Sponsoravond WVF

Zwolle – Ten overstaan van meer dan honderd sponsoren van voetbalvereniging WVF ging oud-voorzitter van SC Heerenveen, Riemer van der Velde, in op de commotie die rond de club was ontstaan. Daarnaast vertelde Bas Nijhuis over zijn ervaringen met Van Bommel en Ronaldo. En Jan Smit, voorzitter van Heracles, zag tot zijn genoegen in Oost-Nederland een voetbalbolwerk ontstaan. “PEC, Twente en Heracles zijn geen concurrenten.”

WVF-voorzitter Anton Westenberg heette de sponsoren welkom. Hij vertelde dat er een duidelijkere koppeling komt van het geld van een sponsor aan een bepaald doel van WVF. “Dan weet u exact waar u in investeert”, aldus de preses. Aansluitend lieten de sponsoren zich het door topkok Arjan Bisschop van hotel/restaurant de Zon in Ommen gemaakte diner goed smaken. Dick Bremmer, hoofd jeugdopleidingen bij WVF, verhaalde over de structurele aanpak van WVF om de jeugd op een hoger plan te brengen. “In jaarplannen leggen we vast wat nu eigenlijk kwaliteit is. Dan heb je het bijvoorbeeld over een manier om spelers te volgen, voortgangsgesprekken, competenties van trainers en het presenteren van thema’s tijdens trainersbijeenkomsten.” Sportverslaggever Eddy van der Ley van het Algemeen Dagblad nam het stokje over. Hij opende het deel met Van der Velde, Smit en Nijhuis. Hij kon niet anders dan Van der Velde vragen naar de ontstane commotie. De clubicoon had bedankt voor het adviseurschap bij SC Heerenveen, omdat er volgens hem weinig met zijn adviezen werd gedaan. “Ik zat daar voor Jan met de korte achternaam.” Schrikbewind
Daarna onthief het bestuur Van der Velde van zijn laatste taak bij de door hem zo geliefde club: hij was niet langer scout. In een persbericht dat de club uitstuurde bleef er naar zeggen van de oud-voorzitter “weinig meer van hem over.” En ook in clubblad Corner verschenen niet mis te verstane woorden. Supporters, sponsoren en zelfs Guus Hiddink stuurden steunbetuigingen aan het adres van Van der Velde. In De Volkskrant verscheen een artikel over het schrikbewind dat directievoorzitter Robert Veenstra zou voeren. “De Raad van Commissarissen zou op zijn minst onderzoek moeten laten doen”, reageerde Van der Velde tijdens de sponsoravond. “Maar het vervelende is dat er een splitsing in de club dreigt te ontstaan. Dat is voor mijn geliefde club niet goed.” Veenstra spande daarnaast een rechtszaak aan tegen Johan Derksen en zijn blad Voetbal International. Aanleiding was berichtgeving over de boekhoudkundige trucjes die Veenstra toegepast zou hebben om de problemen af te schuiven op Van der Velde.

Smit was duidelijk in zijn oordeel. “Zo ga je niet met je erevoorzitter om. Je accepteert zijn autoriteit. In dit soort situaties wint niemand.” Daarmee was de kous af. Door naar het volgende onderwerp: Mark van Bommel. Nijhuis: “Dat is iemand die continu met de scheidsrechter bezig is. Daar kun je je aan ergeren of er gebruik van maken.” Prachtig vond Nijhuis de stilte in acht genomen in de vierde minuut van de wedstrijd Vitesse tegen FC Utrecht. “Je ziet dan een heel andere Theo Jansen, met tranen in de ogen.” Of Gertjan Verbeek een goede voor FC Twente zou zijn, wilde Van der Ley weten. Smit: “Het is een goede trainer. Ik verwacht dat hij nog een keer het grote geld in Duitsland ophaalt.” Is Ron Jans de ideale trainer voor PEC Zwolle? “Ik vind dat een trainer gevoel moet hebben bij de club. Dat is in dit geval zo.” Smit toonde zich vervolgens blij dat het nieuwe stadion voor Heracles er lijkt te komen. “Dan gaan we van 8.500 naar 15.000 toeschouwers en dat betekent dat we minder snel spelers bij de club hoeven weg te laten gaan. Dit is goed voor onze begroting.”

Fantastische jongen
Nijhuis had Ronaldo gefloten tijdens een kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap. “Ik verbaas me soms over het beeld dat van een speler bestaat. Ronaldo is echt een fantastische jongen. Heel normaal vooraf, tijdens en na de wedstrijd. Het enige is dat hij zo verschrikkelijk hard loopt en ik er dan achteraan moet”, aldus Nijhuis lache\nd. Van der Velde wist de lachers ook op zijn hand te krijgen met een anekdote over de wijlen Fritz Korbach. “Ik blijf niet tegen de stroom inroeien, zei ik tegen hem in een seizoen waarin we slecht presteerden. Je moet winnen dit weekeinde.” Heerenveen verloor en Van der Velde ontsloeg Korbach. “Tijdens de persconferentie die volgde vertelde ik dat de rek er wat uit was. Korbach beaamde dat. Het is precies zoals de voorzitter zegt.” De relaties waren desondanks dermate goed dat Van der Velde niet schroomde om hem uit te nodigen voor een dagje vissen. “Jij hebt morgen toch tijd…”

Wat zijn de valkuilen voor PEC, vroeg Van der Ley. Smit: “Het tweede seizoen is altijd moeilijker dan het eerste. In het eerste jaar ben je nog de underdog en kun je geluk hebben.” Van der Velde: “Raak niet in war. Luister naar mensen, maar volg je eigen beleid.” Bestaat er zoiets als het Kuip-effect bij scheidsrechters, vroeg een sponsor. Nijhuis: “Dat zou niet mogen, maar een scheidsrechter is ook maar een mens.” Van der Ley ging over op de quiz en de prognoses, waaraan natuurlijk Nijhuis als scheidsrechter niet meedeed. Wat wordt PEC Zwolle – Roda JC, een wedstrijd die Nijhuis fluit. “Vast een mooie wedstrijd”, was het ontwijkende antwoord. Smit gaf tot slot antwoord op de vraag of er niet teveel concurrentie in het oosten aan het ontstaan was. “Nee, we zijn geen concurrenten. Het is prachtig om te zien dat betaald voetbal hier zo leeft. Er is in het oosten een voetbalbolwerk aan het ontstaan.”

Artikel delen:

Reageer