Noodkap voor kastanjes op Nieuwe Markt

Zwolle – Op de Nieuwe Markt staan zes grote kastanjes, voor het oude postkantoor. De kastanjes zijn aangetast door zogenaamde Kastanje bloederziekte. De slechte gezondheid van de kastanjes zorgde ervoor dat grote takken ervan zijn gevallen. Daarom gaat de gemeente Zwolle over gaat tot noodkap van de Kastanjes. Alle zes bomen worden weggehaald op vrijdag 15 maart.

Enige tijd geleden is er een aantal grote takken uit de kastanjes gevallen. Op verzoek van omwonenden is er een onderzoek gedaan naar de toestand van de bomen. Daaruit bleek dat ze zo zijn aangetast dat ze gevaar opleveren. Er kunnen meer (grote) takken breken en uit de boom vallen. De slechte gezondheid is ook te zien aan de vele paddenstoelen die op de stam zitten. “De kastanjes zijn sterk bepalend voor de sfeer van het plein. Bij de herinrichting van de Nieuwe Markt zijn de bomen zorgvuldig gespaard. Ondanks de verbetering van de groeiplaats van de bomen die toen is uitgevoerd, zijn de bomen echter toch aangetast”, aldus wethouder Filip van As.

Nieuwe bomen

Nog dit voorjaar komen er nieuwe bomen terug. Als nieuwe boom is gekozen voor iepen. Ulmus ‘New Horizon’ is een soort iepen die immuun is voor iepziekte. Het zijn bomen die even groot worden als de kastanjes, maar minder breed worden. Ze hebben daardoor meer kans om goed uit te groeien op deze plek, zonder de gevel te beschadigen. Om het totaal beeld van de Nieuwe Markt zoveel mogelijk te behouden worden er 4 meter lange iepen teruggeplant.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. @en ik dan .Helemaal met je eens. Deze gemeente kapt en kapt maar. En heeft altijd wel een excuus om te kappen. Ziek, te groot, teveel schaduw ( zoals bij WC Stadshagen) enz enz. En wat ze er voor terug plaatsen zijn van die kleine sprietjes die over pakweg twintig jaar nog niet zijn gegroeid.>:(


    Maak melding

Reageer