Zet je handtekening op een tegel van Het Oog

Zwolle – Voor 10 euro per stuk konden zaterdag belangstellenden hun handtekening zetten op één of meer van de 40.000 keramiek tegels waarmee de nieuwe verdiepingen op het museum De Fundatie (Het Oog) worden bekleed.

tegels_fundatie_012_2.jpg
Foto: Jacob Hesseling

Belangstelling was er zeker. Er werden er bijna 400 verkocht. Naar verluidt zijn echter nog niet alle tegels van een handtekening voor zien. Daarom organiseert het museum nog een tweede tekenmoment. Dat is 20 april. Op de website van het museum, www.museumdefundatie.nl, kunnen ‘tegelzetters’ zich aanmelden door Museum de Fundatie eenmalig te machtigen een bedrag van hun rekening af te schrijven. ‘Tegelzetters’ worden uitgenodigd voor een exclusieve avondopenstelling èn krijgen de mogelijkheid hun naam (of een mooie boodschap voor een ander) op de achterkant van een tegeltje te zetten voor deze ‘het dak op gaat’. Een unieke kans om zichzelf met de uitbreiding van Museum de Fundatie te vereeuwigen. Daarnaast organiseert Museum de Fundatie, samen met studenten Communicatie van Windesheim, een speurtocht via Facebook naar acht, ergens in Zwolle en daarbuiten, verstopte tegels. De vinders worden beloond met een mooi prijzenpakket. Op 1 juni aanstaande zal het museum de poorten weer openen voor het publiek met  een groot feest en enkele fraaie exposities onder andere van Jeroen Krabbé.

het_oog_1.jpg

het_oog_2.jpg

Artikel delen:
Reacties 51
 1. Je naam op een tegel zetten en deze verdwijnt in het dak. Zie het nut er niet van in. Jawel, eurotekens voor de Fundatie om zo het peperdure dak te kunnen bekostigen…


  Maak melding

 2. Wat je allemaal niet moet bedenken om de begroting kloppend te krijgen. Net als met de kassabonnetjes, is de tekst na een jaar verdwenen. Weg tekst, weg geld.


  Maak melding

 3. Ik zou denken, dat is nou eens goed commercieel
  bezig zijn. Kan echt geen kwaad toch?
  Zo’n financierings gebeuren was ook goed geweest
  voor de Wharfinger fontein.
  Dan was’ ie er gelukkig nooit gekomen.  Maak melding

 4. @hansHanzeland, bezig met een missie:

  Nou, in elk geval toch heel positief dat zulke acties er zijn. Kwestie van bewustwording voor de jeugd, en voor ons allen trouwens ook. Te bedenken dat Wharfinger gewoon staat te verroesten. Te gek vo
  maandag 11 maart 2013

  (SP zet vraagtekens bij WOZ-waarde / Comment by hanshanzeland)
  WOZ hier in Hanzeland klopt wel ongeveer, tjsa, ’t blijft ‘ongeveer’ kwa wat redelijk is dat de gemeente van je wil vangen, en wat de woningprijzen echt doen. Maar dan te bedenken “Wharfinger” staat n
  maandag 11 maart 2013

  De ‘Wharfinger’ fontein is ook zo’n mislukking. Erg triest, geen brug of fontein kunnen de bestuurders goed doen.
  woensdag 13 maart 2013

  De bestuurders maken er een potje van. ‘Bestuurskunde’ op het nivo van wat ze met de Wharfinger fontein doen. Jammer.
  donderdag 14 maart 2013

  Bestuurders zijn het spoor bijster lijkt me. In dat historische pand ‘Zara’ vestigen, en op ’t pleintje in Hanzeland de Wharfinger fontein. Ik kan dat niet rijmen.
  vrijdag 15 maart 2013  Maak melding

 5. Wat een negatieve reacties zeg. Ik heb vanmiddag ook een tegel getekend. Leuk om als Zwollenaar een klein bouwsteentje te kunnen leveren aan de cultuur van de stad. Is toch mooi?!


  Maak melding

 6. Het kleine bouwsteentje is al verwerkt in je gemeentebelasting. Subsidie komt ergens vandaan, dat hangt niet aan de boom. Hier hebben wij het over mooi weer spelen met gemeentegeld. Prestige projecten waarbij al bij voorbaat vast staat dat ze verliesgevend zijn. Alleen de gedachte al dat het plaatsen van een koepel op een munumentaal Zwolle op de kaart zal zetten is absurd en zal snel behoren tot de stad der fabels. Het enige waar Zwoll de afgelopen periode mee in het nieuws is geweest is het Ipad debacle.


