Leerlingen in actie tegen zwerfafval

Zwolle – Basisschool- en middelbare schoolleerlingen gaan tijdens de schoonmaakweek van 11 maart tot en met 16 maart weer hard aan de slag om de omgeving van hun school afvalvrij te maken. Met de actie, georganiseerd door de gemeente Zwolle en ROVA, leveren ze een bijdrage aan een schone leefomgeving. Op zaterdag wordt de week afgesloten in Wipstrik en dragen ook wijkbewoners hun steentje bij.

12-03-2012_landelijke_opschoondag__assendorperplein_05.jpg

De gemeente Zwolle vindt een schone leefomgeving en het voorkomen van zwerfafval van groot belang. Zwerfafval blijft immers lang liggen en geeft een slordig straatbeeld. Voorafgaand aan de schoonmaakweek leren de leerlingen waarom het recyclen van afval zo belangrijk is en zwerfafval voorkomen moet worden. Tijdens de week zelf gaan 2.800 leerlingen van 37 Zwolse scholen actief met het onderwerp aan de slag door de stad schoon en de omgeving mooier te maken. Dit doen ze onder begeleiding van leraren en ouders. Met fluorescerende hesjes aan, rode petjes op en vuilniszakken in de hand komen de leerlingen in actie tegen zwerfafval.

Maandag 11 maart: Officiële opening schoonmaakweek in Westenholte

Filip van As, wijkwethouder van Westenholte en Hans Groenhuis, algemeen directeur van ROVA verrichten de aftrap van de schoonmaakweek op maandag 11 maart om 9.00 uur op het Korianderplein (schoolplein basisschool De Ridderspoor). Vanaf 9.45 gaan 130 leerlingen van basisscholen De Ridderspoor en De Morgenster aan de slag om de omgeving van hun scholen schoon te maken. Na afloop worden alle vuilniszakken verzameld om te zien hoeveel zwerfvuil de kinderen hebben opgeruimd.

Zaterdag 17 maart: Feestelijke afsluiting schoonmaakweek

Op de laatste dag van de schoonmaakweek, zaterdag 16 maart, staat de wijk Wipstrik centraal. 700 wijkbewoners dragen dan hun steentje bij aan een afvalvrije leefomgeving. Zij verzamelen zich om 10.00 uur bij wijkcentrum Bestevaer aan de Trompstraat 10b. Na een korte toespraak door wijkwethouder Gerrit Piek en Hans Groenhuis, algemeen directeur van ROVA, gaan de deelnemers van 10.30 tot 11.30 schoonmaken op verschillende locaties in de wijk. Na afloop is er een lunch in het wijkcentrum en activiteiten voor kinderen, zoals een springkussen.

Ook in Zwolle Zuid gaan wijkbewoners en organisaties op pad om zwerfafval op te ruimen. Dit gebeurt tussen 10.00 en 12.00 uur.

Overige activiteiten

Tijdens de schoonmaakweek wordt er elke dag een deelnemende school in het

zonnetje gezet. Zij worden toegesproken door een wijkmanager van de gemeente of een directeur van ROVA. Na afloop van het schoonmaken krijgen de kinderen iets lekkers als dank voor hun hulp. Het gaat om de volgende scholen:

· De Ambelt (Herfterlaan 39) op dinsdag 12 maart vanaf 13.00 uur.

· De Florens Radewijnschool in Windesheim (Geert Groteweg 23-25) op dinsdag 13 maart vanaf 10.00 uur.

· AOC De Groene Welle, op donderdag 14 maart vanaf 10.00 uur. Vertrek vanaf het Lubeckplein.

· Het Facet (Palestrinalaan 915) op vrijdag 15 maart vanaf 13.00 uur.

Zwerfafval barometer

Op de website www.zwolle.nl/schoonmaakweekwordt op een speciale afvalbarometer bijgehouden hoeveel afvalzakken er zijn verzameld. Andere jaren waren dit vaak meer dan 700 grote zakken met zwerfafval.

Prijsvraag

Om leerlingen enthousiast te maken en te motiveren zwerfafval te voorkomen, heeft ROVA dit jaar een prijsvraag bedacht. De leerlingen worden uitgedaagd om hun opruimactie te filmen en te uploaden via YouTube. Via http://www.rova.nl/natuurlijkschoon/aanmelden-filmwedstrijdkunnen zij zich aanmelden. De inzender van het leukste, beste, spannendste of mafste filmpje maakt kans op een schoolfeest met een bekende Nederlandse DJ.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Leuke actie maar het is vaak ook deze jeugd die alles vanzich afsmijt langs de weg in de plantsoenen wat ik constateer.Zie het dagelijks gebeuren dat ze in de pauze van de school buiten hun brood en drinken nuttigen en het naast de prullebakken smijten


    Maak melding

  2. Goeie actie dat wel.
    Alleen jammer dat het meeste zwerfafval in de Wipstrik veroorzaakt word door de Rova als ze de kliko’s legen.


    Maak melding

Reageer