‘t Hoefijzer Zwolle kandidaat voor Kroonappels

Zwolle – Ter gelegenheid van de aankomende inhuldiging organiseert het Oranje Fonds de zoektocht naar de Kroonappels. Stichting Paardrijden Gehandicapten ’t Hoefijzer doet mee aan deze grote landelijke actie in de categorie ‘Helpende Hand’. De voordracht van ’t Hoefijzer is te bekijken op http://www.kroonappels.nl/ onder gemeente Zwolle. In het stemweekend van 15, 16 en 17 maart kan iedereen hierop stemmen en zo het beschermpaar van het Oranje Fonds de weg wijzen naar de mooiste sociale initiatieven.

 

Het Oranje Fonds reikt ieder jaar de Appeltjes van Oranje uit en bekroont daarmee succesvolle sociale initiatieven. Ter gelegenheid van de inhuldiging van het beschermpaar van het Fonds wordt een speciale editie georganiseerd. In het gehele koninkrijk kunnen maatschappelijke organisaties bestaande initiatieven voordragen in één van de drie categorieën. De drie uiteindelijk winnende organisaties  krijgen het predicaat Oranje Fonds Kroonappel en winnen elk € 50.000,= en een bronzen beeldje, uitgereikt op Paleis Noordeinde door de nieuwe Koning en Koningin. Wekelijks volgen 260 gehandicapte ruiters paardrijlessen in de manege van ’t Hoefijzer in Zwolle. Gediplomeerde instructrices verzorgen de lessen. Maar de hulp van ruim 150 vrijwilligers is heel belangrijk voor ’t Hoefijzer: Zij begeleiden de ruiters, zorgen voor paarden en stallen, onderhouden het gebouw en bemensen onze kantine.

Sporten is gezond maar vaak niet mogelijk voor mensen met een beperking.

’t Hoefijzer zorgt dat lichamelijk en/of geestelijk gehandicapten uit Zwolle en omgeving kunnen paardrijden. Vaak verbetert hierdoor de motoriek, worden spieren getraind en wordt het zelfvertrouwen van de ruiter versterkt. Maar naast de zorg voor de gehandicapte ruiters heeft ’t Hoefijzer nog een belangrijke maatschappelijke functie. Scholieren en studenten van diverse opleidingen vinden bij ’t Hoefijzer een goede stage- of afstudeerplek, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen worden geholpen om weer in het werkritme te komen en aan het arbeidsproces deel te nemen. En een groot aantal bewoners van Zwolse en regionale instellingen vinden op vaste tijden een werkplek of dagbesteding in onze manege. Het werk van Stichting Paardrijden Gehandicapten ’t Hoefijzer wordt van harte ondersteund door onze beschermheer Drs. Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle en door onze ambassadeur, springruiter Jeroen Dubbeldam, winnaar van het goud bij de Olympische spelen van Sydney in 2000.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven door geld, kennis en contacten. Per jaar besteedt het Fonds ongeveer € 30 miljoen aan zo’n 8.000 maatschappelijke organisaties. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. 😉 Logische en aansprekende tip Jean. Weet er echter (véél) te weinig van. Hoorde in de pauze van een collega dat ie nu in Weerselo woont, waar hij ook een bedrijf runt. Volgens mij volstaat dit artikel op NOS.NL hier ook. Ff de links openklappen en in de topic verwerken en klaar is Kees:

  Dubbeldam: dit is abnormaal mooi

  zondag 7 sep 2014, 18:41 (Update: 07-09-14, 22:47)

  Jeroen DubbeldamEPA.

  Springruiter Jeroen Dubbeldam kon zijn geluk niet op na zijn wereldtitel bij de Wereldruiterspelen in het Franse Caen. “Dit is abnormaal mooi”, zei hij. “Iedere springruiter droomt hiervan.”

  De 41-jarige Dubbeldam pakte zijn tweede wereldtitel in Caen. Eerder veroverde hij ook een gouden plak in de teamwedstrijd. “Ik was al meer dan blij met de teammedaille”, gaat Dubbeldam verder. “Ik ben heel trots op het team. We hebben fantastisch werk geleverd.”

  “Niet verwacht”

  “Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat ik bij individuele medailles ook een kans zou maken”, aldus Dubbeldam. “Ik dacht dat het misschien iets te veel zou worden voor mijn paard. Ik ben heel erg trots op Zenith.”