  Maak melding

 7. @marleentje klopt helemaal krijg helemaal het zuur van al die projecten omgeven van mooie inhoudsloze praatjes. Alleen jammer dat hier geen Rennie tegen opgewassen is.


  Maak melding

 8. Mensen doe normaal !! Je betaalt voor een handtekening onder op een tegeltje dat op het dak van een museum geplaatst gaat worden. Hoe gek (op jezelf) moet je zijn >:(


  Maak melding

 9. Als in deze stad over 25 jaar deze architectonische miskleun weer ongedaan gemaakt wordt, dan wil ik niet dat ze mijn naam op zo’n tegeltje tegenkomen. die schande roep ik niet over mezelf af:)


  Maak melding

 10. En toen bedacht de architect ineens…… “Hm, bij nader inzien vind ik dat roodbruine tegeltje toch niet zo fraai. Koper is een stuk mooier, past goed bij de Peperbus. Weg met die tegeltjes.”

  Wie weet kunnen ze die mooie beschreven tegeltjes wel voor een tientje verkopen aan de burgers 😀


  Maak melding

 11. Jeetje wat een ontzettend stelletje zeikerds wonen er toch in Zwolle, wees eens een beetje trots op je stad! Oke je hoeft het oog niet mooi te vinden prima kom je er toch niet! Voor mensen die het wel mooi vinden is dit een leuke actie om iets van jezelf in het ge…bouw terug te zien. Iedereen zeikt hier altijd over geld en nutteloze dingen maar gebeurt er wel eens iets bijzonders dan hoor je die zuurpruimen niet. Het feit dat er al zoveel meer bezoekers richting zwolle komen om de bijzondere tentoonstellingen te bekijken in de fundatie boeit jullie dus geen zak, dat die mensen dan ook even de stad in lopen een drankje doen een hapje eten of gaan shoppen hebben we dus ook niets aan zeker…blijf lekker in je flatje zitten klagen het eind komt vanzelf


  Maak melding

 12. Mono, het lijkt wel of er een wethouders aan het woord is. Je vergeet de gratis Wifi in de stad en het grote internationale winkelketen dat het volgende monument zal verkrachten. Ach en daar zijn nog een aantal bejaarden die hun weg weten te vinden via hun Ipad. Kom op Mono, kom van je roze wolk en keer terug op aarde.


  Maak melding

 13. om iets van jezelf in het gebouw terug te zien.

  Nou, je gaat daar dus helemaal niets van terug zien hoor. De onderkant van een tegeltje 😀


  Maak melding

 14. Je bent geheel vrij om mee te doen. Als ik zo de begroting rond kon krijgen deed ik het ook. Hoeveel tegels worden gezet trouwens? Maakt dat de begroting rond?  Maak melding

 15. Waarschijnlijk zullen er met de tijd mensen zijn die hier hun naam hebben opgeschreven op zon tegel . Deze tegel op straat terug vinden doordat die los is geraakt vanaf het dak .Of dat het dak door zijn tonnen gewicht door het mooie historische gebouw is gezakt .Kan niet begrijpen dat mensen nog tien euro over hebben voor het vernielen van een historisch gebouwd monument .Het staat totaal niet die bult op dat gebouw De gemeente moet zich zo,n bult uit hub hoofd schamen


  Maak melding

 16. Hi,

  ik ga verhuizen en iedereen mag op de achterkant van het nieuwe behang zijn naam zetten en een boodschap voor mij en mijn nieuwe huis.

  Kost je 10 euro en het behang zal in de woonkamer geplakt worden. Dus de boodschap zal altijd dichtbij mij aanwezig zijn. Is dat geen mooie warme gedachte?

  .  Maak melding

 17. Wat dat men moeilijk over die tien euro. Als we een opsomming zouden maken aan welke volstrekt onzinnige zaken we dagelijks -in naam van de commercie- geld zouden besteden, dan zijn we nog wel even bezig.

  Ik begrijp heel goed dat het leuk is om op deze manier een bijzondere boodschap voor iemand achter te laten in een bijzonder gebouw. Je krijgt er ook nog eens een uitnodiging bij voor een bijzondere avondtentoonstelling. Prima idee.


