Yildirim stapt uit de Socialistische Partij

Statenlid Yildirim trekt zijn conclusie na het debat zaterdag in de partijraad over zijn zetel in de Eerste Kamer. Yildirim heeft op basis van voorkeursstemmen recht op een plek in de Eerste Kamer, maar het SP-bestuur vindt dat hij die moet afstaan.

Het is tegen afspraken binnen de partij. Yildirim nam toch zitting, in afwachting van de uitkomst van het debat door de partijraad. Die vond dat de gang van zaken geen schoonheidsprijs verdient, maar steunde bijna unaniem het landelijke SP-bestuur. Of Yildirim ook uit de Provinciale Staten stapt, is nog onduidelijk.
(bron: RTV Oost)

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Onderstaand bericht stond op de landelijke SP website

  De kwestie rond de twaalfde Eerste-Kamerzetel van de SP is vandaag tot een voorlopig einde gekomen. Het Overijsselse Statenlid D??zg??n Yildirim heeft gezegd al zijn functies voor de SP neer te leggen, nadat de partijraad hem massaal had opgeroepen alsnog af te zien van zijn Eerste-Kamerzetel, die hij op 12 juni tegen de wens van het SP-bestuur innam.

  Yildirim kon door de voorkeurstemmen van Overijsselse collega-Statenleden formeel aanspraak maken op een senaatszetel. Het SP-bestuur vroeg hem echter om daar van af te zien en de lijstvolgorde te repecteren die al in maart jl. unaniem en onweersproken door de SP-partijraad (het hoogste democratische orgaan van de partij) was vastgesteld. Yildirim wilde de kwestie vandaag bespreken met de ledenvertegenwoordigers op de partijraad van de SP.

  De ledenvertegenwoordigers konden na een discussie stemmen over de vraag of de partijraad Yildirim moest vragen of hij de lijstvolgorde wilde respecteren en zijn zetel wilde afstaan. De overgrote meerderheid, 991 gewogen stemmen, steunde dit voorstel, 38 niet. Yildirim kondigde daarop aan zijn werkzaamheden voor de SP te zullen be?«indigen. Tiny Kox, voorzitter van de SP-senaatsfractie, gaat ervan uit dat Yildirim de voorzitter van de Eerste Kamer zal laten weten zijn zetel op te geven.  ⚠️ Meld

 2. Ik vind het raar dat een partij andere afspraken kan hebben dan er landelijk gelden (als ik het goed begrepen heb, wie het weet mag me verbeteren als dat nodig is) en iemand die met voorkeursstemmen in een bepaalde functie komt zomaar kan dwingen dit niet te doen.
  Het lijkt me niet meer dan logisch dat wanneer deze man met voorkeursstemmen in de Provinciale Staten is gekozen door de achterban, dat de partij dan geen afspraken kan hebben over het tegenovergestelde. Nou ja, elke partij heeft zijn eigenaardigheden, zullen we maar zeggen… :'(


  ⚠️ Meld

 3. Inderdaad raar. Het gaat hier trouwens om de voorkeurstemmen voor de 1e kamer en niet de provinciale staten.
  Yildirim heeft dus die voorkeurstemmen van zijn eigen partijgenoten gekregen die in de Provinciale Staten zitten. Kennelijk zijn zij ook niet representatief voor de SP.
  Ik ben bang dat de SP zichzelf met dit akkefietje beschadigd.


  ⚠️ Meld

 4. “Yildirim levert SP-zetel Eerste Kamer niet zomaar in” aldus de site van de Volkskrant. Ik weet niet wat de SP nu ??berhaupt gewonnen heeft met deze vertoning.

  AMERSFOORT – De Socialistische Partij is nog lang niet af van het Eerste Kamerlid D??zg??n Yildirim. Na afloop van een partijraad in Amersfoort maakte Yildirim bekend dat hij binnen twee tot drie weken besluit of hij als onafhankelijk Kamerlid verder gaat, of dat hij de zetel teruggeeft aan de partij.

  Statenlid SP wil nog niet weg uit Eerste Kamer

  Uitleg

  Het Overijsselse Statenlid Yildirim (43) werd onlangs met voorkeurstemmen gekozen in de Eerste Kamer. Het partijbestuur vindt dat Yildirim zich moet houden aan de afspraak uit het verleden dat niet wordt afgeweken van de offici?«le kandidatenlijst.

  Zaterdagmiddag bleek dat de partijraad er precies hetzelfde over denkt. Daarop besloot Yildirim om zijn functies binnen de SP voorlopig neer te leggen.

  Een overgrote meerderheid steunde een voorstel waarin het omstreden Eerste Kamerlid werd opgeroepen om zijn zetel op te geven. Tiny Kox, voorzitter van de SP-senaatsfractie, gaat ervan uit dat Yildirim de voorzitter van de Eerste Kamer zal laten weten dat hij zijn zetel opgeeft.

  Het is nog maar de vraag of dat inderdaad gaat gebeuren. Yildirim kondigde aan dat hij de komende weken gaat praten met sympathisanten in de SP over de ontstane patstelling. Daarna besluit hij of hij lid van de partij blijft en wat hij doet met zijn zetel in de Senaat.

