Annejet van der Zijl sluit Boekenweek in Zwolle

Zwolle – De Bibliotheek Zwolle sluit de Boekenweek af met schrijfster Annejet van der Zijl. Meer dan 750.000 exemplaren werden er van haar boeken Jagtlust, Anna, Sonny Boy en Bernard verkocht. Bert de Vries (directeur HCO) gaat zondagmiddag 24 maart met de schrijfster in gesprek over haar werk, waarin gouden tijden en zwarte bladzijden, het thema van de Boekenweek, zo vanzelfsprekend verweven is.

Annejet van der Zijl is een schrijfster en historica. Tot dusver publiceerde ze vier boeken die allemaal bestsellers werden: van de verschillende titels zijn er alleen in Nederland al dan 750.000 exemplaren verkocht. Drie van haar boeken zijn of worden verfilmd. Annejet groeide op in een lerarengezin in Friesland. Na het gymnasium studeerde ze kunstgeschiedenis en massacommunicatie. In 1990 kwam ze terecht bij de toenmalige Haagse Post, net voor dit blad fuseerde met De Tijd. Daar specialiseerde ze zich in portretten en reconstructies.

Bestsellers

In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over de gelijknamige Gooise buitenplaats die in de jaren vijftig en zestig uitgroeide tot Nederlands meest roemruchte literaire en artistieke broeinest. Op dit moment werkt scenariste Maria Goos aan een scenario voor een speelfilm op basis van dit boek.

Eind 1999 richtte Annejet van der Zijl zich helemaal op het schrijven van boeken en in 2002 verscheen Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt. Dit boek werd genomineerd voor de Gouden Uil en de AKO Literatuurprijs en bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs. Daarnaast vormde Anna de basis voor het scenario van de zevendelige televisieserie Annie M.G., die begin 2010 werd uitgezonden.

Twee jaar later volgde Sonny Boy, een reconstructie van een dramatisch liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de NS Publieksprijs en de M.J. Brusse-prijs en won de Literaire Witte Prijs. Het boek is ook verschenen in andere Europese landen, zoals Duitsland, Zweden, Italië en Turkije. De film Sonny Boy van regisseur Maria Peters ging in januari 2011 in première en werd door ruim 400.000 bezoekers bezocht.

In het voorjaar van 2010 verscheen Bernhard, een reconstructie van de tot dan toe onbekende Duitse achtergrond van Prins Bernhard. Hiermee promoveerde Annejet als historica aan de Universiteit van Amsterdam. Dit boek werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de AKO Literatuurprijs en werd bekroond met de M.J. Brusseprijs 2011 voor het beste journalistieke boek.

Nieuwe titels op komst

Medio mei publiceert uitgeverij Querido ter gelegenheid van de Maand van het Spannende Boek Moord in de Bloedstraat en andere verhalen. Het is een selectie van de verhalen die Annejet schreef in de jaren dat ze als misdaadverslag-geefster werkte.

Begin november volgt Annejets nieuwe boek, dat gaat over Gerard Heineken (1841-1893), stichter van de gelijknamige brouwerij en grootvader van Alfred Heineken. Daarnaast werkt ze aan een boek met als werktitel De Amerikaanse prinses. Hierin beschrijft ze het veelbewogen leven van de Amerikaanse peetmoeder van koningin Beatrix, Allene Tew (1872-1955). Dit boek zal naar verwachting in de winter 2013/2014 verschijnen.

Boekhandel Waanders is deze middag aanwezig met een boekentafel. Na afloop signeert Annejet van der Zijl graag je boek!

‘Annejet van der Zijl in gesprek met Bert de Vries’ start zondag 24 maart om 14.30 uur in de Statenzaal van Bibliotheek Zwolle (Diezerstraat 80) en duurt tot ongeveer 16.30 uur. Entree: 10,00 of 8,00 (UIT-met-je-Biebpas). Reserveren wordt aangeraden en is mogelijk via www.bibliotheekzwolle.nl.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Lezing Annejet van der Zijl afgelast

    De Bibliotheek Zwolle zou zondag 24 maart de Boekenweek afsluiten met schrijfster Annejet van der Zijl. Helaas is ook zij geveld door het griepvirus. Het interview met de schrijfster gaat derhalve niet door!

    Voor de liefhebbers is er echter ook goed nieuws: voor het interview van Bert de Vries met Annejet van der Zijl zijn namelijk twee nieuwe data geopteerd, namelijk zondag 17 of 24 november 2013. Een tip om alvast te noteren in de agenda?


    Maak melding

Reageer