  Dubbeldam pakte de tweede grote individuele prijs in zijn loopbaan. In 2000 in Sydney greep hij de olympische titel. “Je kunt dingen nooit met elkaar vergelijken. Sydney was de eerste keer dat ik iets groots won. Toen kwamen de tranen en nu kon ik me beheersen.”  Maak melding

 2. In dat geval, zou ik dit artikel van RTV Twente (blijkt weer eens…nergens wordt zijn geboortestad genoemd…wel UIT Weerselo) willen toevoegen aan dit surrogaat-topic

  Jeroen Dubbeldam uit Weerselo is de Johan Cruijff of Michael Schumacher van de paardensport. Dat stelt Piet Raijmakers na het succes van de Nederlandse ruiter bij de Wereldruiterspelen. “Niks ten nadele van de anderen, maar Jeroen is qua prestaties veruit de beste Nederlandse springruiter aller tijden. Hij is een grootheid in de sport”, aldus de oud-topruiter over de nieuwe wereldkampioen.

  Hij kent Dubbeldam al vanaf zijn 15e, 16e jaar. Volgens Raijmakers viel hij op jonge leeftijd al op. “Hij is een natuurtalent en heeft het juiste instinct. Hij voelt een paard heel goed aan en is daar in de loop der jaren alleen maar in gegroeid. Hij is hartstikke gek van de sport en leeft voor de paarden.”

  Dubbeldam zorgde 14 jaar geleden ook al voor historisch succes door in Sydney de olympische titel te veroveren. Raijmakers won zilver bij de Spelen in 1992. Ook hij was 14 jaar later weer succesvol met de Nederlandse ruiters in de teamwedstrijd bij de wereldtitelstrijd in Aken. Samen met onder anderen ook Dubbeldam pakte hij met de Oranje-equipe het goud.

  “Vele jaren op topniveau presteren kun je alleen als je door en door sportman bent. Er zit geen grammetje vet op bij hem. Hij is de rust zelve en is erop gebrand om titels te pakken en de beste te zijn. Jeroen laat regelmatig lucratieve concoursen schieten omdat hij wil presteren. Het gaat hem niet om hoge geldbedragen maar om de prijzen. Er was dit jaar maar één grote titel te verdelen en die hij heeft hij gepakt. Die nemen ze hem nooit meer af.”

  Dubbeldam moest in de finale met paardenwissel ook op de paarden van zijn drie concurrenten rijden. Raijmakers zag vooraf al goede kansen voor zijn landgenoot. “Jeroen heeft altijd interesse in andere paarden. Hij kijkt en luistert goed en staat altijd open voor ideeën. Ik ben ervan overtuigd dat hij daardoor de meeste kennis had van de andere dieren.”

  Dubbeldam haalde zijn succes in het Franse Caen met de pas 10-jarige ruin Zenith. Het dier komt uit het springpaardenfonds, dat is opgezet om toppaarden voor Nederlandse ruiters te behouden. De anderen waren in eerste instantie niet enthousiast over Zenith.

  “Hij was niet echt constant, maar Jeroen had er wel al snel een goed gevoel bij. Als hij een goede klik heeft kan hij veel met een paard bereiken. Dat heeft hij met De Sjiem en Up en Down ook bewezen. Het paard had nog nul ervaring bij een groot toernooi. Over 2 jaar kan hij nog veel beter en waardevoller zijn. Volgend jaar bij het EK staat Jeroen er weer, daar ben ik zeker van.”  Maak melding

 3. Dick,

  ik hoorde zojuist van mijn bijzonder gewaardeerde vrind, de immer sportieve H.J., dat hij reikhalzend uitziet naar een artikel van jouw hand op WLZ over de geweldige prestatie van Jeroen Dubbeldam.
  Hij staat als een jong peerd ongeduldig trappelend te wachten hier op.  Maak melding

 4. Spijker op de kop Jean

  Wel een oud topic trouwens dat je weer tot leven hebt gewekt Dick, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om ’t Hoefijzer nog eens onder de aandacht te brengen.

  . Bij het zoeken op Dubbeldam, op dit onvolprezen log, heb ik 3x tevergeefs geprobeerd bericht 7/9 21:07 te pluggen… Op meer passende toppics die gingen over Dubbeldam zelf (weliswaar uit bijvoorbeeld 2008). Kreeg 3x dezelfde Engelse melding (die ik met mijn gebrekkige Engels niet kon vertalen), waaruit wel bleek dat plaatsing onmogelijk was >:(>:(>:( Vond dit topic idd een welkom alternatief. Al werden zowel Dubbeldam als jouw vrind hier slechts summier genoemd

  Het werk van Stichting Paardrijden Gehandicapten ??t Hoefijzer wordt van harte ondersteund door onze beschermheer Drs. Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle en door onze ambassadeur, springruiter Jeroen Dubbeldam, winnaar van het goud bij de Olympische spelen van Sydney in 2000.  Maak melding

Reageer