  Maak melding

 18. Ik hoop werkelijk dat dit een 1 april grap.
  Ik ben voor een prachtig gebouw dat Zwolle op de kaart zet maar vind de uitgaven hiervoor zeker i.t.t de waarschijnlijk opbrengst schandalig. Dan nog wat mensen afpersen voor een tegeltje aan de wand daar word mijn idee over dit project niet positiever van.
  Mijn mening.


  Maak melding

 19. Waardeloze actie met zo’n tegeltje. Hoop nog steeds dat het een grote flop wordt dat hele museum!! Een aanwinst voor Zwolle, NOT maar ja er zijn een aantal mensen die er echt beter van zijn geworden en de de burger is dit niet! Schandalig om dan nog een ??10,- vragen om iets op een tegelt te zetten, wat is er over van die miljoenen die men heeft gekregen??? is er nu al weer een tekort? ach de gemeente springt dan wel weer bij zo zit onze gemeente in elkaar, veel geld uitgeven aan projecten die nutteloos zijn, oh ja hoe zat het ook alweer met een brug naar het Rodentorenplein!! Fijne zondag verder


  Maak melding

 20. Niets zo leuk als een onzichtbare spreuk!!

  Stond op de achterkant van het dartbord in mijn studentenhuis 🙂

  Verder, mooi idee dat oog. Ik kijk uit naar de opening. Mooi te zien dat Zwolle op veel fronten (cultuur -spiegel, oog; sport -pec, squash; culinair, hotels) het nivo van een slaperig provinciestadje langzaam maar zeker ontstijgt!

  Is iedereen daar blij mee? Nee….een klein groepje houdt zich krampachtig vast aan het provincialisme en monkelt ontevreden op het internet…..

  Naor veur’n!


  Maak melding

 21. @Marco_Z jij staat ook vooraan om te zorgen dat de N35 vanaf Zwolle een A35 gaat worden? ipv opkomen voor een museum waar ik niets aan heb behalve dat ik moet betalen als ik naar binnen wil? De A35 daar heeft pas de hele provincie wat aan.


  Maak melding

 22. Sommige lui hier kunnen het niet lijden dat er Zwollenaren zijn die het leuk vinden dat er straks in het oog een tegel zit met hun naam. En die daarvoor het machtige bedrag van 10 hele euro’s voor over hebben. Iedereen moet het lelijk vinden. Nou, nee, veel mensen zijn enthousiast en nieuwsgierig naar het resultaat straks. Jammer voor de behoudzuchtigen in Zwolle, maar Zwolle ontdoet zich zonder jullie instemming van het suffe imago. Zwolle is geen Bourtagne!


  Maak melding

 23. @zwollenaar3

  Neem een museumjaarkaart! verbreed je blik en je kan zo vaak naar binnen als je wilt!
  Of de n35 een a35 moet worden is nogal een totaal andere discussie. De beslissing om Het Oog te bouwen zowel als de N35 te verbeteren zijn beide, door verschillende instanties overigens, genomen in econmisch betere tijden.
  Er moet bezuinigd worden, tenminste dat vindt een democratisch gekozen meerderheid in NL. Dan lijkt het mij logisch dat te doen bij projecten die nog niet begonnen zijn…..

  Of de N35 dan een juiste keuze is, dat zou ik niet weten. Ik weet niet wat de alternatieven zijn en de consequenties van de ene keus tov de andere.  Maak melding

 24. Zwolle is en blijft een slaperig provinciestadje. Kun je wel een Fundatie hebben, een Librije of een roedel met rappende jongeren, het blijft gewoon lachwekkend.

  Dan kun je wel een tegeltje gaan in kleuren of een tegeltje kopen langs de stadsgracht (moet je zien hoe ze er nu bijliggen), het suffe imago raakt Zwolle nooit kwijt.


  Maak melding

 25. De discussie wil ik breder trekken. Het gaat niet om individuele projecten zoals: een tegeltje, een brug, het tekort van het Eiland, het misleiden van de raad, het niet houden van wethouders aan de eigen gemeentelijke wetgeving, het verkwanselen van ?? 85.000,- aan 30 Ipads. Het gaat om het totaal, het functioneren van het college en een raad met slappe knieen die niet durf af te rekenen. Inhoudloos gezwam en het strooien met geld van de gemeenschap. Het trieste is dat wij zelf deze amateurs hebben gekozen en ze geen halt toe kunnen roepen, want van de raad kunnen wij dit niet verwachten want de raad geeft de indruk dat zij zich hebben gecommiteerd aan het wanbeleid en zich hier prettig bij voelen.