  Yildirim is strijdbaar, ondanks het gebrek aan steun binnen de partijtop. â??˽Het past niet bij de principes van de Socialistische Partij om zo met mensen om te gaan. Het partijbestuur behandelt niet iedereen gelijkwaardig en menswaardig.â????  ⚠️ Meld

 5. Ben zeer teleurgesteld dat dhr yildirim van de SP niet in de eerste kamer mag zetelen en hem moet afstaan aan en andere partijgenoot en dat door het landelijk bestuur van de SP wordt beslist ,terwijl dhr Yildirim de meeste voorkeurstemmen had.Dat gaat de SP straks stemmen kosten .Mocht dhr Yildirim uit de SP stappen dan hoop ik dat hij elders in een socialistische partij meer kansen krijgt en zal hem daarbij zeker steunen met mijn stem.


  ⚠️ Meld

 6. Dat er voorkeurstemmen in de provinciale staten voor de eerste kamer uitgebracht worden vind ik al heel bijzonder. Maar kennelijk kan dat en is het ook gebeurd, dan moet dat gerespecteerd worden. Die SP-ers die deze voorkeur stem uitbrachten hebben daar vast hun redenen voor gehad. Maar als dit niet de bedoeling is, laten we dan maar meteen de provinciale staten verkiezing omzetten naar stemmen voor de eerste kamer, want dan is het onzin om deze vertoning binnen de provinciale staten nog een keer te herhalen.


  ⚠️ Meld

 7. Duzguns website is ook door de centrale SP weblog commissie opgeheven, verwijst nu (helemaal hufterig) door naar ome Jan, en YD had veel google bezoekers / hits!
  SP, wat een teleurstelling, daar stemde ik op… nu is het een PvdA-b of 2.
  Veranderen van 1e kamer stemmen is goed, maar een voorschot nemen als SP is een zware tegenvaller.


  ⚠️ Meld

 8. Het blijkt dat als het puntje bij paaltje komt de ware aard van de SP naar voren komt: ‘het niet kunnen verdragen dat een persoon uit een etnische groep boven de zittende orde uitkomt’ De SP gebruikt dezelfde etnische groep wel om stemmen te vergaren…


  ⚠️ Meld

 9. Deze tekst is door de opperhoofden van de SP op de voormalige weblog van Yildirim geplaatst:

  D??zg??n Yildirim heeft al zijn SP-taken opgeschort. Omdat zijn weblog onvoldoende werd beheerd en niet werd opgetreden tegen laster en smaad jegens personen, is het weblog gesloten.

  Dit de is oude, stalinistische wijze, de wijze dus waarop de SP-top altijd heeft ingegrepen en zal blijven ingrijpen als er kritiek verschijnt op de SP. Smaad en laster jegens personen, ik heb het op de weblog van Yildirim niet aangetroffen. Wel weet ik, dat Yildirim vele jaren van zijn leven heeft opgeofferd voor de SP en dat hij uiterst smerige stank voor dank krijgt. De beslissing de SP de rug toe te keren is ?©?©n van de meest wijze beslissingen geweest die ik in mijn leven genomen heb.  ⚠️ Meld

 10. Bij deze wil ik volgende te zeggen. Het is nog eens gebleken in de nederlandse politiek. En in de Nederlandse partij top zoals onder andere SP dat onrecht rommelt. Verder heeft SP TOP tegen iemand die zich heeft afgelopen jaren voor zijn SP politieke achterbaan heeft ingespannen. Door SP TOP is ten onrechte lid van eigen partij Duzgun Yildirim ten onrechte heeft zijn zetel voor de eerste kamer ontnomen. Ik vind dat ook de van de SP TOP heeft zich niet bohorend ondemokratisch gedragen. Ik vind dat de SP PARTIJ top hiermee heeft bewezen dat zelfs eigen partij bestuur. Zelfs de nederlandse recht staat met de pal achter voormalige SP lid Duzgu Yildirim. Vervolgens de nederlanse wet heeft dat recht aan Duzgun Yildirim toe gekend. Als je zich als de partij top tegen de Nedernlandse wet keert. Hoe kun je dan als SP beweren dat je tegen onrecht en voor de handhaven van welvaart en domokratie zich inspant in de Nederlandse POLITIEKE ARENA. Daarnaas hoe kun je dan zeggen dat je sosyalistisch bent.Voorkerstemmen betekent ook dat bewust op hem is gestemd. ik vind zelfs de houding van SP ongepast. Zeg ik LEVE DEMOTKRATIE. WEG MET ONTNEMEN VAN RECHT. Duzgun Yildirim hoort in de eerste kamer te zitten. Niet daar buiten.  ⚠️ Meld

 11. Is dit nu de democratie waar we het hier in Nederland altijd over hebben? Sorry maar ik snap hier dus echt niks meer van. Gaat dat ook zo met de landelijke verkiezingen? Ik geef een voorkeurstem samen met nog een paar miljoen anderen en dan wordt dat niet gehonoreerd. Zo simpel zie ik het maar zeg het me maar als ik het iets te simpel bekijk.


  ⚠️ Meld

 12. Het riekt naar de praktijken van de vroegere communistische partij: alleen de baas weet wat goed is voor de burgers. . . . . . en die hoeven niet te denken, maar moeten naar hem luisteren!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.