Nieuw uniform voor politie

Zwolle – Minister Opstelten heeft, na overeenstemming met korpsleiding en bonden, besloten dat de Nederlandse politie in 2014 een nieuw operationeel uniform krijgt. Een uniform met meer functionaliteit, uitstraling en comfort. Naast het nieuwe uniform krijgt elke collega ook een soepel en comfortabel veiligheidsvest.

nieuw-uniform-3.jpg

Na een gedegen onderzoek in de samenleving en een landelijke interne enquête, kan de politie zich opmaken voor een nieuw en modern operationeel uniform. Van de 33.124 respondenten, uit het interne onderzoek, sprak 65% zich uit voor uniform 1, het uniform met gele striping. Het overgrote deel sprak daarnaast de voorkeur uit voor de polo in combinatie met de cap. Conform planning wordt de eerste eenheid vanaf april 2014 gekleed.

Operationeel uniform

Het nieuwe Operationele Uniform bestaat uit de volgende onderdelen:

 • De cap
 • De polo (korte en lange mouw)
 • Operationele broek
 • Hoge operationele schoen
 • De softshell (windstopper)
 • Het veiligheidsvest
 • Het all weather jacket

Planning en ontwikkeling
De functionele eisen van bovengenoemde producten zijn in overleg met de gebruikers vastgesteld. Eind maart start de Europese aanbesteding voor het overgrote deel van de producten. De aanbesteding van de operationele broek is inmiddels afgerond en voor het veiligheidsvest start in mei de draagproef.

Artikel delen:
Reacties 24
 1. ja tuurlijk geef nog meer geld uit aan die koffie leuten. werken willen ze niet. aangiftes doen ze niets mee dus vraag me af wat er dan het nieuwe uniform gaat gebeuren zeker ook niets


  Maak melding

 2. Iedereen in NL moet op de blaren zitten en de politie krijgt doodleuk een nieuw unifoorm. En nog een lelijk pak ook!!

  Hoeveel dienders zijn er in NL? Dat x pak ‘m beet 500 euro p.p. Het gaat dus om miljoenen >:(


  Maak melding

 3. Ik mis nog net het automatische wapen. ’t lijkt wel op de agenten uit het oosten. Een dergelijk uniform lokt agressie uit.


  Maak melding

 4. Eerst was het zwart met blauw/lichtblauw.. toen moest het zwart met wit worden…. en nu groen met geel…. oh ik snap ‘m groen en geel ergeren aan de geld verspillende overheid ….
  Nu nog een nieuw logo en andere dienstwapens… ik bedoel, als je dan verspilt, doe het dan ook goed !


  Maak melding

 5. Wordt nu bij alles waar geld aan wordt uitgegeven de crisis bijhalen.

  Iedereen in NL moet op de blaren zitten en de politie krijgt doodleuk een nieuw unifoorm.

  Geen geld meer uitgeven helpt ook niet.

  Lees hier de laatste tijd regelmatig dat overvallen e.d. worden opgelost. Bijv. overvaller van de bus.

  ja tuurlijk geef nog meer geld uit aan die koffie leuten. werken willen ze niet. aangiftes doen ze niets mee dus vraag me af wat er dan het nieuwe uniform gaat gebeuren zeker ook niets

  @samantha, persoonlijk slechte ervaringen met de politie?  Maak melding

 6. ik hoop dat het ‘nu’ goed gaat met de plek van het logo.

  Namelijk bij de vorige aanbesteding: kwam men na uitgifte erachter dat het logo – ofwel – de O in Politie ter hoogte van het hart zat.

  Dus..  Maak melding

 7. Ik mis nog net het automatische wapen. ’t lijkt wel op de agenten uit het oosten

  Dit is al een stuk beter dan die fluoriserende jasjes die ze nu dragen met zo’n platte pet. Straalt totaal geen gezag uit. Het ging al fout toen ze in de jaren 80 begonnen met de wervingsactie “Kom bij de politie, die pet past ons allemaal”
  Ze hebben inderdaad goed gekeken naar de Duitse politie, misschien omdat de bevolking daar aanzienlijk meer respect voor deze mensen.
  Het uniform zou zwart moeten zijn en laarzen tot net onder de knie. Kunnen ze goed een trap uitdelen als iemand een grote bek heeft.
  Iedereen weet dat de agressie overal toeneemt, je kunt niet meer iemand aanspreken over zijn gedrag of ze schoppen je in elkaar.
  De politie moet zich gewoon heel simpel aanpassen aan die fenomeen, een nieuw uniform is een eerste stap. Een harder optreden zal een vervolgstap worden denk ik. Nu kun je een agent nog de huid volschelden als je een bonkrijgt en kom je weg met een bekeuring voor belediging.


  Maak melding

 8. Eindelijk een beetje een fatsoenlijk pak waar de heren en dames zich ook in kunnen bewegen, is er iets aan de hand. Mensen echt.. Allemaal geklaag maar wel bellen als er iets aan de hand is.. Een beetje steun kan ook goed zijn.. Breken ze bij jou in, is het ook weer niet goed..


  Maak melding

 9. Ik vind deze pakken een beetje te onvolwassen overkomen en te “body contour following”
  Bij slanke jongere mannen en vrouwen zoals afgebeeld ziet het er wel afgetrained uit maar ik zie ook vaak wat meer gevulde dames en heren van de Hermandad. dat gaat er met deze trainingspakken echt niet uitzien.


  Maak melding

 10. Bij slanke jongere mannen en vrouwen zoals afgebeeld ziet het er wel afgetrained uit maar ik zie ook vaak wat meer gevulde dames en heren van de Hermandad. dat gaat er met deze trainingspakken echt niet uitzien.

  ;););) 8)


  Maak melding

 11. Woorden zoals gezag en respect zijn inmiddels uit de woordenboeken gewist omdat zoiets niet meer bestaat…
  Als een bepaalde uitstraling van een uniform dat moet oplossen zijn we wel erg diep gezonken..  Maak melding

Reageer