-rivier. Dit project draagt bij aan de Millennium Development Goals die de Verenigde Naties in 2000 hebben opgesteld. Eén van die doelstellingen is dat in 2015 het aantal mensen zonder schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen gehalveerd moet zijn ten opzichte van 1990.

Programma

 

De sponsorloop in Zwolle vindt plaats op vrijdagmiddag 22 maart. Eddy Lammers, voorzitter van Rotaryclub Zwolle-IJsselland, en gedeputeerde Bert Boerman geven samen om 12.50 uur het startsein op de productielocatie van Vitens, Ruiterlaan 46, Zwolle. Na terugkeer op de Vitens-locatie laten de kinderen met het meegebrachte water een immens waterorgel spelen. Aan het eind van het festijn (circa 14.30 uur) overhandigt Eddy Lammers de cheque met het opgehaalde bedrag aan Hans de Jong, dagelijks bestuurslid van (mede-sponsor) Waterschap Groot Salland.

Aqua for All

Wandelen voor Water is een initiatief van de stichting Aqua for All en wordt dit jaar voor de elfde keer gehouden. Altijd rond 22 maart, Wereldwaterdag. De Rotaryclub Zwolle IJsselland en het Waterschap Groot Salland organiseren in Zwolle voor de vierde keer de sponsorloop. Het doel is tweeledig: kinderen bewuster maken van het drinkwater- en sanitatieprobleem in de wereld én geld inzamelen voor drinkwater- en sanitatieprojecten. In de aanloop naar de sponsorloop kregen de leerlingen een gastles van een deskundige over drinkwater en sanitatie in het algemeen en over de lokale situatie in Zuid-Afrika.

Artikel delen:

Reageer