  Maak melding

 26. Welke discussie, Tamboer? De gemeente heeft niets te maken met deze actie. Het museum heeft dit bedacht. Ik heb dit als verjaardagscadeau van mijn oma gekregen en vind het een geweldig leuk idee dat mijn tegel straks in het oog zit. Dat mag toch?


  Maak melding

 27. Alles wordt er bij gesleept om maar te betogen dat het aan je verstandelijke vermogens schort als je hier aan mee doet. Rare lui die Zwolsen. Ik heb 20 april in mijn agenda gezet. Kan ik ook nog mee doen. Leuk project!


  Maak melding

 28. Volgens mij begrijpen enkele mensen de strekking van mijn reactie niet. Blijkbaar is de bekrompenheid gekoppeld aan het zetten van een handtekening, waarom verbaasd mij dit niet.


  Maak melding

 29. Dat verbaast je niet, waarschijnlijk omdat je conclusies trekt op basis van je eigen denkrichting?

  Zou het ook zo kunnen zijn dat men je wel begrijpt, maar het juist daarom niet met je eens is?


  Maak melding

 30. Zo diepzinnig was je reactie niet, Tamboer. Je hebt zo te lezen heel wat appeltjes te schillen met de gemeente. En je vertrouwen in de gemeenteraad is nihil. Je schrijft alsof de verkiezingen al begonnen zijn. Misschien moet je een nieuwe partij oprichten die alles tegenhoudt waar jij je zo over opwindt.


  Maak melding

 31. @Patrick87, is het niet zo dat de gemeente akkoord heeft moeten geven voor “het oog” en ja de Fundatie heeft hier op één of andere manier geld van het Rijk gekregen? Toch prachtig dat je met een enorm lulverhaal geld kan loskrijgen! En Patrick87 ik heb het ook over geld over de “brug” gooien gehad, dat zie ik dan ook maar verkeerd of niet? Nee de gemeente maar ook de vrienden van de stadskern zijn alle enorme slappe …….! We gaan tekeer dat er een pand gebouwd gaat worden die één meter hoger is als afgesproken ( voormalig bankgebouw ) en het “oog” mag doorgaan. Ik gun de middenstand de extra bezoekers van het museum maar verder mag het gestolen worden.
  @Marco_Z ik wil samen met jou wel eens een lijstje maken waar we nog wat geld kunnen bezuinigen, denk dat je schrikt waar geld aan gegeven wordt wat totaal niet hoeft. Even terug komen om de N35 naar A35 dat is werk voor honderden men in de buurt voor een aantal jaren, ik weet niet maar sla de krant eens open, het ene bedrijf na het andere bedrijf gaat dicht.


  Maak melding

 32. @Zwollenaar3 Dat is een gepasseerd station. Het oog komt er. Sterker nog, de bouw is bijna voltooid. Dit artikel gaat over de actie van het museum om via crowdfunding extra inkomsten te genereren voor tentoonstellingen. Geld van particulieren. Die kiezen er zelf voor om eraan mee te doen of niet. Veel reageerders grijpen dit aan om uiting te geven aan frustraties over het besluit lm het oog erop te zetten. Sommigen zelfs nog meer frustraties over andere besluiten. Ik reageer alleen op deze actie, die ik erg leuk vind. En het oog lijkt me heel mooi worden. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat.


  Maak melding

 33. Je hebt mensen die van de historische stad Zwolle houden en mensen die het graag als het Manhattan van Overijssel zouden willen zien. Dat is zo’n beetje het verschil van inzicht.


  Maak melding

 34. Jande, daar trap ik niet in. De wens van de partij tegenover je in het absurde doortrekken, om je eigen idee goed over te laten komen….


  Maak melding

 35. 😀 voor ??5.- koop je een steen voor de bouw van het KiKa ziekenhuis prinses Máxima. Een gebaar van waarde. Dus voor een onzichtbare krabbel op een tegeltje twee stenen tegen kanker.


  Maak melding

 36. @Steentje
  En Frits (de oprichter en directeur van KiKa) maar in zijn handen wrijven met een jaarsalaris van 125.000 euro.

  @tamboer
  je hebt gelijk.


  Maak melding

Reageer