Onthulling verwijsbordje Joodse begraafplaats

Zwolle – Op de Luurderschans, nu een parkeerterrein naast het gebouw van Ecodrome, lag vroeger de Joodse begraafplaats. Tot in de 20e eeuw werd hier begraven. Om hiernaar te verwijzen heeft de gemeente op deze plek een bordje geplaatst. Wethouder Filip van As en voorzitter van de Joodse gemeenschapschap de heer R. Teyken onthulden dit bordje op woensdagmiddag.

13-03-2013_onthulling_bordje_joodse_begraafplaats_bij_het_ecodrome-van_as__04.jpg

Herbegraven in 1722 kreeg de Joodse gemeenschap in Zwolle toestemming om een begraafplaats in te richten. Deze kwam te liggen op de Luurderschans. In verband met geldgebrek is de begraafplaats in 1980 verkocht aan de gemeente Zwolle. Deze heeft, in overleg met de Joodse gemeenschap, de begraafplaats laten ruimen en de stoffelijke resten herbegraven op de Joodse begraafplaats aan de Kuyerhuislaan. Op deze begraafplaats (die in 1885 werd gesticht) liggen achteraan de herbegraven resten en de gedenktekens van Luurderschans. Bij de aankoop van het stuk grond is tevens afgesproken dat de gemeente Zwolle verantwoordelijk is voor het onderhoud van de Joodse begraafplaats aan de Kuyerhuislaan.

13-03-2013_onthulling_bordje_joodse_begraafplaats_bij_het_ecodrome-van_as__01.jpg

13-03-2013_onthulling_bordje_joodse_begraafplaats_bij_het_ecodrome-van_as__03.jpg

13-03-2013_onthulling_bordje_joodse_begraafplaats_bij_het_ecodrome-van_as__02.jpg

Via Lees verder nog een foto…

13-03-2013_onthulling_bordje_joodse_begraafplaats_bij_het_ecodrome-van_as__05.jpg

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Voormalig Ecodrome op de schop, klein pietepeuterige bordje over het hoofd gezien…. Ik zie het al helemaal voor me… Dit is echt te triest voor woorden! Kon dat bord niet een mooi monument zijn?


  Maak melding

 2. Tja, Dit is helaas weer voorbeeld van kneuterigheid.
  Net als zoveel initiatieven in Zwolle, men is van goede wil maar het is het altijd nét niet….


  Maak melding

 3. het zal aan mij liggen….maar er wordt met een bordje verwezen naar iets dat er niet meer is en men klaagt hier dat het bordje niet groot genoeg is??? had het een billboard moeten wezen? met alle respect hoor, maar er verdwijnen overal begraafplaatsen, daar worden toch ook niet overal monumenten voor opgesteld?


  Maak melding

 4. Maar de reden waarom deze begraafplaats is verdwenen is het feit dat een groot deel van de Joodse gemeenschap van Zwolle in de oorlog is vermoord in de vernietigings- en concentratiekampen. De Joodse gemeenschap was daardoor niet meer in staat de begraafplaats te onderhouden. Dat wordt voor de goede verstaander op deze plek pijnlijk duidelijk.


  Maak melding

 5. Er zijnin Zwolle wel meer kleine oude begraafplaatsen die niet meer onderhouden worden (bv Buitengasthuis) langs de Zwartewaterallee.
  Ik denk eerder dat de Joodse gegraafplaats moest wijken om dat ze op dure grond lag vlakbij het NS station.
  En aangezien men toen begerig het veelbelovende Ecodrome binnenhaalde moesten de doden wijken voor het grote geld


  Maak melding

 6. Er ligt een joodse begraafplaats aan de kuierhuislaan richting herfte is het niet beter om de resten daar naartoe te verplaatsen en ook daar het bordje .Dit stukje grond komt met de tijd in de verdrukking als de ecodrome weg gaat.Laat de joodse gemeenschap daar zelf zorg voor dragen want er zit genoeg kapitaal onder de joden


  Maak melding

 7. @ Pieters zucht….. lees eerst is het artikel goed voordat je weer is onzin uit kraamt zoals u zo vaak hier doet. Ouwe zuurpruim.


  Maak melding

 8. Pieters ook je reactie van dat de Joodse gemeenschap de stoffelijke resten zelf maar op moet ruimen omdat ze geld genoeg hebben….. Ik zou zeggen helpt u ze dan maar mee. Doet u ook nog eens wat nuttigs i.p.v alleen maar te klagen op dit weblog


  Maak melding

 9. @ observer. Nee, de Joodse begraafplaats moest niet wijken voor het Ecodrome. De overdracht van de grond vond plaats in 1980 zoals je kunt lezen. Het Ecodrome is van 1998. Wel is er een relatie met de ontwikkeling en ontsluiting van Zwolle-Zuid.


  Maak melding

 10. Kan er geen betere gedenksteen af, wij met zijn allen zijn schuldig aan de volkeren moord tijdens de oorlog, schuldig door de andere kant uit te kijken, er werd een deel van ons volk uitgeroeid… we zouden ten minste het fatsoen moeten hebben de overlevenden bij te staan bij het onderhouden van de herrinnering… want er zijn kennelijk nog steeds mensen in dit land met de zelfde psychische afwijkingen als de daders en wegkijkers destijds als ik zo sommige reakties lees… dus het is nodig om ons te herinneren aan het vermoorde deel van ons volk..


  Maak melding

Reageer